27.10.12

Ξηλώνεται σιγά σιγά το όργιο των προνομίων


Όπως γράψαμε εδώ, με εγκύκλιο του κου Σταϊκούρα εφαρμόστηκε η νομοθεσία περί κατάργησης των εξόδων παράστασης υψηλόβαθμων πολιτικών αξιωματούχων, καθώς και μείωσης των απολαβών  του Προέδρου της Δημοκρατίας και παλαιότερα διατελέσαντων Προέδρων.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Ήδη μια από τις πρώτες ενέργειες του Πρωθυπουργού ήταν η μείωση των απολαβών των δικών του και των Υπουργών, καθώς και κάποιες ακόμα καταργήσεις και μειώσεις, όπως το κλείσιμο του εστιατορίου του Μεγάρου Μαξίμου. Σε συνέχεια αυτής της φιλοσοφίας, πέρασε χθες τροπολογία 60 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, για τον περιορισμό των αμοιβών των διοικητών των ΔΕΚΟ, καθώς και των διοικητών των κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών, στα 2900 ευρώ μηνιαίως για τους πρώτους και στις 70.000 ευρώ ετησίως για τους δεύτερους.

Περνώντας στα προνόμια των βουλευτών, εδώ και καιρό εξετάζεται από τη Βουλή η κατάργηση ή μείωση πολλών από αυτά τα προνόμια (ανάμεσά τους τα εισιτήρια πρώτης θέσης για τους βουλευτές επαρχίας). Οι τελευταίες συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από το θεσμό του επιστημονικού συνεργάτη των βουλευτών, βάσει του οποίου κάθε βουλευτής δικαιούται να διατηρεί δυο επιστημονικούς συνεργάτες με συνολικό μηνιαίο μεικτό μισθολογικό κόστος τα 5000 ευρώ. Οι σκέψεις περιστρέφονται γύρω από την κατάργηση του ενός ή τη μείωση του κονδυλίου.

Αυτό βέβαια που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι η αρνητική αντίδραση των κομμάτων των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ! Όταν η κοινωνία δεν έχει και την καλύτερη γνώμη για το πολιτικό σύστημα και ακούει τα βουλευτικά προνόμια και φρίττει, είναι αν μη τι άλλο υποκριτικό κάποιοι να υπερασπίζονται έναν τόσο αμφισβητούμενο ως προς τη διαφάνεια και χρησιμότητά του προνόμιο. Κι αυτό, γιατί συνήθως σε αυτές τις θέσεις βολεύονται συγγενείς και λοιποί ημέτεροι.

TopGunZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου