15.1.13

Αντιδράσεις για την ταινία Argo του Ben Affleck.


Το Χόλυγουντ δείχνει να λατρεύει την νέα ταινία του Ben Affleck Argo, που αφορά σε μια παράπλευρη ηρωική ιστορία στην εποχή της κρίσης των Αμερικανών ομήρων στη Τεχεράνη το 1979.

 
Το ήδη βραβευμένο με Golden Globe, αλλά και με το Βραβείο των Κριτικών  κινηματογραφικό έργο έχει προταθεί για επτά Όσκαρ.


Από την πλευρά της όμως, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν δείχνει τον ανάλογο ενθουσιασμό για την ταινία του Affleck, που διαπραγματεύεται την ενορχηστρωμένη από την CIA επιχείρηση διάσωσης έξι υπαλλήλων της αμερικανικής πρεσβείας στο Ιράν, που κατέφυγαν στην γειτονική κατοικία του Καναδού πρέσβη για να γλιτώσουν την αιχμαλωσία από  φανατικούς Ιρανούς οι οποίοι κατέλαβαν την πρεσβεία.
Μάλιστα, η προβολή της ταινίας έχει απαγορευτεί στην ισλαμική χώρα, με τον υπουργό Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης Mohammad Hosseini να την χαρακτηρίζει «προσβλητική, και με κακές προθέσεις».
Όπως ανακοινώθηκε, ήδη ξεκίνησε μια αντίστοιχη κινηματογραφική απόπειρα από πλευράς του Ιρανού σκηνοθέτη Ataollah Salmanian, η οποία θα χρησιμεύσει ως ισλαμική απάντηση στην αμερικανική υπερπαραγωγή.
Σύμφωνα με τον Salmanian, που μίλησε στο πρακτορείο Mehr, η ταινία του με τίτλο «Το Γενικό Επιτελείο», θα είναι η πιο κατάλληλη αντίδραση στην Argo, η οποία «εμπεριέχει ιστορικές ανακρίβειες».
Όπως λέει ο Καναδός πρέσβης Kenneth Taylor, που η περίπτωσή του παρουσιάζεται στην αμερικανική ταινία, «δεν είμαι σίγουρος για το τι ακριβώς διαφωνούν οι Ιρανοί… θα ήθελα πολύ να μάθω τι τους δυσαρέστησε».
Ο Salmanian πάντως αναφέρει ότι η δική του ταινία θα εστιάσει στους είκοσι ομήρους που οι Ιρανοί επαναστάτες παρέδωσαν στις ΗΠΑ. Πρόκειται μάλλον για την περίπτωση των πέντε γυναικών, και των επτά μαύρων ομήρων που το Ιράν απελευθέρωσε αμέσως μετά την κατάληψη της πρεσβείας, καθώς και για έναν ακόμη όμηρο, που έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας, και ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μερικούς μήνες αργότερα.
Συνεπώς, η ιρανική ταινία μπορεί να μην ασχοληθεί καθόλου με το ζήτημα της CIA και της καναδικής εμπλοκής.
Πάντως, σε γενικές γραμμές, όπως μετέδωσε το ιρανικό Press TV, η ταινία του Ben Affleck είναι «ιρανοφοβική», και περιγράφει τους Ιρανούς ως υπερβολικά ασταθείς, παράλογους, παράφρονες, και διαβολικούς, ενώ οι πράκτορες της CIA απεικονίζονται ως ήρωες πατριώτες.
Η ειδική ιρανολόγος Barbara Slavin εξηγεί ότι οι Ιρανοί θέλουν να ξεχάσουν την κρίση των ομήρων, και για αυτό συγχύστηκαν με την νέα ταινία. Δεν θέλουν να θυμούνται τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, και την σκληρότητα που είχαν επιδείξει τότε.
Πολύ πριν βγει η ταινία στις αίθουσες, οι Ιρανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να αποφορτίσουν την υπόθεση της ομηρίας που κράτησε 444 ολόκληρες ημέρες, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα δεν ήταν ιδιαίτερα σκληρή δοκιμασία, και εν πάση περιπτώσει ήταν δικαιολογημένη επειδή οι ΗΠΑ ήθελαν να επιβάλουν και πάλι τον Σάχη.
Όσον αφορά στον Affleck, αυτός καλωσορίζει τις ιρανικές αντιδράσεις λέγοντας πως πρόκειται για ένα σταλινικό καθεστώς, που «καταπιέζει εκατομμύρια τρομερών και συμπαθητικών ανθρώπων», σημειώνοντας πως αν το σταλινικό αυτό καθεστώς αντιδρά στην ταινία, τότε αυτό αποτελεί τίτλο τιμής για αυτόν.
Πάντως κάποιες αντιδράσεις στην ταινία υπάρχουν και στην Δύση.
Για παράδειγμα ο υποστηρικτής  του Σάχη Kambiz Atabai ο οποίος γράφοντας στο Daily Beast αναρωτιέται σε τι αποσκοπεί η παραμορφωμένη και προκατειλημμένη απεικόνιση της ζωής επί  Σάχη,  και διαφωνεί  με την απεικόνιση του  ως μια «κακή μαριονέττα των Αμερικανών» στην ταινία.
Από τη πλευρά του, ο τότε Βρετανός πρέσβης στην Τεχεράνη Sir John Graham δηλώνει εξοργισμένος, επειδή η ταινία τον θέλει να έχει αρνηθεί την προστασία στους έξι Αμερικανούς υπαλλήλους.
Κάποιοι άλλοι, όπως ο Alex Moore στο Death and Taxes κατηγορούν τον Affleck επειδή η ταινία δείχνει το κακό πρόσωπο της Δύσης (Αμερικής και Βρετανίας) απέναντι στο Ιράν του Σάχη, δικαιολογώντας εν μέρει τους Ιρανούς επαναστάτες.
Τέλος, στα σκαριά βρίσκεται και μια ιρανική τηλεοπτική σειρά με θέμα την κρίση των ομήρων, και με δημιουργό της τον σεναριογράφο Farhad Tohidi, ο οποίος ίσως να είναι από τους ελάχιστους Ιρανούς που θα μπορέσει να δει την ταινία (νόμιμα) προκειμένου, όπως λέει, να πάρει ιδέες για την σειρά.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου