1.11.12

Οι παράπλευρες απώλειες του τυφώνα Sandy.


Σίγουρα ο τυφώνας Sandy προκάλεσε πάμπολλες υλικές ζημιές, καθώς και θανάτους, όμως μια από τις παράπλευρες απώλειες, είναι σχεδόν ανεκτίμητη.
Πρόκειται για την απώλεια επιστημονικών και άλλων δεδομένων, που έχουν σχέση με την αντικαρκινική έρευνα.


Όταν ο τυφώνας χτύπησε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, χάθηκαν χιλιάδες εργαστηριακά πειραματόζωα, καθώς και ολόκληρα χρόνια επιστημονικών ερευνών.
Τα χιλιάδες ποντίκια που πνίγηκαν όταν πλημμύρισε το νοσοκομείο, χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να εξελιχθούν, αφού πρόκειται για ειδικά γενετικά μεταλλαγμένα ζώα, που είναι απαραίτητα στην αντικαρκινική έρευνα.
Παράλληλα χάθηκαν και πολλά ειδικά αντιδραστήρια, όπως αντισώματα, ένζυμα, και καλλιέργειες DNA, που μάλλον καταστράφηκαν όταν έπεσε το ρεύμα, αφού φυλάσσονταν σε ειδικά δοχεία με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί οι απώλειες αυτές να μην συγκρίνονται με τους θανάτους συνανθρώπων μας, αλλά δεν παύουν να είναι καταστροφικές, αφού χάθηκαν χρόνια ολόκληρα ερευνών.
Υπήρξαν όμως και άλλου είδους παράπλευρες απώλειες από τον τυφώνα, όπως τα καλλιτεχνικά έργα που καταστράφηκαν όταν πλημμύρισαν διάφορες γκαλερί.
Από την άλλη, υπάρχουν και καλά νέα, αφού τόσο το ινστιτούτο Smithsonian όσο και ο εθνικός ζωολογικός κήπος στην Washington DC δεν έπαθαν τίποτα, και δεν χάθηκε κανένα έκθεμα, ούτε και κανένα ζώο.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου