16.10.12

Οι «νεόπτωχοι της Ευρώπης».


Η Christine Lagarde, επικεφαλής του ΔΝΤ, είπε πρόσφατα, πως τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ευρώπη, είναι πολύ σκληρά.
Αν ρωτούσε όμως τον Ερυθρό Σταυρό, θα το ήξερε εδώ και πάρα πολύ καιρό.
 


Το ισπανικό παράρτημα του διεθνούς αυτού οργανισμού, ανακοίνωσε χθες μια νέα εκστρατεία συγκέντρωσης δωρεών ύψους $39 εκατομμυρίων, όχι για κάποια μακρινή αφρικανική χώρα, αλλά για να βοηθηθούν 300.000 Ισπανοί που υποφέρουν.
Τα ανάλγητα μέτρα λιτότητας που εφαρμόσθηκαν για να βελτιωθεί η ισπανική οικονομία, έχουν βυθίσει την χώρα στην ύφεση, με τον έναν στους τέσσερις Ισπανούς να είναι άνεργος, και με δεκάδες χιλιάδες άλλους να υποφέρουν από την ανέχεια.
Ο Ερυθρός Σταυρός απευθύνει έκκληση για δωρεές, λέγοντας πως πριν από μερικά μόλις χρόνια ήταν αδιανόητο να οργανώνονται συσσίτια στις παραδοσιακά ισχυρές χώρες της Δύσης, και να μοιράζονται κουβέρτες σε χιλιάδες μεσήλικες άστεγους.
Στην Ισπανία, το 82% όλων όσων στηρίζει η οργάνωση ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, και οι μισοί από αυτούς είναι άνεργοι εδώ και δυο τουλάχιστον χρόνια.
Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ισπανία. Στην Ιταλία, όπου αυξάνεται η πείνα, το εκεί παράρτημα της οργάνωσης εξετάζει σε βάθος τις συνθήκες πρόνοιας και υγείας σε ολόκληρη την  χώρα.
Στην Ουγγαρία επίσης έχουν αυξηθεί οι ανάγκες για τρόφιμα στους πεινασμένους, και μάλιστα υπάρχει σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά που τους το έχουν κόψει, αφού δεν μπορούν να πληρώσουν τον λογαριασμό.
Ακόμη και στη Φιλανδία, η οποία τα πάει πολύ καλύτερα από τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ευρωζώνης, ο Ερυθρός Σταυρός έχει οργανώσει και λειτουργεί 44 κέντρα φροντίδας, για την υποστήριξη των μακροχρόνια ανέργων!
Όπως λέει ο Giovanni Zambello, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, αυτές οι πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες, προκειμένου να βοηθηθούν οι «νεόπτωχοι της Ευρώπης».
Υπάρχει μια νέα κατηγορία αστέγων, που ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες, που μέχρι πρόσφατα δεν κινδύνευαν. Πρόκειται για μέσους ανθρώπους, συνήθως εργένηδες, που ανήκαν στη μεσαία τάξη, αλλά που τώρα απευθύνονται στον Ερυθρό Σταυρό για βασική βοήθεια. Πρόκειται δηλαδή για άτομα, τα οποία αγνοούνται ακόμη από τις διάφορες εθελοντικές οργανώσεις πρόνοιας, αλλά και τα ΜΜΕ.
Τα στατιστικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Ερυθρός Σταυρός είναι ανησυχητικά.
Στην ΕΕ, 79 εκατομμύρια πολίτες ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ 16 εκατομμύρια επιβιώνουν χάρη στα συσσίτια.
Η κατάσταση δυσχεραίνεται κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2008.
Τώρα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα προβλήματα της ανεργίας, του χρέους, και της κοινωνικής απομόνωσης να γίνουν χρόνια.
Άλλες οργανώσεις όπως είναι η Caritas Internationalis, άρχισαν και αυτές την προσπάθεια να βοηθήσουν τους νεόπτωχους της κρίσης σε χώρες όπως είναι η Πορτογαλία, αλλά και η Ελλάδα, στην οποία ήδη μοιράζουν γάλα και βρεφικές πάνες σε νέες οικογένειες χωρίς εισόδημα.
Στην Ρώμη έχουν στηθεί δυο «μπακάλικα» που μοιράζουν τρόφιμα στους φτωχούς.
Τον προηγούμενο μήνα, η οργάνωση Save the Children, ξεκίνησε προσπάθεια να συγκεντρωθούν £500,000 ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά της Αγγλίας, που υποφέρουν εξαιτίας της κρίσης.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης, 1.6 εκατ. παιδιά στην Αγγλία ζούνε σε συνθήκες «ακραίας φτώχειας».
Πολλές οικογένειες, λέει, αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ θέρμανσης και τροφίμων, αφού δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.
Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στην Ισπανία δεν προβλέπεται να βελτιωθεί σύντομα. Η ισπανική κυβέρνησε αποφάσισε να πραγματοποιήσει περικοπές ύψους €27 δις σε τομείς όπως αυτόν της υγείας, της παιδείας, αλλά και των μισθών του δημοσίου. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί ανάλογες περικοπές δαπανών στα πλαίσια του περσινού προϋπολογισμού.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο οίκος S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας την 1/10, χαρακτηρίζοντας την μια βαθμίδα μόλις επάνω από την κατηγορία «σκουπίδι».
Η μόνη διέξοδος τώρα για την Ισπανία είναι να ζητήσει την οικονομική της διάσωση, δηλαδή ακόμη περισσότερη λιτότητα.

S.A.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου