24.1.13

Αστειάκια με τον Χίτλερ….


Μια γνωστή από την αρχαιότητα μέθοδος για να εξορκίζουμε το κακό είναι να αστειευόμαστε για αυτό, και να το γελοιοποιούμε.

 
Αν και η περίπτωση του Αδόλφου Χίτλερ σίγουρα δεν προσφέρεται για αστειάκια, αυτό ακριβώς  έκανε ένας Γερμανός που έγραψε ένα κωμικό μυθιστόρημα τετρακοσίων σελίδων με θέμα τον Führer, και το οποίο ήδη έγινε μπέστ σέλερ στη χώρα του.


Πρόκειται για το βιβλίο Er Ist Wieder Da (Επέστρεψε) του Timur Vermes, στο οποίο ο Χίτλερ «ξυπνάει» το 2011, χωρίς να έχει καμιά ανάμνηση από  τα τελευταία 66 χρόνια.
Στη συνέχεια ανακαλύπτει τα μπλουτζίν, τις τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής, και σοκάρεται από το γεγονός ότι στην καγκελαρία της χώρας βρίσκεται μια … γυναίκα.
Εντυπωσιασμένος από το φαινόμενο των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και το διαδίκτυο, προσπαθεί να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική διεύθυνση αλλά απογοητεύεται όταν συνειδητοποιεί ότι το αγαπημένο του password Hitler89 (το έτος γέννησής του) είναι πιασμένο.
Ο «φανταστικός» Χίτλερ του μυθιστορήματος γίνεται σταρ σε ριάλιτι σόου, καθώς και δημοφιλής παρουσία στο YouTube.
Αν και πολλοί είναι αυτοί που μιλάνε για κακογουστιά, άλλο τόσοι είναι όσοι θεωρούν το βιβλίο πολιτική σάτιρα.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, «πολύ συχνά υιοθετούμε την αρνητική άποψη όσων θεωρούν τον Χίτλερ τέρας, για να αισθανόμαστε καλύτερα. Εγώ όμως θέλω να δείξω πως ο Χίτλερ θα μπορούσε να λειτουργήσει και να δράσει στον σημερινό κόσμο…».

S.A.
AFP 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου