12.1.13

Διαδώστε το όνομα της κόρης μου


Μερικά από τα μήντια της Ινδίας την αποκάλεσαν “Amanat”, μια λέξη Urdu που σημαίνει “θησαυρός”, ενώ οι διαδηλωτές την αποκαλούσαν “Damini”, που στα Hindu σημαίνει for “αστραπή” και είναι και ο τίτλος μιας ταινίας του Bollywood (την κινηματογραφική βιομηχανία της Ινδίας) που αφορά μια γυναίκα και τον αγώνα της για δικαιοσύνη.

Τώρα ο πατέρας της θέλει το όνομά της να μαθευτεί, σε αντίθεση με τους νόμους της Ινδίας που προστατεύουν τα ονόματα των θυμάτων βιασμού. Η κόρη του δεν είναι άλλη από την 23χρονη φοιτήτρια ιατρικής που βιάστηκε ομαδικά και βασανίστηκε από έξι τέρατα σε ένα λεωφορείο για το Νέο Δελχί στις 16 Δεκεμβρίου και πέθανε τελικά σε ένα νοσοκομείο της Σινγκαπούρης δύο εβδομάδες μετά.

"Θέλουμε ο κόσμος να μάθει το πραγματικό της όνομα. Η κόρη μου δεν έκανε κάτι κακό," είπε ο τραγικός πατέρας σε Βρετανική εφημερίδα.

Αυτό ακριβώς!

Τα θύματα βιασμού δεν κάνουν τίποτα λάθος. Δεν είναι ένοχα. Μια γυναίκα δεν βιάζεται επειδή έβαλε υπερβολικό makeup ή επειδή κυκλοφορεί τη νύχτα ή πάει σε ένα πάρτυ. Κι όμως, αυτοί οι "λόγοι" αναφέρονται συχνά στα δικαστήρια, νομικά και ... κοινωνικά. Λιγότεροι από τους μισούς βιασμούς αναφέρονται στις ΗΠΑ, μια μελέτη έδειξε ότι μόλις το 16%τελικά αναφέρονται στην αστυνομία.

Οι δημοσιογράφοι πάντα θεωρούσαν θεμιτή την προστασία της ταυτότητας ενός θύματος βιασμού, αλλά τώρα πλέον αυτή η πρακτική αμφισβητείται. Μήπως η ιδέα της ανωνυμίας του θύματος συντηρεί την εντύπωση της συνενοχής του?

Υπάρχει η ιστορία νεαρής Αμερικανίδας που βιάστηκε στα 16 της από τρεις εφήβους και το αποκάλυψε μετά από χρόνια στους δικούς της, αφού προσπάθησε να αυτοκτονήσει και τελικά βρέθηκε να πάσχει από μετατραυματικό στρες και ένα σωρό άλλα ψυχολογικά προβλήματα.

Το θύμα του Νέου Δελχί πέθανε ενώ προσπαθούσε να προστατευτεί είπε ο πατέρας της. “Είμαι περήφανος για την κόρη μου. Η αποκάλυψη του ονόματός της θα δώσει κουράγιο σε άλλες γυναίκες που επέζησαν αυτών των επιθέσεων. Θα βρουν δύναμη χάρη στην κόρη μου."

Ο πατέρας της υποστηρίζει και την πρόταση τoy πολιτικού Shashi Tharoor να δοθεί το όνομα της κόρης του σε έναν νέο νόμο ενάντια στους βιασμούς..

Κάθε 20 λεπτά μια γυναίκα δέχεται σεξουαλική βία στην Ινδία. Κάθε 2 λεπτά στις ΗΠΑ! Το 2011 το ποσοστό καταδίκης σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν μόλις 26.4%, σχεδόν το ένα τέταρτο, εντυπωσιακό όμως σε σχέση με το ποσοστό καταδίκης σε περιπτώσεις δηλωθέντων βιασμών του 5.7% στην Αγγλία και την Ουαλία το 2008, σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ της Washington Post. Στις ΗΠΑ το 97% των βιαστών δεν περνάνε ούτε μια μέρα στη φυλακή!

Περισσότεροι νόμοι είναι η απάντηση? Μεγαλύτερα ποσοστά καταδίκης? Μια αλλαγή στην κοινωνική αντιμετώπιση του θέματος?

Πριν πεθάνει, το θύμα του εγκλήματος αυτού είπε πως θα έπρεπε να καούν ζωντανοί και οι έξι. Διαβάζοντας την κατάθεση ενός φίλου της που επέβαινε στο λεωφορείο και προσπάθησε να την προστατέψει, δε δυσκολεύεσαι να συμφωνήσεις μαζί της.

Ο πατέρας της ελπίζει να καταδικαστούν σε θάνατο. Η ακροαματική διαδικασία ξεκινάει τη Δευτέρα, ενώ ένας τους θα δικαστεί ως ανήλικος, με μέγιστη ποινή τα 3 χρόνια.

“Ελπίζω να μη περάσει κανείς ότι πέρασε εκείνη," είπε ο πατέρας της.

Ο κόσμος δεν πρέπει να την ξεχάσει. Το όνομά της είναι στον τίτλο της συνέντευξης του πατέρα της και σε όλο το Twitter.

Το όνομά της ήταν Jyoti Singh Pandey.

TopGunZ, από Washington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου