27.12.12

Μικρές Δωρεάν Βιβλιοθήκες


Ως φόρο τιμής στη δασκάλα και βιβλιοφάγο μητέρα του, ο Todd Bol από το Wisconsin κατασκεύασε μια μικρογραφία ενός μονοθέσιου σχολείου και, την τοποθέτησε έξω από το σπίτι του, τη γέμισε με βιβλία και προσκάλεσε τους γείτονές του να τα δανείζονται ελεύθερα.

Η ιδέα άρεσε τόσο πολύ που σε λίγο καιρό η μπροστινή αυλή του Todd έγινε ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης. Ένας φίλος του στο Madison έκανε το ίδιο πράγμα με την ίδια επιτυχία και μετά από αυτό άρχισαν να ξεφυτρώνουν μινιατούρες βιβλιοθήκες σε όλη την πρωτεύουσα του Wisconsin.

Τρία χρόνια μετά, τα ιδιόρρυθμα αυτά κουτάκια έχουνε γίνει μια παγκόσμια μόδα, με τουλάχιστον 36 χώρες να τα φιλοξενούν, μαρτυρώντας τη δύναμη που μπορεί να έχουν μια απλή ιδέα, η γοητεία ενός βιβλίου και η εξάπλωση του διαδικτύου.

«Είναι περίεργο να είσαι ένα διεθνές φαινόμενο», δήλωσε ο Bol, πρώην διεθνής σύμβουλος επιχειρήσεων, ο οποίος διευθύνει πλέον την οργάνωση Μικρές Δωρεάν Βιβλιοθήκες. Τα κουτιά διαμοιρασμού βιβλίων υιοθετούνται από έναν αυξανόμενο αριθμό ομάδων ως μέσο για την προώθηση της παιδείας στα κέντρα των πόλεων και σε υπανάπτυκτες χώρες.

Ο Bol, ο φίλος του από το Madison Rick Brooks και οι βοηθοί τους τρέχουν το όλο project μέσα σε ένα πρωτότυπο εργαστήριο σε ένα απλό παλιό βιομηχανικό κτίριο έξω από το Hudson, μια παραποτάμια κοινότητα των 12.000 κατοίκων, 20 μίλια ανατολικά του κέντρου της πόλης του St. Paul στην Minnesota. Εκεί κατασκευάζουν τα περιβόητα κουτιά σε κάθε λογής σχήμα και σχέδιο, από τα απλά κλασικά μέχρι κουτιά που μοιάζουν με τους διάσημους Βρετανικούς τηλεθαλάμους, και τα προσφέρουν προς πώληση από το site της ομάδας, όπου μπορεί ο καθένας να βρει και σχέδια για να κατασκευάσει το δικό του. Τα βασικά χαρακτηριστικά των κουτιών είναι να χτυπάνε στο μάτι και να προστατεύουν τα βιβλία από τις καιρικές συνθήκες. 

Κάθε μικρή βιβλιοθήκη προσκαλεί τους περαστικούς με τη φράση "πάρτε ένα βιβλίο, επιστρέψτε ένα βιβλίο". Οι εκπαιδευτικοί, ειδικά, έχουν ενθουσιαστεί με τις δυνατότητες που δίνει κάτι τόσο απλό και αυτάρκες. Στη Minneapolis, οι σχολικοί αξιωματούχοι έχουν θέσει ως στόχο την τοποθέτηση περίπου 100 τέτοιων κουτιών σε γειτονιές όπου πολλά παιδιά δεν έχουν βιβλία στο σπίτι. Ένα κουτί στα κεντρικά γραφεία της περιοχής έχει πάνω από 40 «συναλλαγές» την ημέρα, εξυπηρετώντας παιδιά των οποίων οι γονείς πάνε για να τα εγγράψουν στο σχολείο, αλλά και ενήλικες που έρχονται για να προετοιμαστούν για εξετάσεις ισοδύναμης εκπαίδευσης.

«Τα λατρεύω», δήλωσε η Melanie Sanco, η υπεύθυνη του προγράμματος για την περιοχή. «Πυροδοτούν την φαντασία. Τα βλέπει τριγύρω σου και θέλεις κι εσύ ένα. Είναι χαριτωμένα και αξιαγάπητα.» Τα παιδιά που έχουν βιβλία, έχουνε μεγαλύτερες πιθανότητες να παραμείνουν στο σχολείο, είπε.

Οι Bol και Brooks πιστεύουν πως υπάρχουν δυνατότητες για πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη. Σε κάποιο σημείο είχανε θέσει ως στόχο τα 2.510 κουτιά - τον αριθμό των δημόσιων βιβλιοθηκών που χτίστηκαν από τον φιλάνθρωπο Andrew Carnegie. Ξεπέρασαν αυτόν τον αριθμό το καλοκαίρι!

Ο Ροταριανός Όμιλος σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα κουτιά αυτά στα πλαίσια των προσπαθειών του για ενίσχυση της παιδείας στην Γκάνα της δυτικής Αφρικής. Η οργάνωση «Βιβλία για την Αφρική» από την Minnesota, η οποία έχει στείλει πάνω από 27 εκατομμύρια βιβλία σε 48 χώρες από το 1988, πρόσφατα αποφάσισε να μεταφέρει βιβλία και μικρές βιβλιοθήκες στην Γκάνα και αυτή.

Οι ομάδες συνεργάζονται με την Antoinette Ashong, μια ακτιβίστρια ενάντια στον αναλφαβητισμό και διευθύντρια του σχολείο θηλέων στην πρωτεύουσα της Accra. «Θέλω να εξαπλωθεί η ανάγνωση στην Αφρική, κάτι το οποίο είναι δύσκολο, διότι στην Αφρική είναι πολύ, πολύ δύσκολο να βρεις βιβλία για να διαβάσεις,» είπε η Ashong σε μια συνέντευξή μέσω Skype. Η ίδια της έχει ήδη τοποθετήσει 45 κουτιά σε φτωχές γειτονιές.

Τα περισσότερα από τα χρήματα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού προέρχονται από την πώληση των προκατασκευασμένων βιβλιοθηκών, οι οποίες κοστίζουν από $ 250 έως $ 600, και από ένα τέλος $ 25 που πληρώνει όποιος θέλει να καταχωρήσει μια βιβλιοθήκη στην ιστοσελίδα της οργάνωσης. Το Ίδρυμα AARP έχει επίσης επιχορηγήσει $ 70.000 ως μέρος ενός νέου προγράμματος για την παροχή κουτιών με βιβλία για ηλικιωμένους και παιδιά.

Οι Bol και Brooks μόλις πρόσφατα άρχισαν να λαμβάνουν αμοιβή για τις υπηρεσίες τους, τις οποίες μέχρι σήμερα προσέφεραν εθελοντικά. Ο Bol, ο οποίος εργάζεται με πλήρη απασχόληση ως εκτελεστικός διευθυντής, δήλωσε ότι ελπίζει να κερδίζει 60.000 δολάρια το χρόνο κάποια στιγμή, αλλά πρόσθεσε «δεν είμαστε εκεί ακόμα». Η ομάδα θα παραμείνει μη κερδοσκοπική, δήλωσε ο Bol, αλλά θέλουν να αναπτύξουν σταθερές εισροές εσόδων και ένα σύστημα διαχείρισης, ώστε να μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμο το εγχείρημα και να συνεχίσει να αναπτύσσεται.

«Δουλεύουμε πολύ σκληρά για να καταστεί οικονομικά βιώσιμο, αλλά θα πάρει λίγο καιρό,» δήλωσε ο Brooks. «Αυτό που είναι ενθαρρυντικό είναι ότι κάθε μέρα άνθρωποι επικοινωνούν μαζί μας έχοντας τις πιο έξυπνες, ενδιαφέρουσες και, μερικές φορές, συγκινητικές ιδέες.»

Η Sage Holben, η οποία τοποθέτησε ένα κουτί στην επικίνδυνη γειτονιά της κοντά στο κέντρο του St. Paul, είπε ότι πιστεύει ότι έχει κάνει μια θετική διαφορά. Αν και το έγκλημα και η βία είναι καθημερινό φαινόμενο στην περιοχή της, κανείς δεν έχει βανδαλίσει το κουτί ή έχει κλέψει βιβλία από αυτό, αντιθέτως βλέπει καθημερινά παιδιά να εξερευνούν το περιεχόμενό του. Είπε ότι ρώτησε μια 8-χρονη γειτονοπούλα της αν πραγματικά επρόκειτο να διαβάσει ένα ρομαντικό μυθιστόρημα που είχε πάρει. Το κοριτσάκι της απάντησε αρνητικά, είπε η Holben, αλλά συνέχισε να τρέχει το δάχτυλό της πάνω από τις λέξεις σαν να ακολουθεί το κείμενο. «Το κάνω αυτό και νιώθω σαν να είμαι έξυπνη,» είπε η μικρή.

Περισσότερα στο Little Free Libraries.

TopGunZ

3 σχόλια:

  1. Πολύ καλή ιδέα.
    Μπορώ να φανταστώ αυτές τις μικρές βιβλιοθήκες μέσα σε πλατείες και σε πάρκα.
    Μπορώ να φανταστώ ότι θα χρησιμοποιούνται για να στηρίζουν τα ποδήλατά τους οι πιτσιρικάδες.
    Μπορώ επίσης να φανταστώ τα πορτάκια και τα τζαμάκια τους σπασμένα,μπορώ να φανταστώ
    ότι τα βιβλία θα χρησιμοποιούνται για προσάναμμα.
    Ότι βλέπουμε,και αντιμετωπίζουμε στα σχολεία μας και στα πανεπιστήμια (εκεί δε, μαζί με γαρνιτούρες σκουπιδιών).
    Όποιος καταφέρει πάντως να στήσει κάτι τέτοιο είναι αξιέπαινος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι όμως! Δύο νεαροί αρχιτέκτονες το τρέχουν εδώ και καιρό στην Αθήνα! Το είχανε παρουσιάσει και στην τελευταία Future Libreries στη Θεσσαλονίκη πριν κάνα μήνα.

      Διαγραφή
    2. Εύγε στα παιδιά!Τους αφιερώνω τον επίλογο του σχολίου μου!
      Εύχομαι ολόψυχα να τα καταφέρουν και να βγω χίλιες φορές ψεύτης!

      Διαγραφή