16.10.12

Τεχνολογία στα 128.000 πόδια (1o μέρος)

Αυτή η στιγμή που συνειδητοποιείς πως το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας σου είναι φτωχότερο από αυτό ενός ενεργειακού ποτού (κλεμμένο από το διαδίκτυο). 


Όλος ο πλανήτης ενθουσιάστηκε με το άλμα του Αυστριακού Felix Baumgartner κατά τη διάρκεια του προγράμματος Red Bull Stratos. Άλμα από 128.000 πόδια, στα όρια πραγματικά του διαστήματος, της ανθρώπινης φυσιολογίας, αλλά και της τεχνολογίας. Παρακάτω θα αναφέρουμε λίγα μόνο από τα σημαντικά στοιχεία της τεχνολογίας και του εξοπλισμού που βοήθησαν στην επίτευξη αυτού του ανθρώπινου και μηχανολογικού άθλου.

ΣΤΟΛΗ – ΚΡΑΝΟΣ – MODULE ΘΩΡΑΚΑ

Η στολή του Felix κατά βάση αποτελείται από 4 επιστρώσεις διαφορετικών υλικών για την άνεση και ασφάλειά του (το εξωτερικό υλικό προσφέρει μόνωση από το κρύο, αλλά και αντιπυρική προστασία). Πάνω της τοποθετούνται όλα τα εξαρτήματα που βοηθάνε στον έλεγχο της πτήσης του και, φυσικά, στην επιβίωσή του. 

Είναι σχεδιασμένη ώστε να προστατεύει τον Felix σε θερμοκρασίες από 40ο C έως και κάτω από τους -60ο C, ενώ εξασφαλίζει μια πίεση της τάξης των 0,24 bar, όσο δηλαδή η ατμοσφαιρική πίεση στα 35.000 πόδια, βοηθώντας να αποφευχθούν συμπτώματα της νόσου «bends» (αποσυμπίεσης), καθώς και του φαινομένου της αεριοποίησης των σωματικών υγρών υψηλότερα των 62.000 ποδιών. Ο «ελεγκτής» (βλέπε «εγκέφαλος») της στολής είναι ένας ηλεκτρονικός μηχανισμός που εποπτεύει και διατηρεί την κατάλληλη πίεση ανάλογα με το υψόμετρο. 

Καθρέπτες και ειδικές τροποποιήσεις, επιτρέπουν στη στολή να προσφέρει την κινητικότητα που χρειάζεται ένας αλεξιπτωτιστής, ενώ κατά τη διάρκεια της ανόδου του, ειδικές σωληνώσεις διοχετεύουν ζεστό (για να αποφευχθεί ψυχρό σοκ) ή κρύο αέρα (για να αποφευχθεί η εφίδρωση και το θάμπωμα της προμετωπίδας). 

Το κράνος, όπως και τα γάντια, προσαρμόζονται με έναν περιστροφικό μηχανισμό ασφαλείας, που κλειδώνει και μπορεί να λειτουργήσει άνετα υπό συνθήκες πίεσης. 

Συνθετικά υλικά κρατάνε χαμηλά το βάρος του κράνους, περίπου 4 κιλά, αλλά σε υψηλά επίπεδα την αντοχή του σε κρούση. Στο κράνος, επίσης, είναι προσαρμοσμένη η παροχή 100% οξυγόνου, η οποία κατά την πτώση θα γίνεται μέσω δύο κυλίνδρων με υψηλής πίεσης αέριο οξυγόνο. 

Η προμετωπίδα περιλαμβάνει αντιπαραμορφωτικές ιδιότητες στην κυρίως περιοχή του οπτικού πεδίου, ένα επιπλέον ελεγχόμενο αντηλιακό σκίαστρο και ενσωματωμένο αντιθαμβωτικό ηλεκτρικό σύστημα. 

Μαζί με μια σειρά ειδικών μηχανισμών ασφαλείας, στο κράνος περιλαμβάνεται μικρόφωνο, ακουστικά και μια υποδοχή για να μπορεί ο Felix να ενυδατώνεται. 

Πάνω στη στολή προσαρμόζεται το module του θώρακα, το οποίο έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την άνεση και την ισορροπία του Felix, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο βάρος και με ειδικά διαμορφωμένο σχήμα. Χάρη σε αυτό καταγράφονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με την ταχύτητα, τη θέση και το υψόμετρο του Felix και αποστέλλονται στο Κέντρο Ελέγχου. 

Περιλαμβάνει τον αναμεταδότη φωνής που συνδέεται με το κράνος, σύστημα εντοπισμού GPS, εξοπλισμό τηλεμετρίας, μια κάμερα HD με λήψη 120 μοιρών, ένα πακέτο πιστοποίησης των μετρούμενων στοιχείων (για λόγους καταχώρησης πιθανών ρεκόρ) από την παγκόσμια οργάνωση αεροναυτικών αθλημάτων (Fédération Aéronautique Internationale) και μια μονάδα μέτρησης αδράνειας (IMU). 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΚΑΜΕΡΕΣ 

Όλες οι κάμερες και τα συστήματα επικοινωνίας έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την απρόσκοπτη λειτουργία στις αντίξοες συνθήκες στα άκρα του διαστήματος. Οι κάμερες έχουνε πρόβλημα με τις ακραίες θερμοκρασίες και το κενό, οπότε έπρεπε να δοκιμαστούν σε ειδικούς θαλάμους. 

Στην κάψουλα περιλαμβάνονται 9 κάμερες υψηλής ευκρίνειας (οι οποίες εγγράφουν σε ειδική μνήμη RAM τύπου solid state και μέσω τριών καταγραφέων δίνουν live εικόνα στο έδαφος), 3 κάμερες ψηφιακής κινηματογράφησης ανάλυσης 4Κ (4,000 x 2,000-pixel), 3 φωτογραφικές μηχανές υψηλής ευκρίνειας και ένα ειδικό υπό πίεση κέλυφος με πάνω από 125 ηλεκτρονικά εξαρτήματα και περίπου δύο μίλια καλωδίου. Από τις 15 κάμερες, οι 4 που βρίσκονται στο εξωτερικό είναι πιστοποιημένες για λειτουργία στο διάστημα. 

Στη στολή είναι τοποθετημένες 3 μικρές βιντεοκάμερες υψηλής ευκρίνειας (μία σε κάθε μηρό και μία στο στήθος), οι οποίες έχουνε κατασκευαστεί έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν σε συνθήκες κοντά σε αυτές του διαστήματος, σε υπερηχητικές ταχύτητες και σε οποιοδήποτε προσανατολισμό. 

Ειδικά φίλτρα χρησιμοποιούνται σε αρκετές από τις κάμερες, λόγω της έντονης ηλιακής ακτινοβολίας στα επίπεδα της άνω στρατόσφαιρας, κάποιες από τις οποίες μπορεί να καταλήξουν στη έδαφος καλυμμένες με πάγο. Είναι χαρακτηριστικό πως η κάψουλα περιλαμβάνει περισσότερες κάμερες και δορυφορικές συνδέσεις από εξειδικευμένα φορτηγά κινηματογράφησης και τηλεοπτικής κάλυψης. 

Στο έδαφος, για την ζωντανή καταγραφή και αναμετάδοση της πτήσης, ένα ειδικό σύστημα παρακολούθησης αναπτύχθηκε, με την ονομασία "Joint Long-range Aerospace Imaging and Relay" ή JLAIR (συνδεδεμένη αεροδιαστημική απεικόνιση και μετάδοση μακράς εμβέλειας). Δύο συστήματα JLAIR χρησιμοποιούνται, τα οποία περιλαμβάνουν: Κάμερα υψηλής ανάλυσης P2 (μέχρι και 60 καρέ το δευτερόλεπτο), κάμερα ανάλυσης 4K (4,000 x 2,000 pixel, μέχρι και 120 καρέ το δευτερόλεπτο σε ρύθμιση 2Κ), υπέρυθρη κάμερα, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, πληθώρα τηλεσκοπικών φακών και όλα τα απαραίτητα συστήματα καταγραφής και αναμετάδοσης δεδομένων, πάνω σε ένα μηχανοκίνητο βάθρο 4 τόννων. 

Τέλος, χρησιμοποιείται ένα ειδικό ελικόπτερο παρακολούθησης. Στο μονοκινητήριο ελικόπτερο περιλαμβάνεται ένα σύστημα κινηματογράφησης Cineflex V14 HD με μια προηγμένη HD βιντεοκάμερα με φακό 13.5x42 και αυτοματοποιημένη γυροσκοπική σταθεροποίηση. Επίσης περιλαμβάνονται δύο εσωτερικές κάμερες HD, τρεις καταγραφείς HD, πομπό μικροκυμάτων συχνότητας 2GHZ, ένα HD switcher 16 θυρών και προγραμματιζόμενο ραδιοπομπό επικοινωνίας FM. Το ελικόπτερο αυτό προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την παρακολούθηση του Felix και ειδικά για το σημείο προσγείωσής του.

Σύντομα, το δεύτερο μέρος του τεχνολογικού μας αφιερώματος.
Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του Red Bull Stratos 

TopGunZ

1 σχόλιο: