1.12.12

Το μυστήριο του χειρογράφου Voynich.


Πρόκειται για ένα εξαιρετικά περίεργο χειρόγραφο, που πήρε το όνομα του ανθρώπου που πρώτος το απέκτησε και το αποκάλυψε το 1912, του βιβλιοπώλη (παλαιών βιβλίων) Wilfrid M. Voynich.

 
Το χειρόγραφο αποτελείται από 240 σελίδες, γραμμένες σε μια εντελώς άγνωστη γλώσσα και γραφή.

Παράλληλα, τα κείμενα του συνοδεύονται από πολλές πολύχρωμες ζωγραφιές και σκίτσα, καθώς και σχεδιαγράμματα καταστάσεων, γεγονότων,  αλλά και φυτών, που κανείς δεν γνωρίζει, και που καμία σχέση δεν έχουν με οτιδήποτε υπάρχει στον πλανήτη μας.
Κανένας δεν έχει μπορέσει μέχρι σήμερα να αποκωδικοποιήσει το εν λόγω χειρόγραφο, παρά τις πολλές προσπάθειες.
Ο συγγραφέας του παραμένει άγνωστος, όμως σύμφωνα με την μέθοδο χρονολόγησης του άνθρακα 14, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο ότι οι σελίδες του φτιάχτηκαν κάπου μεταξύ 1404 και 1438 μ.Χ.
Το χειρόγραφο αυτό θεωρείται ως το πιο μυστηριώδες όλων των εποχών.
Υπάρχουν αρκετές θεωρίες όσον αφορά στην προέλευσή του, αλλά και στο περιεχόμενό του.
Κάποιοι πιστεύουν ότι πρόκειται για βιβλίο φαρμακοποιίας, που προσπαθεί να προσφέρει λύσεις στα ιατρικά προβλήματα του μεσαίωνα.
Οι ζωγραφιές όμως, καθώς και τα σχέδια των φυτών και των βοτάνων που περιέχει, αφήνουν να εννοηθεί πως ίσως να πρόκειται για έργο αλχημείας.
Υπάρχουν επίσης και πολλά αστρονομικά, αλλά και βιολογικά σχέδια και σκίτσα, που είναι τόσο περίεργα, και τόσο άγνωστα, που οδηγούν πολλούς στη σκέψη πως ίσως το βιβλίο να έχει εξωγήινη προέλευση!
Εκείνο στο οποίο δείχνουν να συμφωνούν όλοι όσοι μελέτησαν το εν λόγω χειρόγραφο, είναι πως αποκλείεται να πρόκειται για φάρσα ή απάτη, αφού θα χρειάζονταν πάρα πολύς χρόνος, πάρα πολλά χρήματα, και πάρα πολύ λεπτομερής εργασία προκειμένου να ολοκληρωθεί.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου