12.10.12

Πως, πραγματικά, μας βλέπουν οι «φίλοι» Ευρωπαίοι.


25.000 περίπου Έλληνες διαδήλωσαν προχτές ενάντια στην επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, που ήταν η πρώτη της από την αρχή της κρίσης.


Για όλους αυτούς τους διαδηλωτές, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία: Αυτός που φταίει για το δράμα τους είναι η Γερμανία, το νέο Ράιχ που ξεζουμίζει την Ελλάδα. Για αυτό και κυμάτισαν ναζιστικές σημαίες, ενώ κάποιοι διαδηλωτές εμφανίστηκαν στις πορείες φορώντας στολές της βέρμαχτ!   
 
 Η  συγκεκριμένη διαδήλωση, που δεν είναι η πρώτη από την αρχή της κρίσης (η Μέρκελ συχνά απεικονίζεται ως Χίτλερ), είναι ενδιαφέρουσα επειδή επιδεικνύει ένα συγκεκριμένο «μενταλιτέ». Κι αυτό επειδή, σε όποια άλλη χώρα που πλήττεται από την κρίση κι αν ψάξουμε, είτε αυτή είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, ή η Κύπρος, πουθενά δεν θα συναντήσουμε τόσο ακραία γερμανοφοβική συμπεριφορά.
Αυτό το στοιχείο είναι που διαχωρίζει την Ελλάδα από τους εταίρους της. Ένα κομμάτι του πληθυσμού, προφανώς ενθαρρυμένο από τους πολιτικούς του, προτιμά να κατηγορεί τους ξένους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, παρά να αμφισβητήσει τον εαυτό του. Άλλωστε, η έννοια του αποδιοπομπαίου τράγου πηγάζει από την ελληνική αρχαιότητα.
Έτσι, την άνοιξη του 2010, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ανακοίνωσε πως η Γερμανία ποτέ δεν πλήρωσε τις πολεμικές αποζημιώσεις μετά το τέλος του Β`ΠΠ, και της ναζιστικής κατοχής της χώρας του.
Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης υπολόγισε το γερμανικό χρέος προς την Ελλάδα στα €162 δις. Εν ολίγοις, οι Γερμανοί θα πρέπει να πληρώσουν για βοήθεια προς την Ελλάδα, αφού αυτοί είναι που της χρωστούν.
Σήμερα, και μετά από μια τριετή κρίση, ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων αρνείται να παραδεχτεί πως από μόνοι τους οι Έλληνες φταίνε για τα δεινά τους.
Κανένας δεν επέβαλλε την διαφθορά στην Ελλάδα.
Κανένας δεν τους ανάγκασε να εμπλακούν σε εξωφρενικές στρατιωτικές δαπάνες, να αποκλείσουν φορολογικά τον κλήρο και τους εφοπλιστές, να επιτρέψουν την γενικευμένη φοροδιαφυγή, να πουν ψέματα για να ενταχθούν στο ευρώ, να δημιουργήσουν ιλιγγιώδη χρέη, να οδηγήσουν τα μεροκάματα στα ύψη, να αποφεύγουν τις επενδύσεις στην δική τους οικονομία ενώ θα μπορούσαν να  εκμεταλλευτούν τα χαμηλά επιτόκια, κλπ κλπ.
Σίγουρα, θα πρέπει να μαλώσουμε τους Ευρωπαίους που τόσα χρόνια έκαναν τα στραβά μάτια σε όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία ήταν οφθαλμοφανή στους πάντες. Όμως οι Έλληνες δεν είναι παιδάκια.
Τώρα που οι αγορές έκαψαν αυτό που αγαπούσαν, οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουν την λυπητερή.
Κανένας δεν αμφιβάλλει πως αυτό θα είναι δυσάρεστο.
Και κανένας δεν αρνείται πως η συνταγή θα είναι οδυνηρή, όμως η ευρωζώνη δεν διαθέτει ανάλογη πείρα για τέτοιου είδους καταστάσεις, και μάλλον έχει κάνει λάθος στο να απαιτεί τόσα πολλά από μια χώρα που δεν διαθέτει «κράτος».
Και η Γερμανία, που από την αρχή της κρίσης δίστασε να βοηθήσει την Ελλάδα, μάλλον δυσχέραινε την όλη κατάσταση.
Στο τέλος όμως, τόσο η ευρωζώνη, όσο και η Γερμανία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Δόθηκε στην Ελλάδα βοήθεια ύψους €240 δις (σε μορφή δανείων) ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις πληρωμές της.
Βοήθεια επίσης δόθηκε από την ΕΚΤ, που αγόρασε ελληνικά ομόλογα αξίας  €50 δις, προχωρώντας στην μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην σύγχρονη ιστορία, ενώ παράλληλα προσφέρθηκε άφθονη τεχνογνωσία (εν μέρει γερμανική) για την δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους.
Η εναλλακτική λύση δεν θα ήταν λιγότερο οδυνηρή. Να μη ξεχνάμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θέλει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, αφού γνωρίζει πως η πτώχευση θα είναι πολύ πιο σκληρή από την σημερινή πραγματικότητα.
Με το ταξίδι της στην Αθήνα, η Μέρκελ παραδέχτηκε τις προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά, και επιβεβαίωσε πως δεν θέλει (ή δεν θέλει  πια) την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, την οποία όμως θέλει η γερμανική κοινή γνώμη.
Για αυτό, το να κουνάνε κάποιοι ναζιστικές σημαίες, δεν είναι απλά ντροπιαστική, αλλά και ηλίθια πράξη, που σίγουρα δυσκολεύει την κατάσταση.
Οι Γερμανοί διαθέτουν μια υποδειγματική δημοκρατία, και δεν μπορούν να δεχτούν το ότι τους συγκρίνουν με τον ναζισμό κάποιοι οι οποίοι δεν φημίζονται για την δική τους δημοκρατία.
Το μόνο παρήγορο είναι ότι οι εν λόγω διαδηλωτές ήταν μόλις 25.000, με μια χούφτα κρετίνων που κρατούσαν σημαίες των ναζί,  σε μια χώρα που έχει εκλέξει στο κοινοβούλιό της ένα ναζιστικό κόμμα!
Η πράξη λοιπόν αυτή ίσως θα πρέπει να πείσει την Ελλάδα να περάσει ειδική  νομοθεσία, που θα τιμωρεί αυτού του είδους  την παρότρυνση προς το μίσος. 

Απόδοση:  S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου