9.11.12

Η ελληνική κρίση πλουτίζει την Εσθονία!


Η κρίση χρέους, που εδώ και τέσσερα χρόνια γονάτισε την Ελλάδα, και που τώρα επηρεάζει αρνητικά και τις κυπριακές τράπεζες, έχει μια ευχάριστη παράπλευρη συνέπεια… για την Εσθονία.


Σύμφωνα με την εβδομαδιαία εφημερίδα της Εσθονίας Eesti Ekspress, οι πάμπολλοι Ρώσοι που ζουν στην Κύπρο, και που φοβούνται για τις καταθέσεις τους, τις μεταφέρουν ομαδικά σε τράπεζες της Εσθονίας!
Από την αρχή της χρονιάς, οι τραπεζικές καταθέσεις στην Εσθονία αυξήθηκαν κατά 11.2%.
Οι καταθέσεις των Εσθονών αυξήθηκαν κατά 7.8%, ενώ αυτές των ξένων κατά 29%. Οι δε νέοι  λογαριασμοί, που ανοίχθηκαν από ξένες επιχειρήσεις έφτασαν το 34%.
Αυτό ωφελεί αφάνταστα τις τράπεζες της χώρας, αφού έτσι τις κάνει λιγότερο εξαρτημένες από τις μητρικές τους τράπεζες, που είναι κυρίως σκανδιναβικές.
Όπως γράφει η εφημερίδα, οι Ρώσοι ανησυχούν πως το ευρώ θα αντικατασταθεί από την δραχμή, που την φοβούνται ως ασταθές και αναξιόπιστο νόμισμα, αν όπως όλα δείχνουν η Κύπρος ζητήσει την οικονομική της διάσωση από την ΕΕ.
Αυτό βέβαια θα αποτελούσε ένα ηθικό πρόβλημα, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της όποιας χρηματικής βοήθειας θα προορίζονταν για τις κυπριακές τράπεζες, που όμως έχουν μεγάλα ανοίγματα στην Ελλάδα, και ουσιαστικά  θα χρησίμευε για την εγγύηση των καταθέσεων των εύπορων Ρώσων.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου