17.10.12

Η Αμερική φοβάται ηλεκτρονική επίθεση.


Όταν το διαδίκτυο ξεκίνησε να λειτουργεί στα τέλη της δεκαετίας του`80 και στις αρχές της δεκαετίας του `90, πολλοί ήταν αυτοί που το θεώρησαν ως μια δύναμη που θα επέκτεινε την δημοκρατία.
Τελικά όμως, πολλοί τώρα φοβούνται πως μπορεί να καταλήξει ως η δύναμη που θα γονατίσει την Αμερική.

Πολλοί ειδικοί, αλλά και διπλωμάτες, όπως πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Leon Panetta, έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους μιας «κυβερνο-επίθεσης» εναντίον των αμερικανικών βασικών υποδομών.
Τελευταία, το περιοδικό του Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ), Technology Review, αναφέρθηκε λεπτομερώς στο πόσο τρωτά σε επιθέσεις είναι κάποια τέτοια αμερικανικά συστήματα.
Σύμφωνα με τον Tom Simonite, οι λόγοι για την τρωτότητα αυτών των συστημάτων είναι απλοί: την ώρα που οι απλοί χρήστες προσωπικών Η/Υ τοποθετούν και εγκαθιστούν διαρκώς ενημερωμένα προγράμματα προστασίας στους υπολογιστές τους, τα πολύπλοκα συστήματα των δημόσιων κοινωφελών οργανώσεων συνεχίζουν να προτιμούν τα παλιά αξιόπιστα λογισμικά και προγράμματα, από αυτά της τελευταίας τεχνολογίας.
Αυτή η εμμονή στην χρησιμοποίηση οποιουδήποτε λογισμικού απλά λειτουργεί, φέρνει τις επιχειρήσεις αυτές, και συνεπώς και την αμερικανική υποδομή, σε μειονεκτική θέση απέναντι στους τυχόν χάκερς.
Μάλιστα, όπως τονίζει, πολλά από αυτά τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν έχουν ανανεωθεί ή ενημερωθεί από τότε που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά.
Πέραν αυτού, τα δίκτυα των κοινωφελών επιχειρήσεων δεν προστατεύονται από τους κινδύνους του διαδικτύου, για ένα απλό λόγο: το προσωπικό τους εργάζεται εξ αποστάσεως.
Όπως λέει ο ειδικός σε συστήματα υποδομών Roy Campbell του πανεπιστημίου του Illinois, μπορεί να πρόκειται απλά για κάποιον μηχανικό που θέλει να ελέγξει κάποιο απόμακρο μηχανοστάσιο, χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψει σε αυτό μέσα στα χιόνια. Έτσι, κάποια καίρια συστήματα που δεν χρειάζεται να είναι εκτεθειμένα στο διαδίκτυο, εκτίθενται για χάρη κάποιων υπαλλήλων της επιχείρησης, που μπορεί να εργάζονται από το σπίτι.
Επίσης, από τη φύση τους τα παλιά συστήματα παραγωγής ενέργειας, συχνά μπορούν να απομονώσουν ολόκληρες περιοχές. Αν όμως οι περιοχές αυτές δεχτούν «επίθεση», τότε θα χρειαστεί ενέργεια για να συνδεθούν ξανά στο δίκτυο, αν όμως υπάρχει μια μόνο δίοδος, η οποία έχει υποστεί βλάβη, τότε οι περιοχές που εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο σύστημα θα μείνουν εκτός για πολλές ημέρες.
Σύμφωνα με τον υπουργό Panetta, η διακοπή της λειτουργίας μονάδων ύδρευσης, παραγωγής ρεύματος, ή ακόμη και εργοστασίων χημικών, μπορεί να προκαλέσει άμεση ζημιά, ακόμη και απώλειες ζωών. Για παράδειγμα, αν υπάρξει διακοπή της ύδρευσης σε ένα αστικό περιβάλλον, τότε εύκολα μπορούμε να φανταστούμε την σοβαρότητα της κατάστασης.
Μέχρι πρόσφατα, οι διάφοροι χάκερς αρκούνταν στο να εισβάλλουν στα συστήματα κάποιας μεγάλης εταιρίας, ώστε να κλέψουν ταυτότητες, ή άλλες πληροφορίες τις οποίες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν για κάποιο κέρδος. Ή στοχοποιούσαν πολιτικούς, κ.ά. με σκοπό να τους ντροπιάσουν.
Με την έλευση του ιού Stuxnet, η Αμερική και γενικά η Δύση άρχισαν να προσέχουν περισσότερο τα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτουν στις βασικές υποδομές τους.
Μάλιστα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι καθημερινά σχεδόν αποκρούει ηλεκτρονικές επιθέσεις από πλευράς του νέου ιρανικού «ηλεκτρονικού στρατιωτικού όπλου».
Στην διαδικτυακή αρένα, κάποια κράτη όπως το Ιράν και η Κίνα δεν χρειάζεται  να ξοδεύουν παράλογα ποσά για την άμυνά τους, προκειμένου να ανταγωνιστούν τις ΗΠΑ. Το μόνο που χρειάζονται είναι ένας υπολογιστής με το μόντεμ του.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις παραπάνω απειλές, η κυβέρνηση Ομπάμα και το κογκρέσο έχουν προτείνει διάφορα σχέδια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει τίποτα.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου