19.10.12

Μια σχεδόν άγνωστη, πλην όμως θανατηφόρα, οργάνωση.



Η οργάνωση Boko Haram της Νιγηρίας πρέπει να είναι η πιο δολοφονική της Αφρικής, αφού κατηγορείται για τους θανάτους 1,500 ανθρώπων, στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου του 2009,και Σεπτεμβρίου του 2012.
Τα θύματά της είναι κυρίως οι αστυνομικοί, οι Χριστιανοί, και όσοι Μουσουλμάνοι ξεφεύγουν από την «αληθινή πίστη».



Προκαλεί δολιοφθορές σε αγωγούς πετρελαίου, ΑΤΜ, τηλεφωνικές γραμμές, και έχει εξαπολύσει Τζιχάντ εναντίον της Δύσης.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί την οργάνωση για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Θα έλεγε κανείς, πως με ένα τέτοιο μητρώο, η οργάνωση θα είχε χαρακτηριστεί και επίσημα ως τρομοκρατική από τις ΗΠΑ, όπως π.χ. η Αλ Κάιντα, και η Χεζμπολάχ.
Και όμως, μέχρι σήμερα αυτό δεν συνέβη.
Όπως λέει ο Ayo Oritsejafor, πρόεδρος της Χριστιανικής Ένωσης της Νιγηρίας, «αυτό είναι παράλογο».
Ο χαρακτηρισμός μιας οργάνωσης ως τρομοκρατικής από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, έχει κάποιες σοβαρές συνέπειες.
Αν η Boko Haram ήταν επίσημα χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση, τότε θα ήταν παράνομο για τους Αμερικανούς πολίτες να την χρηματοδοτούν, ή να της παρέχουν οποιαδήποτε υλική υποστήριξη.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ θα είχαν το δικαίωμα να απελάσουν οποιοδήποτε μέλος της από την χώρα, και να παγώσουν τα περιουσιακά της στοιχεία στις αμερικανικές τράπεζες.
Ο Jason Small, που χειρίζεται τα ζητήματα της Δυτικής Αφρικής στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε στο Daily Beast, πως ο χαρακτηρισμός της οργάνωσης ως τρομοκρατική, μπορεί να θεωρηθεί από την κυβέρνηση της Νιγηρίας ως δικαιολογία, και αφορμή για αντιτρομοκρατική δράση στην μουσουλμανική βόρεια περιοχή της χώρας, εις βάρος μιας πιο απαραίτητης πολιτικής προσέγγισης του ζητήματος. Εξ ου και η αδράνεια των ΗΠΑ, παρά τις συνεχιζόμενες δολοφονικές ενέργειες της οργάνωσης, εναντίον Χριστιανών.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου