21.11.12

Η διαπλοκή του παγκόσμιου χρέους.


ΗΠΑ- Αν και το εξωτερικό χρέος της Αμερικής είναι ίσο με το ετήσιο ΑΕΠ της, δεν θεωρείται επικίνδυνο.
Παρ’ όλα αυτά, η πιστοληπτική της αξιολόγηση έχει υποβαθμιστεί.
Το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού χρέους είναι απέναντι στην Ασία (κυρίως Κίνα και Ιαπωνία), με την Ευρώπη να έρχεται δεύτερη.
Αυτό σημαίνει πως οι εξελίξεις στην κρίση της ευρωζώνης μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.
Από πλευράς Ευρώπης, το μεγαλύτερο ποσοστό του αμερικανικού χρέους βρίσκεται στα χέρια της Βρετανίας, της Ελβετίας, και της Γαλλίας, και αντιστοιχεί σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολαρίων.

Ηνωμένο Βασίλειο- Το Η.Β. έχει μεγάλο εξωτερικό χρέος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου οφείλεται στον τραπεζικό τομέα.
Το υψηλό ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ εξηγείται από την μεγάλη δραστηριότητα του βρετανικού χρηματοπιστωτικού τομέα, με τις τεράστιες διακινήσεις κεφαλαίων.
Αυτό το μεγάλο επίπεδο εξωτερικού χρέους δεν θεωρείται πρόβλημα, επειδή η Αγγλία διαθέτει περιουσιακά στοιχεία υψηλής αξίας.
Πάντως, η βρετανική οικονομία είναι αδύναμη, αφού η χώρα είναι εκτεθειμένη στο ιρλανδικό, στο πορτογαλικό, και στο ιταλικό χρέος.
Από την άλλη, η Βρετανία χρωστάει δισεκατομμύρια στην Γερμανία και στην Ισπανία.

Γερμανία- Η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης χρωστάει τα περισσότερα χρήματα στη Γαλλία, στην Ιταλία, και στις ΗΠΑ. Και αυτά τα κράτη όμως χρωστάνε στη Γερμανία.
Σε σχέση με τις ασθενείς οικονομίες της ευρωζώνης, η Γερμανία έχει ανοίγματα σε ελληνικό, ιρλανδικό, πορτογαλικό, και πάνω απ’ όλα σε ισπανικό χρέος.
Αν μια από αυτές τις χώρες χρεοκοπήσει, η Γερμανία θα πληγεί.
Η οικονομία της επιβραδύνεται, κυρίως εξαιτίας των προβλημάτων των εταίρων της στην ευρωζώνη.
Και επειδή η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της Ευρώπης, οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί σε αυτήν, θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στην ευρωζώνη, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία γενικότερα.

Ιαπωνία- Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είναι αυτή με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος όλων των αναπτυγμένων χωρών.
Το μεγαλύτερο όμως μέρος αυτού του χρέους είναι εσωτερικό, και άρα δεν τίθεται ζήτημα χρεοκοπίας.
Η παγκόσμια κρίση, ο σεισμός και το τσουνάμι, το ισχυρό γιέν, και η κρίση χρέους της ευρωζώνης, σκοτεινιάζουν την οικονομική προοπτική της Ιαπωνίας. Η κυβέρνηση όμως έχει υποσχεθεί πως θα μπορέσει να αντιστρέψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε πλεόνασμα, μέχρι το 2020.

Γαλλία- Η δεύτερη ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία χρωστάει τα περισσότερα στην Βρετανία, στην Αμερική, και στη Γερμανία.
Όπως όμως συμβαίνει και με την Γερμανία, έτσι και στη περίπτωση της Γαλλίας, οι χώρες αυτές επίσης της χρωστάνε δισεκατομμύρια.
Το μεγάλο πρόβλημα για τους Γάλλους είναι τα ανοίγματα που έχουν απέναντι στις ασθενείς χώρες της ευρωζώνης. Οι γαλλικές τράπεζες κρατάνε μεγάλο κομμάτι του ιταλικού, του ισπανικού, και του ελληνικού χρέους. Αυτό δημιουργεί σημαντική αναστάτωση στην αγορά, ειδικά με την μειωμένη κατανάλωση και ανάπτυξη που χαρακτηρίζει σήμερα την γαλλική οικονομία.

Ισπανία-Η Ισπανία χρωστάει στην Γερμανία και στην Γαλλία. Ο μεγάλος της όμως φόβος είναι η Πορτογαλία, που της χρωστάει δισεκατομμύρια.
Την ώρα που η Μαδρίτη προσπαθεί να ανακάμψει την οικονομία της ελέγχοντας το μεγάλο της χρέος, υπάρχουν φόβοι για μια νέα ύφεση αμέσως μετά τις εκλογές.
Το σπάσιμο της φούσκας των ακινήτων και των κατασκευών που συνέβη το 2008, οδήγησαν την ισπανική οικονομία στην πιο βαθιά ύφεση από όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Πορτογαλία- Πρόκειται για τη τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που χρειάστηκε διάσωση, και που σήμερα ζει σε μια μεγάλη ύφεση.
Προς το παρόν εφαρμόζει αυστηρή λιτότητα, καθώς και μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, έτσι ώστε να επαναφέρει την οικονομία της και να μειώσει το χρέος.
Η Λισαβόνα χρωστάει πολλά στην Ισπανία, ενώ η Ελλάδα χρωστάει στις πορτογαλικές τράπεζες €7.5 δις.

Ιταλία- Η Ιταλία έχει μεγάλο χρέος, αλλά είναι πλούσια σε σχέση με την Ελλάδα και την Πορτογαλία.
Οι φόβοι όμως ενυπάρχουν, εξαιτίας αμφιβολιών για την πολιτική της ηγεσία καθώς και ανησυχιών πως το χρέος της θα αυξάνεται περισσότερο από ότι μπορεί να αντέξει η παραπαίουσα οικονομία της. Αυτά τα δυο στοιχεία προκαλούν νευρικότητα στις αγορές.
Η Γαλλία είναι η χώρα που είναι περισσότερο εκτεθειμένη στο ιταλικό χρέος.

Ιρλανδία- Από τις τρεις χώρες της ευρωζώνης που χρειάστηκαν διάσωση, η Ιρλανδία είναι αυτή που εφάρμοσε τα πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας.
Τώρα η οικονομία της παρουσιάζει μια δειλή ανάκαμψη.
Η ύφεση ακολούθησε τα χρόνια άνθησης πριν από το 2008, οπότε και η παγκόσμια πιστωτική κρίση που έβαλε τέλος στην φτηνή πίστωση, έβαλε τέλος και στην μη βιώσιμη ανάπτυξη της ιρλανδικής αγοράς ακινήτων, που είχε διογκωθεί υπέρμετρα.
Σήμερα, η Ιρλανδία παρουσιάζει υψηλό ποσοστό εξωτερικού χρέους ως προς το ΑΕΠ της, κυρίως επειδή, αν και μικρό κράτος, έχει μεγάλη χρηματοπιστωτική διεθνή παρουσία.
Η Βρετανία είναι η χώρα που της χρωστάει τα πιο πολλά χρήματα.

Ελλάδα- Η Ελλάδα είναι μια απ αυτές τις χώρες που χρειάστηκαν διάσωση, και χρωστάει πάρα πολλά χρήματα σε χώρες μέλη της ευρωζώνης.
Αν και η οικονομία της είναι μικρής κλίμακας, και μια χρεοκοπία της θα μπορούσε εύκολα να απορροφηθεί από την ευρωζώνη, εν τούτοις ο μεγάλος φόβος αφορά στην μεταδοτικότητα. Στην πιθανότητα δηλαδή, μια ελληνική πτώχευση να σημάνει την οικονομική καταστροφή άλλων, μεγαλύτερων και ισχυρότερων οικονομιών, όπως π.χ. η Ιταλία.

S.A.
BBC 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου