13.12.12

Η ασυλία των μεγάλων τραπεζών.


Η κυβέρνηση της Αμερικής έχει πλέον παραδοθεί στους τραπεζίτες.
Έτσι, επίσημα πλέον υιοθετεί την άποψη πως οι μεγάλες τράπεζες, είναι «πολύ μεγάλες για να φυλακίζονται»!

Για αυτό και αποφασίστηκε η επιβολή χρηματικού προστίμου στην HSBC, αντί να διωχθεί ποινικά μες την κατηγορία του ξεπλύματος μεγάλου ποσού χρημάτων.
Η συγκεκριμένη τράπεζα κατηγορείται ότι έστελνε κρυφά χρήματα στα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών, αλλά και σε τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας που διασυνδέονται υπογείως με την Αλ Κάιντα.
Ο λόγος για αυτήν την επιείκεια είναι ότι, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η ποινική δίωξη της HSBC θα αναστάτωνε τις αγορές!

Σύμφωνα με την New York Times,  «αν οι αρχές δεν διώκουν ένα τέτοιου μεγάλου βεληνεκούς αδίκημα, τότε ο νόμος αυτοκαταργείται».
Και όπως γράφει σε άρθρο του στην βρετανική Guardian ο Glenn Greenwald, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο, θυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ διατηρούν τις περισσότερες φυλακές στον πλανήτη, ενώ είναι το κράτος με τους περισσότερους φυλακισμένους.
Οι φτωχοί, και οι μειονότητες των ΗΠΑ διώκονται συστηματικά, και φυλακίζονται ακόμη και για ασήμαντες περιπτώσεις χρήσης ναρκωτικών ουσιών.
Παρ’ όλα αυτά, η HSBC απαλλάσσεται…
Το συμπέρασμα; Ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαφθορά της εξουσίας, από αυτήν που θέτει ένα πανίσχυρο τμήμα της κοινωνίας υπεράνω των νόμων.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου