7.1.13

Τι θέλει να πει η ποιήτρια;


Κάποτε, ο αλήστου μνήμης σούπερ υπουργός του Μητσοτάκη Σωτήρης Κούβελας, αυτός με την λευκή τούφα σαν κουνάβι, τα είχε βάλει με τους ποιητές.
Και (δικαίως) έπεσαν να τον φάνε σχεδόν όλοι…

 
Τι είχε πει;
Ότι οι ποιητές είναι λαπάδες.
Και βεβαίως είχε άδικο.

Σήμερα, λέω να τα βάλω κι εγώ όχι με τους ποιητές, που γενικά τους θαυμάζω, αλλά με μια συγκεκριμένη ποιήτρια.
Την πολυβραβευμένη Κική Δημουλά, που έκανε κάποιες περίεργες δηλώσεις στην εφημερίδα Herald Tribune, με αφορμή την έκδοση των ποιημάτων της στα αγγλικά από το πανεπιστήμιο Yale.
Στις δηλώσεις της αυτές, η 81χρονη ποιήτρια παρεκτρέπεται (επιεικώς).
Αναφερόμενη στην κρίσιμη οικονομικά κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, δηλώνει πως «τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα κι απ’ ότι ήταν την περίοδο της Χούντας. Επί Χούντας υπήρχε αυστηρή επιτήρηση και διώκονταν οι αριστεροί. Σήμερα διώκονται όλοι…»!
Και συνεχίζει λέγοντας πως «Έχω υποστεί μειώσεις στη σύνταξη μου όπως το σύνολο των Ελλήνων συνταξιούχων. Εκατό άνθρωποι έκαναν κατάχρηση εξουσίας, και τώρα πληρώνουμε όλοι».
Η πικρία της είναι κατανοητή.
Όπως κατανοητή είναι και η διαπίστωσή της ότι την κρίση την πληρώνει αθώος κόσμος, ενώ υπεύθυνοι για αυτήν είναι σχετικά λίγοι.
Βέβαια, δεν χρειάζεται να αναλύσουμε το πώς και το γιατί η παγκόσμια κρίση χρέους είναι αυτή που πήρε μπάλα και την Ελλάδα, και ως εκ τούτου είτε φταίγανε λίγοι, είτε πολλοί, ήταν φυσικό κι επόμενο η καταχρεωμένη Ελλαδίτσα, αυτή που ζούσε με δανεικά κι αγύριστα, να έρθει μια μέρα αντιμέτωπη με την … λυπητερή.
Αυτά όλα δεν είναι το θέμα του παρόντος σημειώματος, αν και η ποιήτρια θα έπρεπε να τα γνωρίζει καλύτερα από εμένα, καθώς είχε διατελέσει τραπεζικός υπάλληλος επί δεκαετίες, και όλο και κάτι περισσότερο από εμένα θα γνωρίζει.
Χώρια που και ως διανοούμενη, θα έπρεπε να τα έχει καταγγείλει προ πολλού, και όχι τώρα που της μειώθηκε η σύνταξη.
Το θέμα είναι αυτό που είπε η ποιήτρια, και που έχει σχέση με αυτά που έχω βαρεθεί να ακούω εδώ και αρκετό καιρό: Ότι ούτε λίγο ούτε πολύ, έχουμε ένα είδος χούντας!
Να πω ότι είναι μικρή στην ηλικία και δεν πρόλαβε την χούντα, και άρα έχει ελλιπή πληροφόρηση … θα είναι ψέμα.
Το πιο πιθανό είναι, όπως κάποτε κι ο Χριστόδουλος, η κα Δημουλά να ήταν απασχολημένη με την μελέτη και την ποίηση, και να μην είχε πάρει χαμπάρι τι γίνονταν στην χώρα επί χούντας.
Αλλιώς δεν εξηγείται αυτό που είπε ότι στην χούντα είχαμε απλά μια «αυξημένη επιτήρηση», και πως «διώκονταν μόνο οι αριστεροί, ενώ τώρα διώκονται όλοι».
Να της θυμίσω λοιπόν, αν δεν θυμάται η ίδια, ότι επί χούντας είχαμε ΧΟΥΝΤΑ! Κανονική.
Ή αλλιώς στρατιωτική δικτατορία.
Με όλα τα παρεπόμενά της…
Στρατιωτικό νόμο, στρατοδικεία, εμβατήρια, λογοκρισία, άρματα μάχης, αναστολή άρθρων του συντάγματος, αστυνομοκρατία, αυθαίρετες συλλήψεις, εκτοπίσεις, σφαλιάρες, βασανιστήρια, και άλλα τέτοια πολλά…
Σήμερα έχουμε μια ιδιαίτερα σοβαρή οικονομική κρίση.
Αλλά δεν έχουμε ούτε χούντα, ούτε κατοχή.
Βέβαια, ποιητική αδεία μπορούμε να πούμε πολλά.
Αλλά στην πράξη, όπως και να το κάνουμε, χούντα δεν έχουμε.
Απόδειξη, ότι γράφω αυτά που γράφω ελεύθερα, και ότι η κα Δημουλά λέει αυτά που λέει δημόσια, χωρίς να μας  επισκεφτεί κάποιο κλιμάκιο της ασφάλειας τα ξημερώματα…
Επίσης να θυμίσω στην κα Δημουλά, ότι πέραν της αυξημένης επιτήρησης, επί χούντας «όλα τά ’σκιαζε η φοβέρα», όπως έλεγε κάποιος άλλος ποιητής κάποτε.
Και δεν ήταν μόνο οι αριστεροί, αυτοί που διώκονταν, και οι οποίοι εκείνα τα χρόνια ήταν «μαθημένοι στα χιόνια», αφού ως γνήσιοι αριστεροί (και όχι γιαλαντζί σαν τους σημερινούς του Σύριζα) τις διώξεις τις γνώριζαν καλά, πολύ πριν τις αρχίσουν οι χουντικοί συνταγματάρχες και τα μαντρόσκυλά τους.
Επί χούντας λοιπόν διώκονταν όλοι ανεξαιρέτως, εκτός κι αν ήταν παντελώς αδιάφοροι, ή παντελώς απολιτίκ, και άρα μη Έλληνες, αν πάρουμε στα σοβαρά την Αριστοτέλεια φιλοσοφία.
Προσωπικά έχω το παράδειγμα του μπαμπά μου, που αν και μη αριστερός τραβιόταν κάθε τόσο στα τμήματα «δι’ υπόθεσίν» του, την μια επειδή μίλησε θετικά για τον Παπανδρέου (τον παππού) στο καφενείο, την άλλη επειδή βρήκαν οι χωροφύλακες (σε άνευ εντάλματος είσοδο και έρευνα στο σπίτι), βιβλία του Μενέλαου Λουντέμη!
Και βέβαια, η κάθε επίσκεψη στο οικείο τμήμα, συνοδεύονταν και από εθνοπρεπείς σφαλιάρες.
Επίσης, ένας αδελφός του μπαμπά μου, κεντρώος ως τα μπούνια, απολύθηκε από την εργασία του επειδή η ιδεολογία του δεν ταίριαζε στην «επανάσταση». Δάσκαλος ήταν. Δημόσιος υπάλληλος.
Έναν άλλο πάλι συγγενή, ξάδελφο της μαμάς μου, (καθόλου αριστερό) αλλά προφανώς αφελή, τον έστειλαν εξορία σε νησί(!), επειδή κι αυτός στο καφενείο του χωριού του εξέφρασε άποψη κατά της λογοκρισίας, και κατά της στρατοκρατίας!
Τόσο καλά δηλαδή περνούσαν οι μη αριστεροί επί χούντας.
Για να μην αναφερθώ στους Μουστακλή, Παναγούλη, και άλλους πολλούς ανώνυμους και καθόλου αριστερούς δημοκράτες συμπατριώτες μας που γεύτηκαν την «επιτήρηση» της χούντας στο πετσί τους.
Αν η κα Δημουλά  δεν έχει προσωπικά παραδείγματα, της συνιστώ να διαβάσει κανένα βιβλίο. Κυκλοφορούν πολλά, εδώ και χρόνια.
Γι αυτό, όσο και να υποφέρουμε σήμερα από την οικονομική ανέχεια, καλό θα ήταν να μην χάνουμε το μέτρο, και να μην ξεφεύγουμε σε επικίνδυνες ατραπούς, που αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των άκρων.
Ειδικά  αν (σαν την ποιήτρια) είμαστε και κάποιας ηλικίας, και άρα δεν δικαιολογούμαστε να υπερβάλλουμε σε τέτοια σοβαρά ζητήματα…
Διότι, η προφανώς κάθε άλλο παρά αριστερή ποιήτρια, τι πετυχαίνει με αυτές της τις δηλώσεις;
Να δώσει τροφή στην Δούρου, στον Κουράκη, στον Σκουρλέτη,  και σε άλλους «αριστερούς» σωτήρες, σαν κι αυτούς που καταγγέλλουν καθημερινά την κυβέρνηση για χουντισμό και καταπίεση να πουν: «Ορίστε, είδατε που έχουμε χούντα; Το λέει και η Δημουλά. Αφήστε μας λοιπόν εμάς να σας σώσουμε».
Για να μην πω τι μήνυμα, τι κατεύθυνση, και τι εύσημα δίνει στα άλλα τα λεβεντόπαιδα, αυτά της Χρυσής Αυγής … που μόνο να μας επιτηρήσουν δεν θέλουν!
Για αυτό, ακόμη κι αν είμαστε  ποιητές, καλύτερα θα ήταν  να μασάμε παρά να μιλάμε…

Strange Attractor

3 σχόλια:

  1. ΕΥΦΛΕΚΤΗ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ

    Ἀσυγχώρητη ἀπροσεξία
    νὰ μοῦ στείλεις ἐπὶ χάρτου ἐφημερίδας
    ὁλοσέλιδή τη φωτογραφία σου
    μὲ ἀναμμένο τὸ τσιγάρο της.

    Ἂν ἔπιανε φωτιὰ ἡ παραλαβή;
    Ποιὰ πυροσβεστικὴ
    ψυχραιμία εἰς μάτην θὰ καλοῦσα
    σὲ ποιὸ διανυκτερεῦον ἔγκαυμα
    θὰ ἔτρεχα ἀνήμπορο ἐγὼ χαρτὶ καμένο
    σὲ ποιὰν ἐξαντλημένη θεραπεία

    σὲ ποιὰν ἀποζημίωση μετά.
    Ἀσφάλεια ἀναθρώσκοντος καπνοῦ
    δὲν ἔχω κάνει.Κ.Δημουλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κα Δημουλά είπες; Μα η κυρία αυτή,όταν η Ακαδημία Αθηνών έκανε την περίφημη (και περήφανη για μένα) διεθνή της ανακοίνωση κατά των δολοφονικών γκρήκλις και πάνω από 100 Ακαδημαϊκοί, (επιτέλους κι αυτοί,μια φορά!) συνυπέγραψαν με πρωτουργό τον αλησμόνητο Ιάκωβο Καμπανέλλη, ήταν η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ STRANGE φίλε μου!
    Την αρκούσε η επίσημη δήλωσή της στα μεσημεριανάδικα,ότι είναι η πλέον ένθερμη θαυμάστρια του κ.Ηλία Ψινάκη..

    Κατασκευές παλληκάρι μου δημοσιοσχεσίτικες των Συγκροτημάτων γενικώς..
    Αυτή είναι η κατάντια μας, "φιλέ μινιόν με σωςς Μαδέρα στο Κολωνάκι με τους εκάστοτε "πρωθυπουργούς", όπως είπε κι ένας φίλος μου ποιητής,στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Τριανταφυλλάκη,τις προάλλες στον "Ιανό"..
    Τι ψάχνεις τώρα,άστηνε,μεγάλη γυναίκα είναι,την τρέλαναν τα κομπλιμέντα των ημιγραμματιζούμενων του "Ντα Κάπο"
    που όποιον μιλάει με τη βάρκα κι όχι με τον βαρκάρη τον ονομάζουν μέγα ποιητή..
    Γεμίσαμε εξυπνάκηδες Ατράκτορα,αυτό είναι όλο. Σημείο των Καιρών μας κι αυτό..
    Δεν βαριέσαι. Η Ιστορία είναι μια πολύ περίεργη γκόμενα.΄Εκεί που νομίζεις ότι την πηδάς,μόλις βγεις απ το δωμάτιο διαπιστώνεις ότι σούκοψε τ αρχίδια δίχως να το πάρεις χαμπάρι.. Αν της φερθείς με σεβασμό, τότε μονάχα σου δίνει τα κλειδιά να μπαινοβγαίνεις στο Δωμάτιό Της, ακροπατώντας πάντοτε, και με πολλήν περίσκεψη..
    Καλή Χρονιά Φίλε.

    Ένας Ποιητής που σ αγαπάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tι φοβάται ο αρθρογράφος; Μην τύχει και η κα Δημουλά βγεί υποστηρίκτρια του ΣΥΡΙΖΑ; Μα δεν είναι μία εκ των 31 σοφών (ένας άλλος εξ αυτών είναι ο νυν υπουργός οικονομικών) που ζήτησαν "συναίνεση" μνημονιακού τύπου; Και ποιος του είπε ότι σήμερα δεν έχουμε χούντα επειδή δε βλέπουμε άρματα μάχης στους δρόμους ... αντ' αυτών διαθέτουμε ισχυρή παπαγαλοκρατία απο ΜΜΕ που λαμβάνουν "δανεικά και αγύριστα" στην "υγειά μας" αφου ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ. Σήμερα όλα είναι ΛΑΝΘΑΝΟΝΤΑ , ο "πόλεμος" είναι οικονομικός (χωρίς "αισθητό" αίμα), τα θύματα δε λέγονται πραγματικοί νεκροί αλλά "άνεργοι" (οικονομικά νεκροί) και τα άρματα μάχης είναι η προπαγάνδα των ΜΜΕ .
    ΒΕΒΑΙΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΑΚΑΤΟΡΕΣ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΙΔΙΟΙ , λανθάνων φαινόμενο και αυτό.... !

    ΑπάντησηΔιαγραφή