15.1.13

Ο Σαμαράς πρέπει να συνεχίσει την πορεία που χάραξε.


Εδώ και καιρό πιστεύω ότι ο Σαμαράς έχει τη στόφα του πραγματικού statesman, που αν είχε την τύχη να κυβερνήσει σε ομαλές εποχές, θα έκανε την μεγάλη διαφορά.


Δεν είναι ένας απλός διαχειριστής, ούτε και δείχνει να άγεται και να φέρεται από τα διάφορα συμφέροντα, και το πανάθλιο (για τη χώρα μας) λεγόμενο πολιτικό κόστος.
Τολμάει δηλαδή ως πολιτικός και πάει κόντρα στο ρεύμα, όταν αυτό είναι στρεβλό.
 

Για αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη αυτό που επισήμανε στην κυριακάτικη συνέντευξή του στο Βήμα, σχετικά με τις προθέσεις του όσον αφορά σε συνταγματική αναθεώρηση.
Να μη ξεχνάμε ότι όπως η κοινωνία εξελίσσεται, έτσι θα πρέπει να εξελίσσεται και το εκάστοτε ισχύον σύνταγμα. Να είναι δηλαδή δυναμικό.
Έτσι, όταν ο Σαμαράς ρωτήθηκε για τις σκέψεις του, απάντησε ως εξής:
«Τα έχω πει πολλές φορές: πλήρης διάκριση των εξουσιών ώστε:
α) η εκτελεστική εξουσία να μπορεί να κυβερνά χωρίς κατακερματισμένες αρμοδιότητες και χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους,
β) η νομοθετική εξουσία να μπορεί να νομοθετεί και να ελέγχει χωρίς να υποτάσσεται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και
γ) να περιφρουρηθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης χωρίς συμψηφισμούς και συμβιβασμούς.
Ταυτόχρονα, αναβάθμιση του κοινοβουλίου και του ρόλου του βουλευτή, ασυμβίβαστο βουλευτή – υπουργού, δυνατότητα δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία πολιτών, οικονομική αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης και κίνητρα για να γίνει υπεύθυνη και αναπτυξιακή.
Επίσης, συγκέντρωση των κατακερματισμένων διοικητικών αρμοδιοτήτων για καλύτερη διακυβέρνηση και αποκέντρωση των υδροκεφαλικών εξουσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, Δικαιοσύνη που αποφασίζει και τελεσιδικεί γρήγορα και σταθερό εκλογικό σύστημα».

Και όπως αναφέρει σε ανάρτησή του το πάντα έγκυρο   antinews οι σκέψεις του Σαμαρά και του επιτελείου του προσανατολίζονται, μεταξύ άλλων, και  προς τα εξής απαραίτητα διορθωτικά βήματα:
-Να προχωρήσει η θέσπιση του ασυμβίβαστου του αξιώματος του υπουργού με την ιδιότητα του βουλευτή.
-Να αλλάξει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και η ενίσχυση του ρόλου του με καθιέρωση άλλων διατάξεων για τις αρμοδιότητές του.
-Να θεσπιστεί χρονικό όριο για τη θητεία που πρέπει να έχει ένας Πρωθυπουργός.
-Να επανεξεταστεί ο αριθμός των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας,
-Να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια.
-Να καταργηθεί η αποσβεστική προθεσμία (χρόνος παραγραφής) ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών


-Ριζική αλλαγή της διάταξης για τη βουλευτική ασυλία.
-Να υπάρξει η πρόβλεψη ώστε να γίνεται έλεγχος του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων από ειδικό σώμα, το οποίο θα αποτελείται από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας,


-Να καταργηθούν τα βουλευτικά προνόμια που δεν έχουν σχέση με τα βουλευτικά καθήκοντα.
-Να υπάρξει διάταξη για εξάντληση της κοινοβουλευτικής περιόδου για να αποφεύγονται πρόωρες εκλογές και να ενισχυθεί η σταθερότητα.


-Να ενισχυθεί ο ρόλος του βουλευτή, τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο, ενώ δεν αποκλείεται η θέσπιση Γερουσίας.


-Να προχωρήσει η ίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.


-Να ιδρυθεί ειδικό τμήμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων.
-Να προχωρήσουν οι αλλαγές στη διάταξη για τα δημοψηφίσματα, ώστε να μπορούν να γίνουν με πρωτοβουλία των πολιτών για κρίσιμα θέματα.
-Να θεσμοθετηθούν δύο μόνιμοι υπηρεσιακοί υφυπουργοί, Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού, με 5ετή θητεία και εκλογή τους από τα 3/5 της Βουλής.

Πολλές από τις παραπάνω προτάσεις, που για άλλες συντεταγμένες χώρες αποτελούν πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες, σε εμάς θεωρούνται ακόμη ρηξικέλευθες, και σίγουρα θα συναντήσουν την οργανωμένη αντίσταση συμφερόντων, συντεχνιών, αλλά και πολιτικών φορέων και κομμάτων.
Η περίοδος όμως της κρίσης που διανύουμε, ίσως να είναι και μοναδική όσον αφορά στην εκμετάλλευση των ευκαιριών για μεταρρυθμίσεις που θα ωφελήσουν την χώρα μας.
Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι ο καπετάνιος δεν θα κάνει πίσω, και θα συνεχίσει την πορεία που χάραξε, άσχετα με την θέληση των τίγρεων στα αμπάρια, των  στασιαστών, αλλά  και των μεθυσμένων μούτσων, που προς στιγμή δείχνουν να ελέγχουν τον πλου του καραβιού...

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου