10.12.12

Υπάρχουν λαοί χωρίς μα…..ες;


Ναι υπάρχουν!
Ο Barry Hewlett και η σύζυγός του Bonnie, ανθρωπολόγοι του πανεπιστημίου  Washington State, μελετούν τους Aka και τους  Ngandu της κεντρικής Αφρικής εδώ και πολλά χρόνια.

 
Πρόσφατα άρχισαν να εξετάζουν και την σεξουαλική συμπεριφορά αυτών των φυλών.
Το αποφάσισαν μετά από κάποιες συζητήσεις με μεσήλικες άνδρες των Aka, όπου προέκυψε πως κάνουν έρωτα τρεις και τέσσερις φορές κάθε βράδυ!
Το ζευγάρι των ανθρωπολόγων δεν τους πίστεψε στην αρχή, θεωρώντας πως απλά τα παραλένε, μέχρι που το επιβεβαίωσαν και οι γυναίκες της φυλής.

Έτσι, αναλύοντας τα στοιχεία, οι Hewlett κατέληξαν στο ότι οι ιστορίες των ανδρών είναι αληθινές.
Οι παντρεμένοι Aka και Ngandu, κάνουν έρωτα πολλές φορές κάθε βράδυ.
Και στη διάρκεια των ερευνών τους, οι Hewlett ανακάλυψαν και κάτι ακόμη, εξίσου εντυπωσιακό: Ότι οι εν λόγω φυλές δεν γνωρίζουν την ομοφυλοφιλία, και τον… αυνανισμό.
Αν και οι δυο αυτές φυλές κατοικούν στην ίδια γενική περιοχή, σε τροπικά δάση της Κεντρ.  Αφρικής, εντούτοις οι κουλτούρες τους είναι εντελώς διαφορετικές.
Οι Aka είναι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες και έχουν απόλυτη ισότητα των φύλων. Οι γυναίκες κυνηγούν κι ‘ αυτές, και έχουν λόγο στην διανομή των τροφίμων.
Αντίθετα, οι  Ngandu είναι αγρότες, που ζουν σε σταθερή περιοχή, και έχουν ανισότητα μεταξύ των δυο φύλων. Οι άνδρες είναι αυτοί που κυριαρχούν στη φυλή.
Εκτός όμως από την γεωγραφική γειτνίαση, οι δυο φυλές μοιράζονται και ένα ακόμη κοινό στοιχείο: Αντιμετωπίζουν την σεξουαλική πράξη ως «εργασία της νύχτας».
Ο σκοπός αυτής της εργασίας είναι η αναπαραγωγή, κάτι που έχει μεγάλη σημασία σε μια περιοχή που μαστίζεται από την βρεφική θνησιμότητα.
Για τους ανθρώπους αυτούς, το ανδρικό σπέρμα δεν παίζει ρόλο μόνο στη σύλληψη, αλλά και στην ανάπτυξη του εμβρύου. Έτσι, μια έγκυος γυναίκα, θεωρεί το συχνό σεξ ως καλό για την υγεία του μωρού που έχει στη κοιλιά της.
Για τους Aka και τους  Ngandu, το σεξ θεωρείται ως «η αναζήτηση των παιδιών».
Όχι πως δεν τους αρέσει. Ίσα ίσα.
Μάλιστα υπάρχει και ένα τραγούδι που λένε τα παιδιά, και στο οποίο ο άνδρας ρωτάει την γυναίκα «πως το θέλει», κι αυτή απαντά «μακρύ και μεγάλο», με ρεφρέν την ερώτηση του άνδρα «τελείωσες»;
Πάντως, σε συνεντεύξεις τους, ξεκαθαρίζουν ότι ο πρωταρχικός σκοπός για τον οποίον κάνουν έρωτα είναι η τεκνοποίηση.
Μήπως η έντονη πολιτισμική εστίαση που βάζουν στην σύλληψη, και η αντιμετώπιση του σεξ ως εργαλείου αποκλειστικά αναπαραγωγής, είναι ο λόγος που αγνοούν την ομοφυλοφιλία και τον αυνανισμό; Αυτό δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί.
Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως οι φυλές αυτές δεν έχουν καν ονομασία για αυτές τις άγνωστες σε αυτούς  σεξουαλικές συνήθειες. Δεν τις αναφέρουν ποτέ.
Μάλιστα, στην περίπτωση των Aka, δεν μπορούσαν ούτε να καταλάβουν τι ακριβώς ήταν αυτό που τους περιέγραφαν ρωτώντας τους οι Hewlett
Οι Ngandu είχαν υπόψη τους την ομοφυλοφιλία, αλλά δεν της είχαν δώσει καμιά ονομασία, ούτε ήξεραν για κανένα τέτοιο περιστατικό στη περιοχή τους! Αυτοί που το γνώριζαν είναι μόνο όσοι είχαν ταξιδέψει στην πρωτεύουσα, και το ονόμαζαν par derriere (από πίσω στα γαλλικά).
Με βάση όλα αυτά, οι δυο ανθρωπολόγοι κατέληξαν στο ότι οι σεξουαλικές αυτές συνήθειες είναι σπάνιες έως και ανύπαρκτες στις δυο φυλές, και αυτό όχι επειδή τις περιφρονούν ή τις τιμωρούν, αλλά επειδή απλά δεν υπάρχουν στην σεξουαλική τους κουλτούρα.
Πάντως, όσον αφορά στην ομοφυλοφιλία, και άλλοι ερευνητές έχουν περιγράψει διάφορους λαούς οι οποίοι δεν την γνωρίζουν, και δεν την συνηθίζουν.
Έτσι, αν η ομοφυλοφιλία έχει κάποιο εγγενές γενετικό συστατικό που την προωθεί, και όλα τα τελευταία στοιχεία εκεί κατατείνουν, τότε είναι πολύ πιθανό πως αυτή η σύνθετη ανθρώπινη συνήθεια (χαρακτηριστικό) που αφορά σε σεξ για άσχετους με την αναπαραγωγή λόγους, υπάρχει σε μερικούς πληθυσμούς, και καθόλου σε άλλους.
Επί πλέον, η σεξουαλική συμπεριφορά κάθε είδους, ποτέ δεν είναι έτσι απλά γενετικά προκαθορισμένη.
Οι άνθρωποι γεννιούνται με σεξουαλικές προοπτικές που εκδηλώνονται διαφορετικά σε διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα.
Όσον αφορά στην ετεροφυλοφιλία, οι Hewlett πιστεύουν πως στη Δύση, τα ζευγάρια δίνουν μεγάλη αξία στον βραδινό ύπνο, και για αυτό δεν κάνουν έρωτα μέχρι το πρωί. Στη Δύση, η εργασία της ημέρας προέχει αυτής της νύχτας, λένε.
Η παντελής όμως απουσία του αυνανισμού στους Aka και  Ngandu είναι πολύ πιο δύσκολο να εξηγηθεί.
Γενικά, η ανθρώπινη φύση ερμηνεύεται συνήθως με βάση τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων του δυτικού και «πολιτισμένου» κόσμου.
Οι κατά καιρούς μελέτες όμως πιο μικρών λαών, που δεν έχουν «εκσυγχρονιστεί», μας δίνουν μια διαφορετική και πιο σύνθετη εικόνα.
Όπως λένε οι Hewlett, «η έμφαση που δίνουμε στη Δύση στο ψυχαγωγικό σεξ… οδήγησε πολλούς επιστήμονες στο να θεωρούν ότι η ανθρώπινη σεξουαλικότητα μοιάζει με αυτήν των πιθήκων μπονόμπο, οι οποίοι επίσης επιδίδονται σε μη αναπαραγωγικό σεξ, τα δε θηλυκά τους το κάνουν καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου, και χρησιμοποιούν το σεξ ως εργαλείο αποφόρτισης των εντάσεών τους».
Και καταλήγουν οι Hewlett: «Αυτή όμως η άποψη μπορεί να ισχύει μόνο στους Ευρωπαίους και στους Αμερικάνους, ενώ για πληθυσμούς όπως αυτοί των Aka και Ngandu, ισχύει το ότι συνδέουν το σεξ αποκλειστικά με την αναπαραγωγή, και την οικογένεια…».

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου