15.10.12

Μια πολύ καλή ταινία.


Για όσους αγαπούν τον αμερικανικό κινηματογράφο, η νέα σκηνοθετική δουλειά του, όχι και τόσο καλού ηθοποιού, Ben Affleck, είναι ότι πρέπει.
Πρόκειται για την ταινία Argo, που αναφέρεται σε μια σχεδόν πραγματική ιστορία, σε σχέση με την κρίση των ομήρων στο Ιράν, πριν από τριάντα κάτι χρόνια.


Ο ίδιος ο Affleck υποδύεται έναν μεγαλόσχημο της CIA, που καταφέρνει να σώσει κάποιους από τους Αμερικανούς ομήρους, βοηθώντας τους να προσποιηθούν τα μέλη ενός καναδικού κινηματογραφικού συνεργείου.
Η όλη υπόθεση είναι (χαλαρά) βασισμένη στη πραγματική ιστορία έξι Αμερικανών ομήρων, που σώθηκαν διαφεύγοντας από την Τεχεράνη μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.
Πρόκειται για μια πολύ γρήγορη ταινία, με αρκετά καλή ηθοποιία, αλλά σε μερικά ιστορικά στοιχεία, μάλλον πάσχει. Αυτό ισχυρίζεται η Sarah Shourd στο Daily Beast, τονίζοντας ότι η εικόνα του Ιράν στο έργο είναι ατελής, και συχνά ανακριβής,
Η δημοσιογράφος έχει ιδία άποψη, αφού και η ίδια ήταν ανάμεσα στους τότε ομήρους, και πέρασε 410 μέρες ως αιχμάλωτη των Ιρανών φονταμενταλιστών.
Πάντως, παρά τις ενστάσεις κάποιων, η ταινία του Affleck δέχεται από παντού εξαιρετικές κριτικές.
Η Los Angeles Times την χαρακτηρίζει «έξυπνη, γεμάτη από ενέργεια, και με σκοπό… άριστη σκηνοθεσία για μια πολύπλοκη ταινία… κάτι μεταξύ κλασικού κατασκοπευτικού θρίλερ και μαύρης κωμωδίας, που σε καμιά περίπτωση δεν χάνει τον ρυθμό της».
Η New York Times μιλάει για την λεπτομέρεια στην σκηνοθεσία, και για την όλη κινηματογραφική αρτιότητα της ταινίας.
Σύμφωνα με το Slate, πρόκειται για την καλύτερη προσπάθεια που έκανε ποτέ ο Affleck, ο οποίος «παίρνει μια απλή πραγματική ιστορία, και την μετατρέπει σε ένα ξέφρενο χολυγουντιανό θρίλερ, με ρομάντζο, με αστεία, και με  γρήγορα αυτοκίνητα».
Τέλος, το περιοδικό Rolling Stone παραδέχεται ότι ο Affleck δεν είναι  Alfred Hitchcock, αλλά παρόλα αυτά έκανε μια καταπληκτική σκηνοθετική δουλειά!
Όσον αφορά στην εισπρακτική επιτυχία, ο Liam Neeson κερδίζει τον  Ben Affleck στα αμερικανικά ταμεία, με την ταινία Taken 2 να έχει ήδη εισπράξει $22.5 εκατ. το σαββατοκύριακο, απέναντι στα $20.1 της Argo.
Ακολουθούν (εισπρακτικά) το χαμηλού μπάτζετ θρίλερ Sinister ($18.3 εκατ), το Hotel Transylvania ($17.3 εκατ), και η νέα κωμωδία Here Comes the Boom με $12 εκατομμύρια.

S.A.
Με στοιχεία από το 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου