20.12.12

Ουδέν καινόν υπό τον ήλιον…


Με αφορμή τις κατά καιρούς αδιάκριτες μαζικές δολοφονίες που συμβαίνουν στην Αμερική, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν την κουλτούρα που προάγει το Χόλυγουντ ως την βασική αιτία του κακού.

 
Το συγκεκριμένο όμως είδος κακού προϋπήρχε του Χόλυγουντ!


Η πρώτη μεγάλη μαζική δολοφονία αθώων παιδιών συνέβη το 1927 σε σχολείο της κωμόπολης Bath του  Michigan, και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 45 ανθρώπων, εκ των οποίων τα 38 θύματα ήταν μικροί μαθητές.
Τι είχε γίνει; Ένας «εκκεντρικός» αγρότης ονόματι Andrew Kehoe, εξαγριωμένος και αγανακτισμένος εξαιτίας της αύξησης των φόρων ακίνητης περιουσίας, που προορίζονταν για το χτίσιμο ενός νέου σχολείου, επί μήνες τοποθετούσε κρυφά μεγάλες ποσότητες δυναμίτιδας μέσα στο σχολικό κτίριο.
Το πρωί της 18ης Μαίου, πυροδότησε τα εκρηκτικά μέσω χρονοδιακόπτη.
Στη συνέχεια, και μετά την αρχική έκρηξη, ο Kehoe οδήγησε το φορτηγό του, που ήταν κι αυτό γεμάτο με δυναμίτιδα, στο σημείο της τραγωδίας,  και ανατινάχτηκε, παίρνοντας μαζί του και αρκετούς περαστικούς που είχαν σπεύσει να βοηθήσουν.
Λίγο πριν, είχε δολοφονήσει και τη γυναίκα του.
Η μόνη διαφορά της τότε τραγωδίας με τις αντίστοιχες σημερινές ήταν η «ατονική» κάλυψη του συμβάντος από πλευράς των ΜΜΕ.
Δεν υπήρξε δηλαδή κάποια δημοσιογραφική φρενίτιδα όπως αυτές που βλέπουμε σήμερα.
Τα ΜΜΕ της εποχής ήρθαν, είδαν, και μετά αποχώρησαν…
Εξάλλου, τρεις μόλις ημέρες μετά την τραγωδία, ο Τσαρλς Λίντμπεργκ πραγματοποίησε την ιστορική του πτήση προς το Παρίσι, οπότε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στράφηκε προς τα εκεί.
Όσον αφορά στους κατοίκους του Bath, τους πήρε πολύ περισσότερο χρόνο για να ξεπεράσουν το κακό που τους βρήκε.
Μάλιστα, το 2009, ρεπόρτερς του NPR επισκέφτηκαν την κωμόπολη, και βρήκαν κάποιους 90χρονους επιζώντες της τραγωδίας, οι οποίοι όπως είπαν, ακόμη και μετά από τόσα χρόνια συνεχίζουν να θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς, λέγοντας πως συνεχίζουν να είναι καχύποπτοι με τους ανθρώπους, αφού γνωρίζουν πολύ καλά πως το αδιανόητο μπορεί εύκολα να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, ακόμη και την ώρα που κάποιος μικρός μαθητής απλά πηγαίνει στο σχολείο του….
Για την ιστορία, οι επίσημες έρευνες που έγιναν για το αιματηρό εκείνο περιστατικό κατέληξαν στο ότι ο Kehoe είχε δράσει από μόνος του.
Στα ερείπια της αγροικίας του υπάρχει μια πινακίδα που γράφει πως «οι εγκληματίες γίνονται, δεν γεννιούνται».

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου