21.11.12

Να γιατί ήταν έξυπνος ο Einstein.


Ο Albert Einstein θεωρείται ως ένας από τους πιο ευφυείς ανθρώπους που έζησαν ποτέ.
Σήμερα, μια νέα επιστημονική μελέτη, αποκαλύπτει το πλεονέκτημα που είχε ο μεγάλος φυσικός, και αυτό που τον έκανε τόσο έξυπνο.


 

Φωτογραφίες του εγκεφάλου του απεικονίζουν ιδιαίτερα περίπλοκες πτυχώσεις σε αρκετές περιοχές, ειδικά στους μετωπιαίους λωβούς, που συνδέονται με την αφηρημένη σκέψη, και την δυνατότητα σχεδιασμού.
Όπως λέει ο Dean Falk, που πραγματοποίησε την μελέτη, «πρόκειται για μια ιδιαίτερα εξελιγμένη περιοχή του εγκεφάλου, η οποία στην περίπτωση του Einstein είναι εξαιρετική».
Για τους ειδικούς επιστήμονες, οι επιπλέον πτυχώσεις στον εγκέφαλο επιτρέπουν περισσότερες διασυνδέσεις και συνάψεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, κάτι που διευκολύνει τα διανοητικά άλματα. Σαν κι’ αυτά δηλαδή που έκανε ο  Einstein, και  που οδήγησαν στην θεωρία της  σχετικότητας.
Ο διάσημος φυσικός συνήθιζε να κάνει πειράματα σκέψης, στα οποία για παράδειγμα φαντάζονταν τον εαυτό του να βρίσκεται επάνω σε μια ακτίνα φωτός, και αυτού του είδους η προχωρημένη σκέψη οφείλεται σε αυτήν ακριβώς την περιοχή του εγκεφάλου, που στη περίπτωση του Einstein ξεχωρίζει.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος με τον οποίον διασώθηκαν οι συγκεκριμένες φωτογραφίες.
Ο ιατροδικαστής Thomas Harvey, που είχε πραγματοποιήσει την νεκροψία  του πτώματος του μεγάλου φυσικού, κράτησε το μυαλό, το έκοψε σε φέτες, και το φωτογράφησε, με σκοπό να γράψει στο μέλλον ένα βιβλίο.
Πέθανε όμως πριν το ξεκινήσει, και οι φωτογραφίες παρέμειναν ξεχασμένες σε ένα συρτάρι, μέχρι που οι κληρονόμοι του τις έδωσαν σε έναν οικογενειακό φίλο, που αποφάσισε να κάνει την εν λόγω μελέτη.

S.A

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου