27.2.13

Η ιδιάζουσα πολιτικά περίπτωση του Beppe Grillo.


Για κάποιους είναι η φωνή της διαμαρτυρίας, για κάποιους άλλους ένας ακόμη λαϊκιστής δημαγωγός…
Όπως και να έχει, μετά το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, ο κωμικός Beppe Grillo και το κίνημά του των πέντε αστέρων, αποτελούν μια υπολογίσιμη πολιτική παρουσία.

 
Κάποτε του είχαν απαγορεύσει να εμφανίζεται στη τηλεόραση εξαιτίας των επιθέσεών του εναντίον των πολιτικών. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να δημιουργήσει ένα πολιτικό στυλ εντελώς ιδιαίτερο, και να φέρει το κόμμα του στη τρίτη θέση στο ιταλικό κοινοβούλιο.


Χρησιμοποιώντας κυρίως το διαδίκτυο, και εκμεταλλευόμενος την γενική δυσαρέσκεια απέναντι στα βασικά κόμματα (αριστερά και δεξιά), το κόμμα του θεριεύει χρησιμοποιώντας μάλιστα άγνωστα άτομα ως στελέχη.
Στα 64 του χρόνια, ο σγουρομάλλης κωμικός μπορεί ακόμη να δώσει μια παράσταση μπροστά σε πλήθος, και να εμπνεύσει, ενώ έχει δημιουργήσει ένα ολόκληρο πιστό κοινό που τον παρακολουθεί συστηματικά στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το μυστικό του όπλο, που το χρησιμοποιεί άριστα,  είναι το οξύ χιούμορ.
Για παράδειγμα, πρόσφατα αποκάλεσε τον σοβαροφανή πρώην πρωθυπουργό Mario Monti«Rigor Montis»!
Παρά το πετυχημένο του όμως χιούμορ, το αν θα μπορούσε να εξελιχθεί και να λειτουργήσει σε κυβερνητικό επίπεδο στη τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, απομένει να αποδειχτεί.
Οι παρουσιαστές και οι δημοσιογράφοι των τηλεοπτικών πολιτικών εκπομπών, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να τον ανακρίνουν αφού αποφεύγει μετά μανίας τις τηλεοπτικές εμφανίσεις, σε αντίθεση π.χ. με τον Silvio Berlusconi που έχει γίνει μαϊντανός.
Ο Grillo γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1948 στην Γένοβα, και σπούδασε λογιστικά, πριν καταλήξει στην κωμωδία.
Έχει έξι παιδιά, και είναι διαζευγμένος.
Στη δεκαετία του 1970 ήταν γνωστή παρουσία στη δημόσια τηλεόραση, εμφανιζόμενος σε διάφορα σόου τύπου βαριετέ.
Παρά το γεγονός ότι το 1980 ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων, και την καταδίκη του για ανθρωποκτονία, ο κωμικός συνέχισε την καριέρα του με δικές του μάλιστα τηλεοπτικές εκπομπές.
Έγινε διάσημος για τα προκλητικά του αστεία εις βάρος πολιτικών όπως π.χ. ο  σοσιαλιστής Bettino Craxi, που αργότερα κρίθηκε ένοχος για διαφθορά.
Το σκληρό του χιούμορ δημιούργησε μια πλειάδα από «εχθρούς», και έτσι το 1990 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την τηλεόραση για το θέατρο.
Έστρεψε την προσοχή του σε ζητήματα όπως ο καταναλωτισμός, και το περιβάλλον, ενώ το 2005 ξεκίνησε ένα δικό του μπλογκ που στη συνέχεια εξελίχτηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή της χώρας.
Την ίδια χρονιά, το περιοδικό ΤΙΜΕ τον επέλεξε ως τον «ήρωα της Ευρώπης», επιδοκιμάζοντας την χρήση που έκανε του χιούμορ για να θιγούν καίρια κοινωνικά και άλλα ζητήματα.
Το 2007 οργάνωσε την ημέρα  V, όπου το  V συμβολίζει μια γνωστή ιταλική βωμολοχία, και κατάφερε να συγκεντρώσει 300.000 υπογραφές μέσα σε λίγες μόνο ώρες, απαιτώντας το ξεκαθάρισμα της ιταλικής πολιτικής σκηνής.
Δυο χρόνια αργότερα δημιούργησε το κίνημα των 5 αστέρων, που από την αρχή τα πήγε καλά σε τοπικά επίπεδα (δημοτικές  εκλογές).
Ο  ίδιος όμως ο Grillo δεν μπορεί να αναλάβει κοινοβουλευτικό αξίωμα λόγω της πρότερής του καταδίκης για ανθρωποκτονία.
Το κίνημα του δέχεται κριτικές για υπερβολικό λαϊκισμό, και για στείρα άρνηση, χωρίς να προτείνει λύσεις για τα προβλήματα που στιγματίζει.
Παράλληλα, ο Grillo δεν φαίνεται να δείχνει ιδιαίτερη ανοχή απέναντι σε όσες φωνές του ασκούν εσωκομματική κριτική.
Η όλη ασάφεια της πολιτικής του κινήματος έχει ήδη προκαλέσει ανησυχίες στις διάφορες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ενώ δεν βοήθησαν και οι τελευταίες δηλώσεις του κωμικού ο οποίος είπε πως «ξεκινάμε έναν πόλεμο των γενεών»!
Αν και γενικά ασαφείς, οι πολιτικές που στηρίζει το κόμμα συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων,  ένα νέο εκλογικό σύστημα βασισμένο στην απλή αναλογική, την μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των βουλευτών, και την διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς τα πολιτικά κόμματα.
Οι βουλευτές του κόμματός του υπηρετούν δυο το πολύ θητείες, ενώ μέρος της αποζημίωσης τους παραχωρείται στο κόμμα.
Ο Grillo είναι υποστηρικτής των πηγών ανανεώσιμης ενέργειας, και του δωρεάν ίντερνετ!
Οι υποστηριχτές του είναι γνωστοί ως μικροί γρύλλοι (από το όνομά του), και η συλλογική τους ισχύς δεν μπορεί πλέον να αγνοείται από το ιταλικό πολιτικό κατεστημένο.
Όπως λέει ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Roberto D'Alimonte, «ο Grillo θα παίζει στο εξής έναν πολύ κρίσιμο ρόλο… τώρα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεργαστεί με την αριστερά, ή αν η χώρα θα πάει σε νέες εκλογές. Αυτός ελέγχει όλους τους άσσους…».
Όπως είπε ο ίδιος ο κωμικός λίγο πριν τις εκλογές, το κόμμα του είναι «επιλογή τρόπου ζωής»!
«Αν συμμετέχεις σε αυτό, τότε θα πρέπει να συμμετέχεις ενεργά, και να αλλάξεις τις συνήθειες σου στο φαγητό, στο ταξίδι, και στο σόπινγκ…», είπε.

S.A.
BBC 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου