17.10.12

Ορθομαγειρέματα

Ως γνήσιοι Έλληνες, στην ομάδα του Ορθογράφου είμαστε ολίγον τι καλοφαγάδες. Έτσι, δε χρειάστηκε να το πολυσκεφτούμε για να προκρίνουμε την ιδέα να θεσμοθετήσουμε και μια "στήλη" με συνταγές, κυρίως κλασικές σπιτικές, για γλυκά και φαγητά. Η φίλη μας Big Mama, αλλά και άλλοι μας φίλοι, θα σας φέρνουν συχνά πυκνά και μια καινούρια λιχουδιά. Απολαύστε τη πρώτη μας συνταγή!


Η κολοκυθόπιτα της γιαγιάς Μάρως

Η πρώτη μας συνταγή αφορά μια παλιά συνταγή για μια "ανοικτή" αλμυρή κολοκυθόπιτα. Μπορείτε φυσικά να πειραματιστείτε με τα υλικά και τις ποσότητες, ώστε να έρθει πιο κοντά στα δικά σας γούστα.

ΥΛΙΚΑ
2 με 3 κιλά κολοκυθάκια
2 αυγά
3 κουτάλια κορν φλάουρ
1 ποτήρι γάλα εβαπορέ
200 με 300 γραμ. τυρί φέτα
6 με 7 χωριάτικα φύλλα (έτοιμα ή δικά σας)
Βούτυρο, ελαιόλαδο, αλάτι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Για τη γέμιση:
Βράστε τα κολοκυθάκια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια και μετά στραγγίστε τα. Χρησιμοποιήστε λίγο από το γάλα για να διαλύσετε το κορν φλάουρ. Βάλτε σε μια κατσαρόλα τα ήδη βρασμένα κολοκυθάκια, το διαλυμένο κορν φλάουρ, το υπόλοιπο γάλα και λίγο αλάτι (αναλόγως τις προτιμήσεις σας). Βράστε ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να γίνει χυλός. Το αφήνετε να κρυώσει και έπειτα, αφού τα χτυπήσετε, ρίχνετε τα αυγά και λίγο τυρί φέτα (πάλι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας) και τα ανακατεύετε.

Για τη ζύμη:
Αλοίφετε με λάδι ένα στρόγγυλο ταψί και προσθέτετε 4 με 5 χωριάτικα φύλλα, κάθε ένα πρώτα λίγο λαδωμένο. Αφήνετε το πρώτο να κρέμεται λίγο έξω από το ταψί. Έπειτα παίρνετε δύο ακόμα φύλλα και φτιάχνετε ένα μακρύ ρολλό γεμισμένο με την υπόλοιπη φέτα. Το ρολό αυτό το βάζετε σαν δαχτυλίδι περιμετρικά του εσωτερικού του ταψιού και το καλύπτετε με το αφημένο να κρέμεται πρώτο φύλλο.

Βουτυρώνετε την ζύμη και την βάζετε σε προθερμασμένο στους 175oC φούρνο για 15 λεπτά. Έπειτα το γεμίζετε στο μέσο με το μείγμα της γέμισης, αφήνετε λίγο βούτυρο στην κορυφή και το ψήνετε στο φούρνο στους 175οC για 45 ακόμα λεπτά.

Καλή όρεξη από τη Big Mama!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου