3.12.12

Τα ρομπότ του μέλλοντός μας...


Στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, μια συνηθισμένη πρόβλεψη για το μέλλον, ήταν ο σημαντικός ρόλος που υποτίθεται θα έπαιζαν τα ρομπότ και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στην καθημερινότητά μας.

 
Σίγουρα, τα ρομπότ μας βοηθούν πλέον σε πάρα πολλές εργασίες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο διαδεδομένα όσο πίστευε κάποτε η επιστημονική φαντασία, αλλά και οι μελλοντολόγοι.

Ένα άρθρο του 1968, στο περιοδικό Mechanix Illustrated, προέβλεπε πως μέχρι το 2008, τα ρομπότ θα ήταν αυτά που θα έκαναν όλες τις οικιακές εργασίες.
Βέβαια, κάποιες εφευρέσεις όπως είναι η Roomba, έχουν βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι προβλέψεις στον βαθμό που ήθελαν οι μελλοντολόγοι.
Μάλιστα, ακόμη και το 1996 (ναι σωστά: 1996), ένα άρθρο της New York Times ήθελε τα ειδικά ρομπότ να μας εξετάζουν, και να επιλέγουν τις διατροφικές μας ανάγκες, πριν από κάθε γεύμα, το οποία και θα ετοίμαζαν για εμάς!

Ένας τομέας όμως, στον οποίον οι προβλέψεις έπεσαν μέσα, είναι ο ρόλος των κομπιούτερς.
Σύμφωνα με παλιά άρθρα, το 2008, το πιο σημαντικό αντικείμενο σε κάθε σπίτι θα είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Σε άρθρο του 1968, αναφέρεται πως «στο μέλλον οι ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι θα διαχειρίζονται τα πάντα, από την λίστα για τα ψώνια, ως τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς».
Βέβαια, αν και οι ειδικοί προέβλεπαν πως οι Η/Υ θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στον 21ο αιώνα, κανείς δεν περίμενε ότι θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμοι σε όλους.
Το 1966, η εφημερίδα Wall Street Journal έγραφε πως «είναι μάλλον απίθανο να μπορεί ο καθένας να διαθέτει το δικό του κομπιούτερ στο εγγύς μέλλον», ενώ το Mechanix Illustrated έγραφε πως αποκλείεται η κάθε οικογένεια να μπορεί ποτέ να διαθέτει δικό της κομπιούτερ, «και αυτό που θα γίνει θα είναι οι άνθρωποι να κλείνουν χρόνο σε κάποιο κεντρικό, δημοτικό, ή κρατικό υπολογιστή, για να καλύπτουν τις ανάγκες τους».
Κάποιοι μελλοντολόγοι προέβλεψαν ακόμη και το ίντερνετ, λέγοντας πως στο μέλλον «ο άνθρωπος θα μπορεί να βλέπει παντού στον κόσμο, αφού όλοι θα είναι συνδεδεμένοι μέσα από κάμερες, που με τη σειρά τους θα συνδέονται μεταξύ τους ηλεκτρικά, και με οθόνες στις αντίθετες άκρες των κυκλωμάτων…».

S.A.
MNN 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου