4.12.12

Πώς να απαλλαγείτε από τον εθισμό στο ίντερνετ.



Τα τελευταία χρόνια, βλέπω όλο και περισσότερους ασθενείς, που με επισκέπτονται για ζητήματα εξάρτησης στο διαδίκτυο, και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.


Πριν από το 2005 δεν υπήρχαν τέτοια περιστατικά, ενώ σήμερα είναι συνηθισμένα.
Έχω έναν τουλάχιστον τέτοιο πελάτη κάθε εβδομάδα.
Πρόκειται για μια πάθηση που καταστρέφει σχέσεις.

Για παράδειγμα, ένα μήνυμα στο κινητό, γεμάτο υπονοούμενα, που προορίζεται για κάποιον τρίτο, εντοπίζεται από τον σύντροφό μας.
Υπό αυτήν την έννοια, τα SMS έχουν γίνει κάτι σαν το κραγιόν στο κολάρο του 2012.
Ή σκεφτείτε κάποιον υπάλληλο, που συλλαμβάνεται να παρακολουθεί πορνό στο κομπιούτερ του, εν ώρα εργασίας.
Ή τον άλλο, που ξεχνιέται για ώρες μπροστά στον υπολογιστή, χάνοντας την αίσθηση του χρόνου, χάνοντας τον ύπνο του, και καταστρέφοντας την μέση του…
Τα προβλήματα από την διαδικτυακή εξάρτηση είναι πολλά.
Αν και δεν υπάρχει ακόμη ένας επίσημος ορισμός του εθισμού στο ίντερνετ, κατά τη γνώμη μου, αν η χρήση των υπολογιστών δημιουργεί οποιαδήποτε αρνητικό αποτέλεσμα, και αν είναι συχνή, τότε πρόκειται για εξάρτηση, και ίσως για εθισμό.
Αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού το πρόβλημα είναι εύκολα θεραπεύσιμο.
Ιδού πως:
Αποκτήστε και πάλι τον έλεγχο, βάζοντας βατούς στόχους αναφορικά με την χρήση του Η/Υ. Για παράδειγμα, αν ξοδεύετε πέντε ώρες την ημέρα μπροστά στην οθόνη, βάλτε ως στόχο τις τρεις.
Εστιάστε στον στόχο σας, καθορίζοντας τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που προκύπτουν από την εξάρτηση, και τα τρία πιθανά οφέλη της ελάττωσης του χρόνου χρήσης. Κρατήστε μια λίστα αυτών των θεμάτων στο γραφείο σας, ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή ορατά. Αυτό θα σας βοηθήσει να θυμόσαστε τον στόχο που βάλατε.
Μειώστε την συνεχή χρήση του διαδικτύου, συνεχίζοντας με μικρά συχνά διαστήματα, για να αποφύγετε τα συμπτώματα της στέρησης.
Σημειώστε στο ημερολόγιο σας μέρες χρήσης, και μέρες μη χρήσης.
Αλλάξτε τις συνήθειές σας, κάνοντας στην πραγματική ζωή όλα όσα κάνετε συνήθως ον λάιν. Για παράδειγμα, στείλτε καρτ ποστάλ, αντί για κάρτες από το διαδίκτυο.
Όσον αφορά στα SMS, ξεχάστε τα. Επιστρέψετε στα βασικά, σηκώνοντας το τηλέφωνο και επικοινωνώντας ζωντανά.
Σε σχέση με αυτά που ανεβάζετε στα κοινωνικά δίκτυα, περιοριστείτε, και αναρτάτε μόνο όσα θεωρούνται εντάξει για να τα βλέπει όλος ο κόσμος.
Να φαντάζεστε πως δίπλα σας κάθεται ο /  η σύντροφός σας. Θα αισθάνονταν καλά με αυτά που ανεβάζετε; Αν όχι, καλύτερα να τα σταματήσετε.
Τέλος, ρωτήστε τον εαυτό σας αν η μαμά σας θα αισθάνονταν καλά με τις φωτογραφίες που ανεβάζετε.
Αν χρειάζεται να σκεφτείτε την απάντηση για περισσότερο από 3 δευτερόλεπτά, τότε μην τις ανεβάζετε…

Του  Jonathan Alpert

S.A.
Huffington Post 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου