13.10.12

Κλείνουν 127 ΔΟΥ


Στη δημοσιότητα δόθηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσης του δικτύου των εφοριών. Μικρότερες ΔΟΥ θα κλείσουν δίνοντας τις θέσεις τους σε γραφεία εξυπηρέτησης πολιτών, στεγασμένα στα υπάρχοντα ΚΕΠ ή στα κτίρια των Δήμων. Η εικόνα των ΔΟΥ της χώρας πλέον θα είναι ως εξής:

-Παραμένουν 41 ΔΟΥ στην Αττική μετά την κατάργηση 28 εφοριών.
-Αντίστοιχα, 11 ΔΟΥ παραμένουν στη Θεσσαλονίκη με 6 να καταργούνται.
-Από 2 ΔΟΥ θα έχουν 13 Νομοί ( Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αχαΐα, Βοιωτίας, Δωδεκάνησα, Έβρος, Ηράκλειο, Κοζάνη, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα και Χαλκιδικής), που ισοδυναμεί με την κατάργηση 35 υπηρεσιών. 
-Τέλος, οι υπόλοιποι 36 Νομοί μένουνε με 1 ΔΟΥ, οπότε καταργούνται και από εκεί 58. 

Θα παραμείνουν, δηλαδή, 114 εφορίες, οι οποίες επιλέχτηκαν βάσει οικονομικών (αποδοτικότητα, κόστος διατήρησης) και κοινωνικών κριτηρίων (προσβασιμότητα λόγω ορεινής ή νησιωτικής περιοχής, ακριτικές περιοχές).

Μαζί με την αναδιοργάνωση της στέγασης των παραμενόντων ΔΟΥ, το κόστος της συνολικής αναδιάρθρωσης θα κοστίσει περίπου σε 4 εκ. ευρώ. Το μηνιαίο όφελος όμως υπολογίζεται σε 800.000 ευρώ, οπότε στη διετία 2013-2014 το συνολικό όφελος για το Δημόσιο θα ανέλθει στα 15 εκ. ευρώ!

Ο Υπουργός Οικονομικών, κος Στουρνάρας, επέμεινε στην εφαρμογή του προγράμματος, παρά τις τοπικιστικές διαφωνίες στελεχών, καθώς αναμένεται αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λειτουργία των ΔΟΥ, θέμα καίριας σημασίας για την φοροεισπρακτική δυνατότητα του κράτους.

Δαίδαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου