28.12.12

Από το Gangnam με αγάπη


Το Gangnam αποτελεί ένα από τα πλουσιότερα προάστια, όχι απλά της πρωτεύουσας της Κορέας, Σεούλ, αλλά, κατ’ αναλογία έκτασης, ολόκληρου του κόσμου. Στα 15 τετραγωνικά μίλια που περίπου καταλαμβάνει έχουνε βρει στέγη οι μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας (και μιλάμε για εταιρείες κολοσσούς, πρωταγωνιστές της παγκόσμιας οικονομικής σκακιέρας), καθώς και το 7% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή περίπου 84 δις δολάρια.

Το γνωστό τραγούδι του αστέρα, πλέον, της K-Pop (K εκ του Korean), Psy, ή κατά κόσμον Park Jaesang, με την ονομασία Gangnam Style δεν αποτελεί απλά το πιο πετυχημένο μουσικό βίντεο με πάνω από 1 δις προβολές στο youtube, ένα από τα πιο ραγδαία εξαπλωμένα memes στο χώρο του διαδικτύου και ένα χαριτωμένα παρανοϊκό χορευτικό τραγούδι. Είναι και η πρώτη σοβαρή προσπάθεια της Κορεατικής pop κουλτούρας στη σάτιρα! 

Ο 54όροφος Trade Tower
Μπορεί το παγκόσμιο κοινό να βλέπει απλά μια κιτς, αλλά συνάμα και… εθιστική χορογραφία πίσω από τις κινήσεις του Psy, αλλά εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει μια συζήτηση γύρω από το βαθύτερο νόημα του τραγουδιού και του βίντεό του. Και, ναι, υπάρχει βαθύτερο νόημα.

Οι Νοτιοκορεάτες βρήκαν τους εαυτούς τους με έναν πακτωλό διαθέσιμων προς δανεισμό χρημάτων τη δεκαετία του ’90, χάρη στην ραγδαία βιομηχανική ανάπτυξή τους, μαζί με τις ευλογίες της κυβέρνησης για υπερκατανάλωση, στην προσπάθεια να εξέλθουν αλώβητοι της Ασιατικής οικονομικής κρίσης. Έτσι, σήμερα αντιστοιχούν στον μέσο Κορεάτη ενήλικα 5 πιστωτικές κάρτες και ένα ποσοστό οικιακού δανεισμού προς το διαθέσιμο εισόδημα της τάξης του 155%!

Το προάστιο του Gangnam αποτελεί το προπύργιο του καταναλωτισμού στη Σεούλ, της οποίας οι κάτοικοι βρέθηκαν μέσα σε δύο γενιές να μετατρέπονται από χωρικούς που με το ζόρι επιβιώνανε σε trust fund babies. Κι εδώ μπαίνει ο Psy με το τραγούδι του, καθώς η καρικατούρα που υποδύεται στο βίντεο δεν είναι τίποτε άλλο από τον κλασικό κάτοικο του Gangnam που μπορεί και πίνει μονορούφι τον καφέ, ενώ θέλει και μια σέξυ κοπέλα που να πίνει και αυτή καφέ. Γιατί τόσο ζόρι με τον καφέ?

Ο μήκους 3.7 χλμ. Teheran Road
Πολύ απλά, τα καφέ, όπως αυτά της αλυσίδας Starbucks, αποτελούν την αιχμή του δόρατος των νεόπλουτων παιδιών που συχνάζουν στα εμπορικά κέντρα του προαστίου αυτού, αλλά και όνειρο των… κατώτερων θνητών που πάσχουν να συγχρωτιστούν με τους έχοντες. Είναι τόσο διαδεδομένο το φαινόμενο αυτό που υπάρχει συγκεκριμένη ορολογία για τις κοπέλες που τρώνε πάμφθηνα junk food με πενταροδεκάρες για να έχουνε λεφτά να πάνε να πιούνε καφέ στο Gangnam, οι λεγόμενες Doenjangnyeo ή «γυναίκες της πάστας σόγιας», από τα φθηνά ζυμαρικά σόγιας που καταναλώνουν.

Και επειδή η Κορεάτικη κουλτούρα δεν έχει μέχρι σήμερα υιοθετήσει την έννοια της σάτιρας και του κοινωνικού αυτοσαρκασμού, το τραγούδι του 34χρονου φυγόστρατου και υπόδικου για μαριχουάνα Psy (παλικάρι από τα λίγα δηλαδή) αποκτάει άλλη σημασία, πέραν της όποιας χορευτικής επιτυχίας.

Αυτό βέβαια που θα πρέπει να συμπληρώσουμε εδώ, ως Έλληνες, είναι το πόσο τελικά κοντά μας είναι αυτό που πραγματεύεται το τραγούδι. Ευημερία βασισμένη πάνω στα δανεικά (αν και από πίσω κρύβεται μια πραγματικά ισχυρή οικονομία), άνθρωποι που τρέχουν από καφέ σε καφέ κι ας μην έχουνε δεύτερο βρακί, υπερκαταναλωτισμός κ.ο.κ. Τελικά η Σεούλ από την Αθήνα δεν απέχουν τόσο πολύ ε?

TopGunZ

Υ.Γ.: Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί τσομπανόβλαχοι στο διαδίκτυο (και ζητώ συγνώμη από την προσφιλή οικονομική ομάδα των κτηνοτρόφων, καθώς και από τους αγαπητούς Βλάχους) οι οποίοι μπερδεύουν τον όρο Gangnam με τον όρο Gundam (ή ακόμα χειρότερα, γραμμένο ανορθόγραφα ως Gandam). Το Gangnam είναι Κορεάτικο προάστιο, το Gundam είναι μία από τις δημοφιλέστερες σειρές ιαπωνικών manga του genre των mecha. Κοινώς είναι μία από τις δημοφιλέστερες σειρές ενήλικων κόμικ με γιγαντιαία ρομπότ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου