29.11.12

Το ρευστό πολιτικό σκηνικό του σήμερα.


Για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια πραγματοποιείται μια μετατόπιση του εκλογικού σώματος, και όχι των κομμάτων πάνω σε αυτό.
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η Χ.Α. έλκουν ψηφοφόρους προς τις θέσεις τους, χωρίς τα ιδία  να αλλάζουν σημαντικά προγραμματική θέση.
Δημιουργείται λοιπόν μια τάση συσπείρωσης του κόσμου στα δυο άκρα του πολιτικού φάσματος. 

 
Ταυτόχρονα, το αραιωμένο κέντρο κυριαρχείται από τη ΝΔ.

Οι τάσεις των άλλων κόμματων αύτη τη στιγμή είναι η σταθεροποίηση του κόμματος των «καμένων» σε ένα ποσοστό κοντά στο 7%, η επανάκαμψη του ΚΚΕ σε ποσοστά πάνω από το 5% με ενισχυτική τάση, η πιθανή σταθεροποίηση της ΔΗΜΑΡ σε ένα ποσοστό πάνω από το 5%, και η φανερή ολική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου.
Με δεδομένη την τάση για περαιτέρω αραίωση του κέντρου, δεν συμφέρει στη ΝΔ να παρατείνει τη συνεχιζόμενη διάλυση του δεξιού της πλευρού, επειδή προσδοκά μια  αύξηση στα αριστερά της.
Η ανάγκη ανακατατάξεων στο πολιτικό σκηνικό είναι εμφανής, καθώς η τάση ενίσχυσης τόσο της Χ.Α από την διάλυση του δεξιού πλευρού της ΝΔ, όσο και η ανυπαρξία αξιόπιστου κεντροαριστερού φορέα, καθιστούν όλο και πιο πιθανή την καθιέρωση μιας μη αναστρέψιμης κατάστασης, κατά την οποία θα νομιμοποιηθούν αυτοί οι κομματικοί σχηματισμοί ως φορείς έκφρασης της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς αντίστοιχα, ενώ η ΝΔ μη έχοντας αλλά πολιτικά πλάτη να εκπροσωπήσει, τελικά θα αρχίσει να μειώνεται σε ένα κόμμα του κέντρου, συρρικνωμένο και συμπιεζόμενο από τους άλλους δυο σχηματισμούς.
Σε αυτή την κατάσταση είναι ανάγκη να γίνει η επανίδρυση του πολιτικού σκηνικού με επαναπροσδιορισμό των κομματικών σχηματισμών επάνω στο χάρτη.
Η διάλυση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ φαίνονται ως μονόδρομος, εφόσον θέλουμε να επιβιώσει η φωνή της λογικής στην Ελλάδα.
Με βάση τη ΝΔ, αλλά και με πρόσωπα προερχόμενα τόσο από τους ΑΝΕΛ όσο και από το ΠΑΣΟΚ (που να μην έχουν θίξει ανεπανόρθωτα τους ψηφοφόρους), θα μπορούσε να σχηματιστεί ένα καινούριο κόμμα, που να καλύπτει από την εθνικιστική δεξιά ως το κέντρο, όλους τους ψηφοφόρους, ενώ με τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και τη συγχώνευση του με τη ΔΗΜΑΡ, θα μπορούσε να προσέλθει το κεντροαριστερό κόμμα που τόσο αναζητείται, καθώς έχει εξαφανιστεί κάτω από την άνοδο της άκρας αριστεράς.

man8os

2 σχόλια:

  1. ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΑΡ!! ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΣ, Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΣΟΚΟΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΦΙΛΟΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΜΜΑ Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΔ! ΑΝ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚΟΙ, ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΘΑ ΜΠΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνούμε στην αναγκαιότητα του κυρίου ζητήματος που θέτει το άρθρο σας αλλά το ότι μπορεί ποτέ η ΧΑ να φτάσει σε σημείο να θεωρηθεί ως ο βασικός πολιτικός φορέας έκφρασης της κεντροδεξιάς είναι επιεικώς απαράδεκτο, όχι μόνο ως συμπέρασμα, αλλά και ακόμα ως απλή σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή