20.10.12

Απεταξάμην το πετρέλαιο!


Από μικρός ακόμη πίστευα, πως δεν μπορεί, τόση επιστημονική εξέλιξη, τόση τεχνολογία…
Όλο και κάποιος θα κατάφερε κάπου, κάποτε, να εφεύρει κάποιο πάμφθηνο καύσιμο, από νερό, υδρογόνο, ή κάτι παρόμοιο, που θα αντικαθιστούσε το πετρέλαιο, απαλλάσσοντάς μας από υψηλά κόστη, από μόλυνση, από πολέμους, κ.ο.κ.
Έστω όμως ότι κάτι τέτοιο όντως συνέβη κάποτε.
Είναι δυνατόν το νέο αυτό καύσιμο να υιοθετηθεί, να καθιερωθεί, και να κυριαρχήσει;
Απίθανο.



Η όλη οικονομία του πλανήτη, και όχι μόνο,  εδώ και πάνω από 100 χρόνια είναι ρυθμισμένη να λειτουργεί γύρω από το πετρέλαιο.
Και για να επέλθει κάποια απεξάρτηση από αυτό, χρειάζονται χρόνια.
Χρειάζεται μια μεγάλη περίοδος προσαρμογής, την οποία εμείς οι ενήλικες, ούτως ή άλλως δεν θα προλάβουμε ποτέ.
Εξάλλου, άντε και κάποιος τρελός επιστήμονας τα είχε καταφέρει.
Θα συνέχιζε  να ζει; Μάλλον όχι.
Στην καλύτερη περίπτωση θα τον είχαν εξαγοράσει, και θα είχε αποσυρθεί πάμπλουτος σε κανένα ιδιωτικό νησί, και στη χειρότερη θα τον είχαν θάψει κάτω από τόνους τσιμέντου.
Ακόμη όμως και αν κάποιος όντως κατάφερνε να μετατρέψει π.χ. το άφθονο θαλασσινό νερό σε καύσιμο για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, το πιο πιθανό είναι να περιφράζονταν πάραυτα οι ακτές, και να φυλάσσονταν νυχθημερόν από ένοπλους σεκιουριτάδες και στρατιώτες.
Το δε λίτρο θαλασσινού νερού θα κόστιζε όσο και η βενζίνη σήμερα.
Για αυτό λοιπόν και εξεπλάγην με αυτό που διάβασα στην βρετανική εφημερίδα Independent.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, κάποιοι Άγγλοι επιστήμονες κατάφεραν να εξάγουν διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα, να το ανακατέψουν με υδρατμούς, και έτσι να πετύχουν την δημιουργία ενός πολύ καθαρού καυσίμου, που μπορεί να κινήσει οχήματα, κλπ.
Η εταιρία Air Fuel Synthesis ανακοίνωσε πως ήδη διαθέτει πέντε λίτρα αυτού του πετρελαίου, χρησιμοποιώντας ένα μικρό ηλεκτρικό διυλιστήριο.
Ελπίζει πως σύντομα θα καταφέρει να δημιουργήσει κάτι μεγαλύτερο, που θα λειτουργεί με ηλιακή ή αιολική ενέργεια, ώστε να μπορεί να παραχθεί μέχρι και ένας τόνος πετρελαίου την ημέρα.
Αν η παραγωγή αυτού του καυσίμου γίνει σε μεγάλη κλίμακα, τότε όχι μόνο  θα ξεπεραστούν οι σημερινές ενεργειακές κρίσεις, αλλά και θα καθαρίσει το περιβάλλον.
Βέβαια, όπως εγώ, έτσι και ο επικεφαλής ενέργειας του βρετανικού  Institution of Mechanical Engineers, πιστεύει  πως όλα αυτά ακούγονται απίθανα, αλλά όπως συμπληρώνει «είναι αληθινά»!
«Το πέτυχαν», λέει, «και το είδα με τα μάτια μου».
Πάντως, σύμφωνα με τους διάφορους ειδικούς, η όλη διαδικασία εξαγωγής διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, είναι προς το παρόν πάρα πολύ ακριβή για να πετύχει εμπορικά.
Προς το παρόν…..

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου