10.11.12

Ο Αλί Μπαμπά και τα 40 "χαράτσια"


Πας να πιεις τον καφέ σου πρωί Σαββάτου μπροστά στον υπολογιστή και, να, σου πετάγεται από 50 πλευρές η ίδια είδηση: Τα 40 χαράτσια του Μνημονίου 3!!! Και άλλα παραμύθια.

Κάποιοι παίζουν με τις λέξεις, κολλώντας ένα "και οι αλλαγές" (το άρθρο έχει ύψιστη συντακτική σημασία), άλλοι πετάνε και κάτι θεαματικό όπως "και όχι μόνο".

Αυτό που σου μένει όμως είναι κάτι του στυλ πω-πω-τι-έχουμε-να-πληρώσουμε. Γιατί πόσοι θα κάτσουν να διαβάσουν όλη τη λίστα, αυτό που θα μείνει είναι ο "τρόμος" των μέτρων που, υποθετικά, θα μας διαλύσουν. Καθ' ότι τα τελευταία χρόνια τρώμε με χρυσά κουτάλια...

Ας δούμε λίγο αυτά τα περιβόητα 40 "χαράτσια". Πρώτα απ' όλα κάποια δεν είναι ΚΑΝ "χαράτσια" (οι αλλαγές που αναφέραμε). Αναφέρονται γενικά και αόριστα αλλαγές σε κάποιους επαγγελματικούς κλάδους (σημείο 39), προφανώς εννοώντας το άνοιγμα. Επίσης, το επόμενο σημείο αφορά τη διάθεση βρεφικού γάλακτος από τα super-market. Τώρα, πως η ενίσχυση του ανταγωνισμού υπέρ του καταναλωτή λογίζεται ως χαράτσι θα σας γελάσω.

Λίγο πιο πάνω, στο 38, γίνεται λόγος για θέσπιση προγράμματος κατώτερου εγγυημένου εισοδήματος. Αυτό πάλι πως είναι κακό, όπως και να έρθει, μόνο το μυαλό των Ελλήνων "αντιμνημονιακών" δημοσιοκάφρων μπορεί να το ορμηνεύσει. Όπως και το 35, που αφορά τους μακροχρόνια άνεργους, ψίχουλα-ξεψίχουλα, είναι μια βοήθεια και σίγουρα όχι χαράτσι.

Ίσα με καμιά δεκαριά σημεία αφορούν μειώσεις μεν, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για καρατόμηση προνομίων ή εξίσωση βαρών δε, όπως η συνταξιοδότηση με 15 χρόνια εργασίας (25), η μείωση απολαβών των αιρετών, Γ.Γ., υπαλλήλων ΔΕΚΟ, καθώς και άλλων προνομίων (9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 17).

Η μείωση των εφ' άπαξ (24) δεν μπορεί να θεωρηθεί αμιγώς "κακό", γιατί η αποταμίευση των λίγων με τα λεφτά των πολλών (που ουσιαστικά είναι το εφ' άπαξ) δεν είναι και ο πιο δίκαιος θεσμός και θα πρέπει να εξορθολογηθεί.

Μερικά από τα σημεία αφορούν τη διαφθορά των ΔΥ (24, 31, 33) και κάποια αφορούν μετατάξεις και προσλήψεις στο Δημόσιο τομέα (30, 32, 34).

Επίσης, δε θα κλάψουμε κιόλας για τον καπνό στο 3 (παρά για το ότι τελικά μάλλον θα μειωθούν τα έσοδα) και για τους ΑΠΕτζήδες στο 7 (μια χαρά επένδυση με τα λεφτά μας θα εξακολουθεί να είναι).

Υπάρχουν και κάποια άλλα σημεία που αφορούν εξειδικευμένες περιπτώσεις (αγρότες, ΓΕΜΗ κλπ.), τα οποία δεν αποτελούν εκτεταμένα χαράτσια, όπως και κάποιες μικροδιαφοροποιήσεις στις πρόωρες συντάξεις (ΒΑΕ και 40ετία).

Τι μένει? Ποια είναι η πραγματική απώλεια? Τα υπόλοιπα από 13ο και 14ο μισθό σε ΔΥ και συνταξιούχους, η μείωση στις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ κατά 50 περίπου ευρώ, και κάποιες μικρές απώλειες, πάλι της τάξης των 50-100 ευρώ σε ΔΥ. Ειδικά το τελευταίο θα είναι βαρύτερο τον πρώτο καιρό, αφού θα πάει αναδρομικά από Αύγουστο (από επικοινωνιακής απόψεως ειδικά θα είναι τεράστιο πλήγμα). Επίσης, θέμα σίγουρα θα ΗΤΑΝ για κάποιους συμπολίτες μας το μονόευρω και το 25άρι σε συνταγές και εισαγωγή σε νοσοκομεία αντίστοιχα, αλλά ο Υπουργός Υγείας διευκρίνησε πως πρόκειται για μέτρο που ενδέχεται να εφαρμοστεί το 2014 ΜΟΝΟ ΕΑΝ δεν επιτευχθούν οι στόχοι για τις υγειονομικές δαπάνες του 2013.

Φυσικά και τα παραπάνω είναι σημαντικά όταν σε έχουν φτάσει στο αμήν. Αλλά όταν η θηριωδία του ΓΑΠ κούρεψε οριζοντίως τα εισοδήματα εκατομμυρίων πάνω από 50% στις περισσότερες περιπτώσεις (για να μην πούμε το 100% όσων έχασαν τις δουλειές και τις επιχειρήσεις τους), δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν και να μιλάνε ξεδιάντροπα ορισμένοι για καταστροφή από τα νέα μέτρα! 

ΗΔΗ έχουμε καταστραφεί κύριοι, χάρη στους "σοσιαλιστές" πού τόσο τα μήντια προμοτάρατε επί χρόνια, καθώς και από τις αριστερές τους ορντινάντζες, που μια ενοχική δεξιά άφηνε να οργιάζουν με αντάλλαγμα μερικά ψίχουλα για κομματικούς ημετέρους. ΤΩΡΑ προσπαθούμε απλά να σταθούμε στα πόδια μας. Και όταν σηκώνεσαι όντας πληγωμένος εννοείται ότι θα πονέσεις. Αλλά θα είσαι πλέον όρθιος και δε περιμένεις απλά άπραγος το μοιραίο καθώς αιμορραγείς, αυτό που ουσιαστικά εκπροσωπούν τα δοσίλογα κόμματα της δραχμολαγνίας.

Κανείς δε προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι για τα καινούρια μέτρα, αλλά έχουμε ήδη χάσει τόσα πολλά που αυτά που έρχονται είναι πολύ μικρό αντίτιμο για την ελπίδα να χτίσουμε επιτέλους ένα σοβαρό κράτος.

TopGunZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου