16.2.13

Οι επίορκοι.


Το σίριαλ «Οι Επίορκοι», με παραγωγό την ελληνική Δημόσια Διοίκηση και σκηνοθέτη την ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει τέλος, δεν έχει καν αρχή.
Έχει, όμως, μια καραμπινάτη πλοκή!


Οι επίορκοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους και περιμένουν να κριθούν από τα πειθαρχικά συμβούλια των οργανισμών.
Φευ! Οι περίπου 900 περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί είναι εδώ και καιρό παγωμένες.
 


Το σίριαλ «οι επίορκοι» ανασύρθηκε από τα αζήτητα τώρα, που οι δανειστές μας απαιτούν εκ νέου την εφαρμογή της συμφωνίας για απομάκρυνση 15.000 δημόσιων υπαλλήλων και το κλείσιμο άχρηστων οργανισμών, θέματα για τα οποία ως χώρα έχουμε συμφωνήσει.
Είχε παίξει και πέρσι το φθινόπωρο, όταν είχε τεθεί το θέμα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων.
Είχε συζητηθεί και την περασμένη άνοιξη, όταν άνοιξε η κουβέντα για τη μείωση των άχρηστων οργανισμών του δημοσίου. Αλλά στην πορεία «ξεχάστηκε»!
Οι επίορκοι έμειναν ακλόνητοι στο Δημόσιο, λες και δεν έτρεχε τίποτα.
Και όχι μόνο.
Όπως διαβάζουμε σε σχετικό ρεπορτάζ, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συζήτησε με τον κ. Ρακιντζή «ένα πιθανό πλαίσιο ελέγχου των κρίσεων ιδιαίτερα όταν παρατηρούνται περιπτώσεις αθρόων αθωωτικών αποφάσεων, έτσι ώστε να υπάρξει η πλήρης εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου»...
Το πιάσαμε το υπονοούμενο.
Όταν φτάνει η ώρα της κρίσεως, η συναδελφική «αλληλεγγύη» πρυτανεύει και οι επίορκοι βγαίνουν λάδι. Θέλετε κι άλλο επεισόδιο από το σίριαλ;
Πέρσι, τέτοιο καιρό, γινόταν λόγος από την κυβέρνηση για τετραπλάσιο αριθμό επίορκων υπαλλήλων. Τώρα πέσαμε στους κάτω από χίλιους...
Και από αυτούς, είναι ζήτημα αν τελικά απομακρυνθούν μερικές δεκάδες.
Κι ας έχουν κάνει μερικοί καραμπινάτες κομπίνες...
Όταν είχε γίνει η σκέψη να απομακρύνονται οι επίορκοι από το Δημόσιο και να επιστρέφουν εφόσον οι κρίσεις γι’ αυτούς θα είναι απαλλακτικές, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εξεγέρθηκαν.
Κι έτσι ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.
Το θέμα συζητιέται κάθε φορά που η τρόικα μας πιέζει –λες και δεν υπάρχει εσωτερική αναγκαιότητα για κάθαρση στην κρατική μηχανή–, «ξεχνιέται» για ένα διάστημα και επανέρχεται όταν οι «έξω» μας πιέζουν ξανά για απολύσεις στο Δημόσιο.
Προβλέπουμε ότι τα γυρίσματα της άθλιας σειράς «οι επίορκοι» θα κρατήσουν πολύ ακόμα.
Τόσο ώστε να εξευτελιζόμαστε στις απαιτήσεις των δανειστών μας για τα αυτονόητα και να χάνουμε το δίκιο μας για τα πρέποντα.

Ευτύχης Παλληκάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου