15.10.12

Πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης

Πρώτη μέρα σήμερα για τη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές με ουκ ολίγα προβλήματα. Με πρώτο και κύριο... ότι δεν διατίθεται πετρέλαιο θέρμανσης!



Μετά και την άκαρπη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, οι πρατηριούχοι ζητούν συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.Εμμένουν στην απόφασή τους να κηρύξουν εμπάργκο στη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης εάν παραμείνει το μέτρο της εξίσωσης του φόρου πετρελαίου κίνησης με αυτό της θέρμανσης στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο (από 412 και 60 αντίστοιχα), γεγονός που θα ωθήσει την τιμή ανά λίτρο του πετρελαίου θέρμανσης περίπου στο 1,40 ευρώ, αλλά θα μειώσει και την τιμή του πετρελαίου κίνησης.

Οι καταναλωτές δεν επέδειξαν ιδιαίτερη θέρμη για την αγορά πετρελαίου σήμερα. Οι παράγοντες είναι πολλοί: Οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές ακόμα σε μεγάλο μέρος της χώρας (είναι χαρακτηριστικό το αστείο που κυκλοφορεί, πως η 1η Οκτώβρη ήταν 62η Αυγούστου και πάει λέγοντας). Επίσης, πολλοί καταναλωτές, γνωρίζοντας την επικείμενη αύξηση της φορολογίας είχανε αποθηκεύσει από πέρυσι περίσσεια πετρελαίου, ενώ επίσης πολλοί καταναλωτές έχουνε στραφεί σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, όπως καύση βιομάζας (καυσόξυλα, πέλlετ κλπ.), αντλίες θερμότητας και a/c, καθώς και, φυσικά, στο φυσικό αέριο.

Οι πρατηριούχοι ζητούν τον εξοπλισμό ειδικών ογκομετρητικών μηχανισμών σε όλη την αλυσίδα προμήθειας των καυσίμων για την πάταξη του λαθρεμπορίου, αλλά το Υπουργείο επιμένει πως στην παρούσα φάση δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση και πως το μέτρο θα επανασυζητηθεί όταν θα έχουνε καλυτερέψει οι δημοσιονομικοί δείκτες.

Ας ελπίσουμε πως η πτώση στο πετρέλαιο κίνησης τουλάχιστον δεν θα αργήσει να φτάσει στα ντεπόζιτα των καταναλωτών, όπως, όλως περιέργως, γίνεται σε αναντιστοιχία με τις εκάστοτε αυξήσεις.

TopGunZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου