10.1.13

Τα άπλυτα της CIA και το απόρρητο.


Ο πρώην υποδιευθυντής της CIA  Jose Rodriguez διαμαρτύρεται δημόσια, ότι η ταινία Zero Dark Thirty που σπάει τα ταμεία είναι ανακριβής.

 
Όπως λέει, οι πράκτορες της υπηρεσίας του, που πραγματοποιούσαν βασανιστήρια και εικονικούς πνιγμούς εις βάρος υπόπτων για τρομοκρατία, χρησιμοποιούσαν μπουκάλια, και όχι κουβάδες, όπως ανακριβώς δείχνει η ταινία…

Τέτοιου είδους αποκαλύψεις σίγουρα εκνευρίζουν πρώην πράκτορες της CIA όπως είναι ο Τζον Κυριακού, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 30 μηνών, επειδή μίλησε σε δημοσιογράφο για μυστικά της υπηρεσίας του.
Σύμφωνα με άρθρο της New York Times «η CIA επικαλείται το απόρρητο μόνο όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, αλλά το εγκαταλείπει όταν θέλει να βελτιώσει την εικόνα της και να απαξιώσει τις κριτικές εναντίον της».
Μάλιστα, σε κάποια φάση η υπηρεσία είχε αποφασίσει πως δεν την πειράζουν οι διαρροές, ανάλογα όμως με το περιεχόμενό τους και τον βαθμό του διαρρεύσαντα.
Πρώην πράκτορες, που στο παρελθόν τηρούσαν απόλυτη μυστικότητα, τώρα γράφουν βιβλία, δίνουν συνεντεύξεις και ομιλίες, ενώ συμμετέχουν σε τηλεοπτικές εκπομπές και κινηματογραφικές ταινίες ως τεχνικοί σύμβουλοι!
Για παράδειγμα ο ίδιος ο Rodriguez, του οποίου το όνομα απαγορεύονταν ακόμη και να αναφέρουν οι δημοσιογράφοι έως και το 2005, με κίνδυνο την ποινική τους δίωξη.
Σήμερα όμως είναι συγγραφέας και δημόσιος ομιλητής.
Όπως καταλήγει η εφημερίδα, «σε αυτή τη φάση η CIA δεν  έχει πρόβλημα με το απόρρητο, αφού στην περίπτωση του Rodriguez αυτός υπερασπίζεται όχι μόνο τα δικά του άπλυτα αλλά κι αυτά της ίδιας της υπηρεσίας…».

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου