28.10.12

Ο Παναμάς θέλει... ευρώ!


Μπορεί ο Τσίπρας, ο Λαφαζάνης, ο Κουράκης, και άλλοι δραχμολάγνοι «επαναστάτες» να θέλουν την Ελλάδα να βγει από το ευρώ, και να επανέλθει σε μια τριτοκοσμική (αυτή τη φορά) δραχμή, ή μάλλον γρόσι, αλλά κάποιοι άλλοι, πολύ μακριά από την ευρωζώνη, θέλουν το ευρώ!


Μιλάμε για τον Παναμά, που αποτελεί μια από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, και ο οποίος θέλει να καθιερώσει το ευρώ, παράλληλα με το αμερικανικό δολάριο ως το εθνικό του νόμισμα.

Μάλιστα, το αίτημα αυτό το απηύθυνε στην Άντζελα Μέρκελ αυτοπροσώπως, ο ίδιος ο πρόεδρος του Παναμά Ρικάρντο Μαρτινέλι, στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στην Ευρώπη.
Όπως είπε, «ο Παναμάς διαθέτει σε κυκλοφορία το δολάριο, και ζήτησα από την καγκελάριο Μέρκελ να μας βοηθήσει να βρούμε κάποιον μηχανισμό ώστε να μπορέσουμε να υιοθετήσουμε και το ευρώ ως νόμισμα στην αγορά μας. Αν το πετύχουμε, θα είμαστε μάλλον η μοναδική χώρα στον πλανήτη, με δυο παράλληλα εθνικά νομίσματα…».
Ο πρόεδρος δεν παρέλειψε να τονίσει την εμπιστοσύνη  του στην Ευρώπη, λέγοντας πως πιστεύει ότι η κρίση της ευρωζώνης θα ξεπεραστεί πολύ σύντομα.
Υπενθυμίζεται ότι η παναμαϊκή οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 10.6% πέρσι, κυρίως λόγω μεγάλων δημοσίων δαπανών σε έργα υποδομών.

S.A. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου