26.2.13

Ο Αλέξης και ο Κωστάκης…


Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που όταν είναι κρύο είναι πάντοτε νοστιμότερο - όπως μαθαίναμε από μικροί.
Φαίνεται πως ο Κώστας Καραμανλής - μέγας λάτρης των γευστικών πιάτων - το προτιμά ζεστό.
Είναι ένας μήνας και κάτι που ο Γιάννης Στουρνάρας βγήκε δημοσίως και είπε ότι η καταστροφή της χώρας έγινε τη διετία 2007-2009.
Έξαλλοι έγιναν οι περί τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου κάθε άλλο παρά ίδρωσαν αυτιά.



Ο υπουργός Οικονομικών καλύφθηκε πλήρως και απολύτως.
Άλλωστε, ο κ. Σαμαράς - με επιμελέστατο τρόπο - φροντίζει να κρατά τον προκάτοχό του, στην ηγεσία της Ν.Δ., σε απόσταση ασφαλείας.
Οι σχέσεις τους βρίσκονται σε θερμοκρασίες... Ανταρκτικής, καιρό τώρα.
Οι κακές γλώσσες λένε πώς ο κ. Καραμανλής - στην ονομαστική γιορτή του πρωθυπουργού, πριν από λίγες εβδομάδες - δεν σήκωσε το τηλέφωνο για ευχές και περιορίστηκε σε μια τυπική κάρτα. 


Εντελώς... συμπτωματικά, δυο μέρες πριν, ο κ. Στουρνάρας καταχέριαζε δημοσίως τις κυβερνήσεις Καραμανλή, προκαλώντας τα συντονισμένα πυρά Παυλόπουλου, Αντώναρου και άλλων, από τους λεγόμενους «Καραμανλικούς» της Ν.Δ.
Ο πρώην πρωθυπουργός προφανέστατα θύμωσε και βρήκε ένα τρόπο να δείξει την ενόχλησή του.
Πριν από λίγες μέρες μάθαμε ότι αποφάσισε να προσκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα ως ομιλητή σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», στο Μέγαρο Μουσικής.
Στο Μαξίμου ενοχλήθηκαν ελαφρώς, αλλά είπαν να μην το δείξουν.
Άλλωστε, στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσουν κι ο Βενιζέλος κι ο Κουβέλης.
Όμως, ο Καραμανλής δεν είχε τελειώσει μαζί τους.
Έτσι, είδαμε στο "Βήμα της Κυριακής" μια μεγαλοπρεπέστατη διαρροή, σύμφωνα με την οποία ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. εκφράζεται θετικά για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας μάλιστα: «Εγώ τον Τσίπρα τον πάω. Έχει κάτι το φρέσκο. Πέτυχε να είναι αξιωματική αντιπολίτευση, με πολύ υψηλό ποσοστό».
Στην ίδια διαρροή βέβαια, διαβάσαμε πως ο κ. Καραμανλής εκτιμά ότι αν ο κ. Τσίπρας κέρδιζε τις εκλογές, η Ελλάδα θα ήταν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Το ερώτημα που τίθεται, είναι πώς ακριβώς γίνεται ο κ. Καραμανλής να λέει «τον πάω τον Τσίπρα», αλλά ταυτόχρονα να πιστεύει πως, στην περίπτωση που γινόταν πρωθυπουργός, θα ήμασταν έξω από την Ε.Ε.
Εκτός, δηλαδή, του ύψιστου εθνικού στόχου που είχε θέσει επί δεκαετίες ο αείμνηστος θείος του και υπηρέτησε πιστά κι ο ίδιος.
Αντιφατικά μεταξύ τους αυτά...
Ένα άλλο ερώτημα είναι αν τα καλά λόγια Καραμανλή, μαζί με την πρόσκληση στην εκδήλωση του Ιδρύματος, βοηθούν πραγματικά τον κ. Τσίπρα.
Αν τον διευκολύνουν ουσιαστικά να κάνει άνοιγμα στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο», φανατικός οπαδός του οποίου υπήρξε ο πρώην πρωθυπουργός.
Κάποιοι μπορεί να αναρωτηθούν αν γίνεται, άραγε, ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει πόλο έλξης κεντρογενών, μετριοπαθών ψηφοφόρων;
Κι ακόμα, ο Κώστας Καραμανλής είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να τους κατευθύνει προς τα εκεί;
Όποια απάντηση κι αν επιλέξει να δώσει κάποιος στα ερωτήματα αυτά, το βέβαιο είναι πως ο κ. Καραμανλής επιχειρεί να πει στον κ. Σαμαρά ότι δεν μπορεί να του συμπεριφέρεται σαν να είναι τελειωμένος.
Και στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα βρίσκει έναν πολύ καλό - έστω και συγκυριακό - σύμμαχο.
Ή, τουλάχιστον, αυτό νομίζει...

Σωτήρης Ξενάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου