10.10.12

Ζητούμε την επαναφορά της «πτυχιακής εξεταστικής»


Σε μία περίοδο που οι ελληνικές οικογένειες τα βγάζουν πέρα δύσκολα και όλο και περισσότεροι φοιτητές και σπουδαστές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους λόγω οικονομικής αδυναμίας, οφείλει η ελληνική Πολιτεία να δώσει άμεσα λύσεις.



Μέσα στη βιασύνη και την προχειρότητα με την οποία πραγματοποιήθηκαν οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, αγνοήθηκε η γνώμη των φοιτητών και των σπουδαστών, κάτι που είχε ως συνέπεια να γίνουν «εγκλήματα» λόγω ελλιπούς ενημέρωσης για τα πραγματικά ζητήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, με το νόμο 4009/2011 της κας. Διαμαντοπούλου καταργήθηκε το δικαίωμα εξέτασης των φοιτητών που είχαν συμπληρώσει τα απαραίτητα έτη σπουδών για τη λήψη του πτυχίου τους, σε μαθήματα διαφορετικού εξαμήνου, από αυτό στο οποίο βρίσκονταν. Ο θεσμός της «πτυχιακής εξεταστικής», όπως σε πολλά ιδρύματα ονομάζονταν, έδινε το δικαίωμα σε φοιτητές και σπουδαστές, που είχαν συμπληρώσει τα 4 ή 5 έτη σπουδών ανάλογα τη Σχολή, να εξετάζονται κατά την εξεταστική περίοδο σε όλα τα μαθήματα που χρωστούν, ανεξάρτητα αν αυτά ήταν χειμερινού ή εαρινού εξαμήνου.

Με τον τρόπο αυτό, τελειόφοιτοι φοιτητές και σπουδαστές, που μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου χρωστούσαν λίγα μαθήματα είχαν τη δυνατότητα να λάβουν πτυχίο κατά την εξεταστική του Ιανουαρίου και όχι να περιμένουν μέχρι τον επόμενο Ιούνη. Έτσι, οι οικογένειες τους δεν επιβαρύνονταν με άσκοπα ενοίκια, ενώ παράλληλα αποκτούσαν συντομότερα το δικαίωμα να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο ή να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Επειδή η εφαρμογή του μέτρου της «πτυχιακής εξεταστικής» είναι ανέξοδη και κυρίως είναι αποδεκτή από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας ως μέτρο που θα επιταχύνει τη λήψη πτυχίου από τελειόφοιτους φοιτητές και σπουδαστές, ζητούμε την άμεση νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να λυθεί το ζήτημα.

Σε μία εποχή που η οικονομική κρίση και τα δημοσιονομικά μέτρα πλήττουν το λαό, είναι απαράδεκτο λόγω αβλεψίας να επιβαρύνονται οι οικογένειες των φοιτητών με δυσβάσταχτα έξοδα.

Ευελπιστούμε, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να ενσκήψει στο θέμα και να δώσει άμεσα λύση, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές.

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου