14.2.13

Μεγάλο μπέρδεμα με το αλογίσιο κρέας….


Το νέο σκάνδαλο που πλήττει την Ευρώπη, αυτό με το κρέας αλόγου στην τροφική αλυσίδα, αρχίζει να δείχνει πολύ πιο σοβαρό από ότι αρχικά φαίνονταν.


Αποκαλύπτεται τώρα πως το κρέας τριών αλόγων, που εμπεριείχε ίχνη του κτηνιατρικού φαρμάκου φαινυλβουταζόνη, είναι πολύ πιθανό να κατέληξε στα πιάτα των Γάλλων, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.


Από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε σήμερα πως τα σφάγια οκτώ αλόγων που πάρθηκαν δειγματοληπτικά από διάφορα σφαγεία και εξετάστηκαν, βρέθηκαν να έχουν ίχνη φαινυλβουταζόνης, και το κρέας τριών από αυτά σίγουρα μάλλον κατέληξε στη Γαλλία.
Η φαινυλβουταζόνη είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες κτηνιατρικό παυσίπονο, που θεωρείται επικίνδυνο για τον άνθρωπο αν εισέλθει στον οργανισμό του μέσω της τροφικής αλυσίδας.
Επίσης, στη Γερμανία εντοπίστηκαν πολλές κονσέρβες με λαζάνια που περιέχουν αλογίσιο κρέας.
Πρόκειται για προϊόν της εταιρίας TiP, το οποίο ήδη αποσύρεται από τα ράφια των σουπερμάρκετ, ενώ διεξάγονται και έλεγχοι για την ύπαρξη τέτοιου κρέατος και σε άλλα προϊόντα.
Οι χώρες μέλη της ΕΕ έχουν οδηγίες να ελέγξουν τα προϊόντα επεξεργασμένου βοδινού για την παρουσία σε αυτό μείγματος κρέας αλόγου.
Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που ζητούν πιο συγκεκριμένες καταγραφές στις ετικέτες των προϊόντων επεξεργασμένου κρέατος, έτσι ώστε να φαίνεται η χώρα προέλευσής του, κάτι που ήδη γίνεται στο φρέσκο κρέας. Το κόστος όμως είναι απαγορευτικό, με αποτέλεσμα να αντιδρούν οι παραγωγοί και συσκευαστές τέτοιων προϊόντων.
Από τη πλευρά της η Ρουμανία διαψεύδει τυχόν ευθύνες της για παραπλανητικές ετικέτες στα προϊόντα.
Τέλος, η Γερμανίδα υπουργός Προστασίας του Καταναλωτή Ilse Aigner χαρακτήρισε την όλη κατάσταση ένα μαύρο χάλι, και τόνισε την ανάγκη καθιέρωσης ενός συστήματος παρακολούθησης τροφίμων που θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το σημερινό.
Όπως διευκρίνισε όμως, πρόκειται για ζήτημα εξαπάτησης, και όχι για ζήτημα δημόσιας υγείας.

S.A.
BBC 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου