16.10.12

Τέλος εποχής;


Έχει ο καιρός γυρίσματα.
Ποιος θα το πίστευε;
Η πρωτεύουσα της Μογγολίας Ulan-Bator, απομάκρυνε πλέον και το τελευταίο ορειχάλκινο άγαλμα του Vladimir Lenin, χαρακτηρίζοντάς τον ως «δολοφόνο».
Το άγαλμα ξηλώθηκε από το βάθρο του, και ρίχτηκε άτσαλα πάνω σε ένα παλιό φορτηγό, στη διάρκεια ολιγόλεπτης τελετής, υπό την επίβλεψη του δημάρχου της πόλης Bat-Uul Erdene.

  Σε όλη τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, η Μογγολία αποτελούσε κράτος δορυφόρο της τότε κραταιάς ΕΣΣΔ.
Τώρα, ο αντικομουνιστής δήμαρχος της πρωτεύουσάς της, θέλει να ξεφορτωθεί και το τελευταίο απομεινάρι της σταλινικής εποχής, λέγοντας πως θα οργανώσει δημοπρασία πώλησής του, με τιμή εκκίνησης τα €216.


Στην διάρκεια μιας δεκάλεπτης ομιλίας του, ο δήμαρχος κατηγόρησε τον Lenin, και όλους τους συνοδοιπόρους του, για δολοφονίες και εγκλήματα.
Πρόσθεσε πως η Μογγολία υπέφερε πολλά δεινά στα χέρια των Σοβιετικών, αλλά μπόρεσε να τα ξεπεράσει και να προχωρήσει μπροστά, δημιουργώντας μια ανοιχτή κοινωνία.
Στην τελετή παραβρέθηκαν 300 περίπου Μογγόλοι, οι οποίοι πανηγύρισαν την αποκαθήλωση του αγάλματος, ενώ κάποιοι πέταξαν προς αυτό τα παπούτσια τους, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά τους προς τον άλλοτε μεγάλο ηγέτη.
Η μεγάλη ειρωνεία είναι ότι επί πολλές δεκαετίες, οι Lenin και Stalin λατρεύονταν επίσημα, ενώ οι μαθητές των μογγολικών σχολείων μελετούσαν συστηματικά τον «μεγάλο δάσκαλο Lenin».
Μετά τη κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το 1990 η Μογγολία εγκατέλειψε το μονοκομματικό σύστημα διακυβέρνησης, και προχώρησε σε πολιτικές, και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Πάντως, μερικά αγάλματα του Lenin, από τα άπειρα που κοσμούσαν άλλοτε την ΕΣΣΔ, συνεχίζουν να στέκονται  τόσο στη Ρωσία, όσο και σε μερικές ακόμη πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης.

S.A.
BBC 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου