28.10.12

Το κάπνισμα κόβει χρόνια από τις γυναίκες.


Οι γυναίκες που σταματούν το κάπνισμα ως την ηλικία των 30, θα απολαύσουν περισσότερο την υγεία τους, και θα προσθέσουν περίπου 10 ακόμη χρόνια στη ζωή τους!
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης, που αναφέρει το BBC.


Όσες μπορέσουν να κόψουν το τσιγάρο ως τα τριάντα τους, ήδη χάνουν έναν μήνα ζωής, ενώ όσες καπνίζουν μέχρι τα σαράντα, χάνουν έναν χρόνο!
Όσο για αυτές που συνεχίζουν να ντουμανιάζουν αρειμανίως και μετά τα 40, η συνήθειά τους αυτή είναι ιδιαίτερα θανατηφόρα, λένε οι επιστήμονες, ακόμη και αν δεν καπνίζουν συχνά.
Όπως λέει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Sir Richard Peto, που έκανε την έρευνα, «η διακοπή κάνει πολύ καλό… το κάπνισμα σκοτώνει, και όσο πιο νωρίς το κόψει κανείς, τόσο το καλύτερο…».
Η μελέτη εξέτασε τις περιπτώσεις 1.2 εκατομμυρίων γυναικών που άρχισαν το κάπνισμα τις δεκαετίες του 1950 και 1960, και που ήταν η πρώτη γενιά γυναικών που άρχισε να καπνίζει όσο και οι άνδρες.
Σήμερα, οι ερευνητές μπορούν επιτέλους να εξετάσουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του καπνίσματος στις γυναίκες, που όπως φαίνεται είναι οι ίδιες με αυτές που πλήττουν τους άνδρες.
Βέβαια, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, αυτό δεν σημαίνει πως οι γυναίκες θα μπορούν να καπνίζουν ελεύθερα ως τα τριάντα τους, αφού η συνήθεια αυτή γερνάει πρόωρα την επιδερμίδα, και επηρεάζει αρνητικά την γονιμότητα.
Και όπως καταλήγει η βρετανική Πνευμονολογική Εταιρία, το καλύτερο  για μια γυναίκα είναι να μην ξεκινήσει ποτέ το κάπνισμα.

S.A.
BBC 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου