14.2.13

Οι ρίζες της γιορτής των ερωτευμένων.


Σήμερα είναι του Αγίου Βαλεντίνου, και ως γνωστόν γιορτάζουν οι «ερωτευμένοι».
Οι ρίζες όμως αυτής της γιορτής δεν έχουν καμία σχέση με έρωτες, αλλά με βασανισμένους οσιομάρτυρες.


Βέβαια, αν το ξανασκεφτούμε, μπορεί και να υπάρχει κάποια σχέση με τον έρωτα.


 
Αρχικά, η γιορτή τιμούσε τη μνήμη δυο Χριστιανών μαρτύρων του 3ου αιώνα μ.Χ. που ονομάζονταν Βαλεντίνοι, και οι οποίοι αγιοποιήθηκαν στον μεσαίωνα.
Και οι δυο, ο ένας επίσκοπος της Τέρνης, και ο άλλος ιερέας στη Ρώμη, λέγεται ότι αποκεφαλίστηκαν από τους διώκτες του Χριστιανισμού την 14η Φεβρουαρίου.
Παρεμπιπτόντως, ο Άγιος Βαλεντίνος, αφού μέχρι τον 9ο αιώνα οι δυο μάρτυρες έγιναν ένας, είναι ο προστάτης των … επιληπτικών, και όχι των ερωτευμένων.
Κάποια μεσαιωνικά θεατρικά έργα βασισμένα στη ζωή του επισκόπου της Τέρνης τον θέλουν να βασανίζεται, να αποκεφαλίζεται, και στη συνέχεια να μεταφέρεται στους ουρανούς στις πλάτες αγγέλων. Ότι πρέπει για έρωτες δηλαδή….
Μέχρι τον 14ο αιώνα δεν υπήρχε καμία σχέση μεταξύ της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου και του έρωτα.
Κάποιοι μελετητές θεωρούν ότι η σύνδεση έγινε επειδή την συγκεκριμένη ημερομηνία λέγεται ότι τα πουλιά επιλέγουν συντρόφους!
Σύμφωνα με την συγγραφέα Elizabeth White Nelson το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η γιορτή συνδέθηκε με την ρωμαϊκή γιορτή γονιμότητας Lupercalia, που γιορτάζεται την 15η Φεβρουαρίου.
Η μεσαιωνική εκκλησία συνήθιζε να συνδυάζει χριστιανικές με  παγανιστικές γιορτές, για να αυξήσει το γόητρό της, αλλά και τη συμμετοχή πιστών.
Όποιοι και αν είναι οι λόγοι, η σύνδεση μεταξύ του Αγίου Βαλεντίνου και του έρωτα ολοκληρώθηκε μέσα στον 16ο αιώνα. Η θρησκευτική σημασία της γιορτής ξεθώριασε, και η μέρα ταυτίστηκε με τον έρωτα.
Στον 17ο και 18ο αιώνα καθιερώθηκε και συγκεκριμένη τελετουργία, βάσει της οποίας οι μέλλοντες σύζυγοι επισκέπτονταν την μέρα εκείνη τις εκκλησίες για να ευλογηθεί ο έρωτάς τους.
Όταν η γιορτή μετανάστευσε στις ΗΠΑ, ήταν ήδη πλήρως ταυτισμένη με τους ερωτευμένους, αν και σπάνια της δίδονταν κάποια ιδιαίτερη σημασία τουλάχιστον τον 18ο αιώνα.
 Στη συνέχεια όμως, κυρίως στο διάστημα 1840-1850, υπήρξε μια «επιδημία Αγίας Βαλεντινίασης»!
Ο κόσμος άρχισε να ανταλλάσσει καρτ ποστάλ με θέμα τον έρωτα, σε βαθμό που οι ευσεβείς αντέδρασαν, θεωρώντας ότι «φτηναίνει» η θρησκευτικότητα της ημέρας.
Όπως και να έχει, η συνέχεια είναι γνωστή. Η μέρα των ερωτευμένων εμπορευματοποιήθηκε πλήρως.
Και μπορεί οι ρίζες της γιορτής να μην είναι  καθόλου ρομαντικές, αλλά  όταν τελικά καθιερώθηκε ως τέτοια, οι συνέπειες ήταν καταλυτικές.


S.A.
Huffington Post 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου