12.10.12

Ούτως ή άλλως τα ληγμένα πηγαίνουν σύννεφο


Αγορανομική διάταξη που επιτρέπει την πώληση ορισμένων προϊόντων μετά το πέρας της προτεινόμενης ημερομηνίας κατανάλωσης ανακοινώθηκε τη Δευτέρα. Τα προϊόντα αυτά θα πωλούνται σε ειδικά διαχωρισμένο χώρο με τη σήμανση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» και αντί μειωμένης τιμής έως και 50%.

Τα τρόφιμα που μπορούν να διατεθούν υπό αυτό το καθεστώς χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

α. Προϊόντα με ελάχιστη διατηρησιμότητα βάσει ημέρας και μήνα, τα οποία μπορούν να διατίθενται μέχρι και μία εβδομάδα αφού παρέλθει η ημερομηνία προτεινόμενης κατανάλωσης.

β. Προϊόντα με ελάχιστη διατηρησιμότητα βάσει μήνα και έτους, τα οποία μπορούν να διατίθενται μέχρι και ένα μήνα αφού παρέλθει ο μήνας προτεινόμενης κατανάλωσης.

γ. Προϊόντα με ελάχιστη διατηρησιμότητα βάσει έτους, τα οποία μπορούν να διατίθενται μέχρι και τρεις μήνες αφού παρέλθει το έτος προτεινόμενης κατανάλωσης.

Στη διάταξη ΔΕΝ περιλαμβάνονται, φυσικά, τρόφιμα ευαλλοίωτα, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά, τρόφιμα δηλαδή με σαφείς τελικές ημερομηνίες καταλληλότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις ΗΠΑ, ο Οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων, FDA, ΔΕΝ υποχρεώνει ουσιαστικά την τήρηση ημερομηνιών κατανάλωσης, παρά την προμήθεια και πώληση τροφίμων κατάλληλων προς κατανάλωση και συμβατικών με τις υγειονομικές διατάξεις. Η ημερομηνία τελικής κατανάλωσης θεωρείται πρωτοβουλία των εταιρειών. Αντίστοιχες αγορανομικές διατάξεις ισχύουν στην Ευρώπη, όπου, εν τέλει, η ποιότητα των τροφίμων και ειδικά ο έλεγχός της δεν υπαγορεύεται απλά από μια ημερομηνία.

Οπότε συνοψίζουμε: Δεν περιλαμβάνονται ιδιαίτερα ευαίσθητα τρόφιμα όπως το γάλα και δεν πρόκειται για κάτι καινοφανές.

Τώρα, κάντε μια περιήγηση στο Ελληνικό διαδίκτυο και απολαύστε συνομωσιολογία και καταστροφολογία. Αν μη τι άλλο, η ψυχραιμία και η έρευνα είναι άγνωστες λέξεις στην Ελληνική πραγματικότητα. Για αυτό το λέμε στον τίτλο. Τα ληγμένα δεν τα ξεκινήσαμε τώρα σα λαός.

Δαίδαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου