13.11.12

Η ανθρωπότητα … χαζεύει.


Μια νέα αμφιλεγόμενη επιστημονική εργασία προκαλεί έντονες συζητήσεις, αφού σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, η ανθρώπινη νοημοσύνη κορυφώθηκε πριν από αρκετές χιλιάδες χρόνια, και από τότε πήρε τον κατήφορο.


Ένας καθηγητής γενετικής, ο  Gerald Crabtree του Stanford University της Καλιφόρνιας, ισχυρίζεται πως ο άνθρωπος βρίσκεται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε νοητική παρακμή και οπισθοδρόμηση, η οποία και θα συνεχισθεί με την πάροδο του χρόνου.
Όπως λέει, όταν ο άνθρωπος ήταν τροφοσυλλέκτης και κυνηγός, και επιβίωνε χάρη στην πονηράδα του, όλα ήταν καλά. Αργότερα, και με την μετάβασή μας στην γεωργία, και στην αγροτική οικονομία, ή ακόμη και στην αστική ζωή, η φυσική επιλογή άρχισε να αποκλείει το μυαλό!
Για αυτό, και με κάθε γενιά που περνούσε, τα γονίδια μας μεταλλάσσονταν, οπότε και «χαζέψαμε».
Γράφει ο καθηγητής: «στοιχηματίζω πως αν εμφανίζονταν στα ξαφνικά ένας μέσος πολίτης της Αθήνας του 1.000 π.Χ, θα ήταν από τους πιο έξυπνους, και πνευματικά διαυγείς ανθρώπους της γης… επιπλέον, είμαι σίγουρος πως εκτός από πιο έξυπνος, θα ήταν και συναισθηματικά πολύ πιο σταθερός από όλους εμάς τους υπόλοιπους».
Οι θέσεις αυτές του Crabtree δεν βρίσκουν τους επιστήμονες συναδέλφους του σύμφωνους.
Όπως αναφέρει ένας άλλος γενετιστής του Λονδίνου, «εκ πρώτης όψεως, πρόκειται για μια κλασική περίπτωση θεωρητικών επιστημών. Αφήστε τις υποθέσεις και τις θεωρίες, και φέρτε μας στοιχεία (που όμως δεν υπάρχουν)…».

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου