12.10.12

Το βραβείο Νόμπελ ειρήνης κερδίζει η …. ΕΕ!


Την ώρα που η ΕΕ παλεύει με τις εσωτερικές διαφωνίες, και πλήττεται από την κρίση χρέους, έρχεται μια τονωτική ένεση, που της δίνει κουράγιο.
Μιλάμε για το  φετινό βραβείο Νόμπελ ειρήνης, που η νορβηγική επιτροπή απένειμε στην … ΕΕ! 



Μαζί, βέβαια, με $1.2 εκατομμύρια, που σίγουρα θα της φανούν χρήσιμα.
Η απόφαση της επιτροπής κάνει μνεία στις έξι δεκαετίες ύπαρξης της ΕΕ, στη διάρκεια των οποίων προωθήθηκε η ειρήνη, η συμφιλίωση, η δημοκρατία, και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη.
Πολλοί είναι όμως αυτοί, που εξεπλάγησαν από  την απόφαση της επιτροπής, ειδικά όταν θυμούνται πως η Νορβηγία δεν έγινε δεκτή δυο φορές από την ΕΕ!
Μάλιστα, η Νορβηγία τα πάει μια χαρά εκτός ΕΕ, και δεν υπάρχει λόγος, λένε, να επιβραβεύει την άκαμπτη αυτή γραφειοκρατία των Βρυξελλών.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του βρετανικού κόμματος Independence, «η απόφαση αυτή αποδεικνύει πως οι Νορβηγοί διαθέτουν χιούμορ».
Από την πλευρά του, ο Βρετανός ευρωβουλευτής Martin Callanan, δηλώνει πως η επιτροπή μπέρδεψε τις ημερομηνίες, αφού δεν έχουμε ακόμη πρωταπριλιά!
Και συνεχίζει λέγοντας πως οι πολιτικές της ΕΕ υποβοήθησαν την κρίση χρέους, και προκάλεσαν κοινωνικές αναταραχές, που είχαμε να δούμε μία τουλάχιστον γενιά
Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Thorbjoern Jagland, η ΕΕ έπαιξε έναν σταθεροποιητικό ρόλο στην Ευρώπη, μετατρέποντας μια ρημαγμένη από τους πολέμους ήπειρο, σε μια ήπειρο ειρήνης.
Διευκρίνισε δε, πως δεν ελήφθη υπόψη η οικονομική κρίση στο σκεπτικό της επιτροπής, αφού αυτή ξεκίνησε στις ΗΠΑ, και η ΕΕ απλά ενεπλάκη εκ των υστέρων.
Πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, οι περισσότεροι μπουκμέικερς της Βρετανίας ποντάριζαν στον Αμερικανό πολιτικό επιστήμονα του πανεπιστημίου του Dartmouth, και στην Αιγύπτια μοναχή Maggie Gobran.
Οι επιτροπές βράβευσης έχουν κάνει κατά καιρούς διάφορες «παραξενιές», αλλά σύμφωνα με τον Dashiell Bennett του Atlantic, αυτή η βράβευση μπορεί να είναι η πιο παράξενη όλων των εποχών!
Εξ ου και οι πολλές και διάφορες αντιδράσεις.
Ο  Bennett συμφωνεί πως μακροπρόθεσμα, η βράβευση της ΕΕ έχει κάποια λογική.
Αν όμως, όπως λέει,  αναλογιστούμε το σημερινό οικονομικό και κοινωνικό χάος που επικρατεί στην Ευρώπη, η απόφαση της νορβηγικής επιτροπής μοιάζει παράλογη.
Ο δημοσιογράφος Tim Worstall κατακεραυνώνει την επιλογή της επιτροπής, γράφοντας στο Forbes, πως αποτελεί παραλογισμό να βραβεύεται μια αντιδημοκρατική ένωση για την δημοκρατικότητά της, ενώ όσον αφορά στην ειρήνη, αυτό είναι περισσότερο επίτευγμα του ΝΑΤΟ, παρά της ΕΕ, λέει.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου