7.11.12

Ο ανυπάκουος Ρένος και το βιβλίο


Το εγχειρίδιό του κινηματογραφικής ανυπακοής (ειλικρινούς ανυπακοής κι όχι απλά... υπακοής στην ανυπακοή) παρουσίασε στον Ιανό της Θεσσαλονίκης ο πολυπράγμων Ρένος Χαραλαμπίδης. Ο αυτοδίδακτος σεναριογράφος και σκηνοθέτης, ηθοποιός και μουσικός, αποφάσισε να συμπυκνώσει σε ένα μικρό πόνημα σκέψεις του, σημειώσεις του, συμβουλές προς τον εαυτό του, όπως τις συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων των τεσσάρων ταινιών του. Πάνω σε πακέτα τσιγάρων, προγράμματα γυρισμάτων, κινητά και αλλού, όπως λέει ο ίδιος.

Ήταν μόλις πριν λίγες μέρες όταν η ομάδα του Ορθογράφου προσεκλήθει από τον αγαπητό δημιουργό στην παρουσίαση του βιβλίου του, μεταξύ.. τυρού και αχλαδιού, με φόντο τον Θερμαϊκό.

Σε εκείνη την μικρή συνάντηση προλάβαμε να μιλήσουμε για τόσα πολλά, αλλά και να αφήσουμε άλλα τόσα ανεξερεύνητα. Το έχουνε το "κακό" αυτό οι ζωντανοί άνθρωποι. Ποτέ δεν είναι αρκετός ο χρόνος σου μαζί τους. Κάποια στιγμή ελπίζουμε να μας τα ορθογραφήσει με τη δική του μοναδική πένα. Εδώ όμως μιλάμε για το βιβλίο του!


Την παρουσίαση ανέλαβαν δυο καλοί του φίλοι και εξαίρετοι άνθρωποι των τεχνών, η καθηγήτρια του ΑΠΘ κα Δέσποινα Μουζάκη και ο μουσικός παραγωγός κος Φάνης Κιρκινέζος, ο οποίος μάλιστα μας αποκαλύφθηκε πως ήταν και ο εμπνευστής του βιβλίου.

Συμφωνώντας με τα λεγόμενα των παρουσιαστών και του συγγραφέα, αυτές οι μικρές σελίδες είναι τόσο γεμάτες με ιδέες, συμβουλές, ατάκες. Ένα πραγματικό εγχειρίδιο, άκρως χρήσιμο ειδικά για τους νέους της δύσκολης εποχή μας, αφού δείχνουν το ταξίδι ενός νέου ανθρώπου από τα 26 του (όταν και βγήκε το No Budget Story), με μόνο εφόδιο την αγάπη για τον κινηματογράφο, μέχρι το αλλοπρόσαλλο τώρα μας. Η διαρκής εξέλιξη, η εσωτερική αυτοαναίρεση, η "ενηλικίωση" μέσα στην αιώνια και σκληρή εφηβεία του κινηματογράφου, αποτυπώνονται γλαφυρά μέσα από τα αποστάγματα της εμπειρίας του Ρένου Χαραλαμπίδη.

Από τα αγαπημένα μου σημεία του βιβλίου, και ένα από τα πολλά μαθήματα ζωής που προσφέρει? "Θα κάνω τις ταινίες που είναι γραμμένες μέσα στα σπλάχνα μου. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο."

TopGunZ

1 σχόλιο:

  1. Τον Ρένο τον συμπάθησα με το που είδα την ταινία του "φθηνά τσιγάρα"....παραμένει από τις αγαπημένες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή