9.10.12

Κάτι ζέχνει στο βασίλειο του ΑΠΘ


Οι υπάλληλοι των εργολάβων καθαριότητας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες, λόγω των οικονομικών προβλημάτων του ιδρύματος. Ως εκ τούτου, εδώ και πολλές μέρες απέχουν από τα καθήκοντά τους, με το ΑΠΘ να έχει αρχίσει να θυμίζει χωματερή.


Και ενώ μια υγειονομική βόμβα είναι έτοιμη να σκάσει πάνω στους φοιτητές, βλέπουμε κάποιες κλασικές νοοτροπίες να εμφανίζουν το άσχημο πρόσωπό τους.

Ανέκαθεν, οι φοιτητές ορισμένων αποχρώσεων δε φημίζονταν για την αγάπη τους στη διατήρηση της τάξης και της καθαριότητας των κτιρίων που περνάνε ένα τόσο σημαντικό μέρος της ζωής τους. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα, όταν αναλογίζεται κανείς τη στρεβλή εικόνα που έχουνε ορισμένες παρατάξεις για το Πανεπιστήμιο και τη Δωρεάν Παιδεία: δικό μου είναι, όποτε θέλω το σπάω, αλλά το Κράτος να πληρώνει τα σπασμένα. Επί παραδείγματι, όταν καθηγητής σε συνέλευση τμήματος του Ιδρύματος αναφέρθηκε ακόμα και σε απειλές από κάποιους κύκλους, γιατί ορισμένοι καθηγητές καθάρισαν μέρος της εισόδου της σχολής τους (Μην ξεχνάμε πως το κονδύλι για την καθαριότητα χτυπούσε τα 10 εκ. ευρώ ετησίως!!!), αυτό που ένοιαζε φοιτητές συγκεκριμένης προέλευσης ήταν να στηλιτεύσουν την ενέργεια των καθηγητών να καθαρίσουν (!!!) και τους φάνηκε αποτρόπαια η ιδέα να βοηθήσουν οι φοιτητές στη διατήρηση της καθαριότητας.

Εκεί όμως που φάνηκε ακόμα περισσότερο η αδιαφορία για τους φοιτητές από μερίδα των, υποτιθέμενων, εκπροσώπων τους, ήταν όταν ακούστηκε η άποψη να επικαλεστούν οι Σχολές ζήτημα δημόσιας υγείας και να αναλάβει την ευθύνη η Υγειονομική Υπηρεσία για το κλείσιμο ή όχι των χώρων. Έτσι, οποιοδήποτε «κλείσιμο» δε θα βάραινε αποκλειστικά την ακαδημαϊκή κοινότητα, δε θα οφείλονταν σε απόφαση των συνελεύσεων, οπότε και δε θα θίγονταν για ακόμα μια φορά το κύρος του ιδρύματος σε διδακτικό-φοιτητικό επίπεδο (καθ’ ότι μετά θα φταίνε οι «τεμπέληδες καθηγητές και φοιτητές» και όχι η διοίκηση). Η μόνη έγνοια, όμως, ορισμένων ήταν το… δίκιο του εργάτη και επέμεναν να εκδοθεί ψήφισμα, κλασικό «αποτελεσματικότατο» μέτρο αγώνα κατά κάποιους, μην τυχόν και θίξει κάποιος τους εργαζόμενους, οι οποίοι προφανώς μέχρι πρότινος ήταν ικανοποιημένοι από τα υπέρογκα ποσά που ξοδεύονταν στο Πανεπιστήμιο για καθαριότητα.

Το θέμα είναι να δοθεί μια λύση ώστε να μπορούν να διεξάγονται τα μαθήματα και το ερευνητικό έργο των Σχολών και Τμημάτων. Με το φυσικό αέριο ήδη κομμένο και την παροχή ρεύματος αβέβαιη για το χειμώνα, οι φοιτητές πρέπει να κρατάνε ζωντανό το Πανεπιστήμιο και όχι να μηχανεύονται αδιέξοδους αγώνες. Απλά να κλείσει το Πανεπιστήμιο, μπας και μείνει ανοιχτό το Πανεπιστήμιο, δεν είναι λογική που ταιριάζει σε αυριανούς επιστήμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου