23.10.12

Η κρίση απειλεί και τις επιστήμες!


«Ευρώπη, σώσε τις επιστήμες», φωνάζει η πολωνική εφημερίδα Gazetta Wyborcza, με αφορμή την έκκληση, μέσω ανοιχτής επιστολής, προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, από 42 νομπελίστες, και πέντε ακόμη κορυφαίους επιστήμονες, βραβευθέντες με το περίφημο μαθηματικό βραβείο Fields.


Στην επιστολή, οι υπογράφοντες παροτρύνουν την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης να προστατεύσει τις δαπάνες για την  έρευνα και την καινοτομία, στον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ για το διάστημα 2014-2020.
Η επίσημη πρόταση της Κομισιόν για την έρευνα και την ανάπτυξη είναι σχεδόν €80 δις, αλλά υπάρχουν ανησυχίες πως το ποσό αυτό θα περικοπεί κατά €10-15 δις στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής την 22η και 23η Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τους διάσημους επιστήμονες, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά.
Η γνώση, λένε, δεν έχει σύνορα. Και η παγκόσμια αγορά εξαιρετικών ταλέντων είναι άκρως ανταγωνιστική. Για αυτό, η Ευρώπη δεν πρέπει να χάσει τους καλύτερους ερευνητές και καθηγητές της, ενώ παράλληλα θα κέρδιζε πολλά αν προσέλκυε και ταλέντα από αλλού.
Σύμφωνα με τους νομπελίστες, η επιστήμη είναι το μοναδικό μέσο διασφάλισης της μακροχρόνιας ευημερίας στην Ευρώπη, ενώ προειδοποιούν πως αν συνεχιστούν οι περικοπές, η Ευρώπη θα περιέλθει σε θέση αδυναμίας σε σχέση με την Β. Αμερική, και την Ασία.
Ήδη, όπως αναφέρει ο Tomasz Dietl του European Research Council , η Ευρώπη δαπανά πολύ λιγότερα, κατά κεφαλή, για την επιστημονική έρευνα, από ότι η Αμερική, η Ιαπωνία, ακόμη και η Νότιος Κορέα.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου