26.10.12

Όποιος πρόλαβε, τον Κύριον....!


Κάποτε, νομίζω ήταν τον χειμώνα του 1982, είχα την τύχη να απολαύσω ζωντανά τους Rolling Stones στην πόλη St. Paul της Minnesota.


 Η συγκεκριμένη παράσταση ήταν μια μόνο από τις πάρα πολλές της περιοδείας τους εκείνης  στην Αμερική, με τους  Stones  να παίζουν σε τεράστια στάδια και αρένες, με σκοπό την προώθηση του νέου τότε άλμπουμ τους, Tatoo You.
 
Προσωπικά, από όσο θυμάμαι, καλύτερα να τους έβλεπα στη τηλεόραση, παρά …. ζωντανά.
Η θέση μου απείχε τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο από την σκηνή, και μεταξύ εμού και του Τζάγκερ, μεσολαβούσαν 40.000 (το λιγότερο) άτομα.
Τόσο καλά δηλαδή…
Μάλιστα όπως είχα μάθει τότε, η όλη αμερικανική περιοδεία τους παρακολουθήθηκε από τρία εκατομμύρια ανθρώπους, και οι ίδιοι έβαλαν στον λογαριασμό τους $50 ολόκληρα εκατομμύρια!
Μιλάμε για εποχές που εγώ έβγαζα τον μήνα μου με $40-$50, φοιτητικό συνάλλαγμα.
Τέλος πάντων…
Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξή μου, όταν αργότερα διάβασα το εξής καταπληκτικό.
Ότι δηλαδή, κάθε φορά που οι Stones αποφάσιζαν να ξεκινήσουν κάποια περιοδεία, και μαζεύονταν από κάθε άκρη του κόσμου, για να οργανωθούν,  χρειάζονταν ζέσταμα, πρόβες, κλπ για να δέσουν και πάλι μουσικά μεταξύ τους.
Οπότε, εκτός από τις κλειστές πρόβες,  συνήθιζαν, λίγες μέρες πριν από την πρώτη τους επίσημη εμφάνιση κάπου, και προκειμένου να πετύχουν το feeling, και την επαφή με ζωντανό κοινό, να δίνουν μια απρόοπτη και ξαφνική παράσταση σε κάποιο άγνωστο κλαμπάκι, με άλλο όνομα, για να συντονιστούν στη σκηνή.
Αυτό μου είχε κάνει εντύπωση, διότι μέσα στο γενικότερο εμπορικό ντάμπα ντούμπα, που προανήγγειλε την περιοδεία τους, μέσα στον απόλυτο διαφημιστικό καταιγισμό, με εισιτήρια των $50-$100, τα οποία για να προμηθευτείς θα έπρεπε να στηθείς επί δεκάωρα σε ουρές μέσα στα χιόνια, και αν προλάβαινες… υπήρχαν κάποιοι άσχετοι τυχεροί, οι οποίοι εκεί που έπιναν αμέριμνοι την μπύρα τους στο συνηθισμένο τους άσημο στέκι, ξαφνικά έβλεπαν στην υποτυπώδη σκηνή ζωντανούς τους Rolling Stones!!!!!
Τότε δεν υπήρχε ούτε διαδίκτυο, ούτε κινητά. Οπότε, μέχρι  ο αποσβολωμένος πελάτης του κλαμπ να προλάβει να ειδοποιήσει τους γνωστούς του,  ή τα ΜΜΕ, για αυτό που συμβαίνει, οι μάγκες είχαν παίξει τα τραγούδια τους, είχαν πάρει το touch που θέλανε, και είχαν εξαφανιστεί.
Ε, λοιπόν, κάτι ανάλογο συνέβη και χθες. Στο Παρίσι!
Για να παρακολουθήσει κανείς την τελευταία συναυλία των Stones, με αφορμή τα 50 χρόνια τους,  στο Λονδίνο ή στην Νέα Υόρκη, θα πρέπει να πληρώσει περίπου $150-$200, αν είναι τυχερός και βρει εισιτήριο, και αν πάρει μαζί του και κιάλια.
Κάποιοι όμως τυχεροί Παριζιάνοι, πέτυχαν χθες να τους δουν εκ του σύνεγγυς, ολοζώντανους, με είσοδο μόλις $20, να κάνουν το απαραίτητο warm-up τους.
Ελάχιστες ώρες πριν εμφανιστούν απρόσμενα στο κλαμπ Trabendo, που ζήτημα είναι να χωράει 600 άτομα, οι Stones ειδοποίησαν τον κόσμο μέσω Twitter, για τα ελάχιστα εισιτήρια που θα διέθεταν.

Και οι τυχεροί έσπευσαν, πατείς με πατώ σε, και απόλαυσαν τους γερόλυκους του ροκ να τα δίνουν όλα, από κοντά, για ελάχιστους!
Μάλιστα, επειδή το «γερόλυκοι» είναι κυριολεκτικό, ο 70χρονος πλέον Τζάγκερ είπε λίγο πριν αρχίσει η «πριβέ» παράσταση, «δεν το πιστεύω πως είμαστε ακόμη στα πόδια μας. Θα πίστευε κανείς ότι μετά από όλα αυτά τα χρόνια, ένας ή δυο από εμάς θα έπρεπε να καθόμαστε σε καρέκλα, και όμως είμαστε όλοι όρθιοι όπως βλέπετε…».

Strange Attractor


1 σχόλιο:

  1. Oταν έχεις ζωή μέσα σου , είσαι όρθιος δεν κάθεσαι σε καρέκλες . Γερόλυκοι και μπράβο τους !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή