16.2.13

Ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι

Πρόσφατα περιήλθε στην αντίληψή μου η ιστορία ενός σημαντικότατου ανθρώπου, από αυτούς που προσέφεραν τα μάλα στην ανθρωπότητα, αλλά σπάνια η ιστορία τους αναδυκνείεται ανάμεσα στα σταρ σύστεμς και στους ιντερνετικούς παλιμπαιδισμούς. Αυτή είναι η ιστορία του James Harrison, του ανθρώπου "με το χρυσό χέρι".

Ο γεννηθείς το 1936 Αυστραλός έπρεπε να υποστεί μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση στο στήθος του σε ηλικία μόλις 13 ετών, καθώς έπρεπε να αφαιρεθεί ο ένας πνεύμονάς του. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης χρειάστηκε 13 λίτρα αίμα, κάτι το οποίο τον οδήγησε στην απόφαση να βοηθήσει, όταν θα έφτανε στη νόμιμη ηλικία των 18 ετών, στο θεσμό της αιμοδοσίας.

Όταν όμως ξεκίνησε το 1956 να δίνει αίμα δε φανταζόταν το ότι ξεκινούσε ένα απίστευτο ταξίδι ζωής στο οποίο θα περνούσε από 1000 ξεχωριστές αιμοδοσίες! Κι αυτό γιατί σύντομα οι γιατροί διαπίστωσαν πως το αίμα του κυρίου Harrison περιείχε ένα σπάνιο είδος αντισώματος, το οποίο μπορούσε να βοηθήσει τα βρέφη που πέθαιναν από τη νόσο Rhesus. Η νόσος αυτή είναι ουσιαστικά ένα σύνδρομο που εμφανίζεται λόγω γονέων με αντίθετο Rhesus στο αίμα τους και ειδικά με τον πατέρα να έχει θετικό. Το παιδί που γεννιέται έχει θετικό, κάτι το οποίο οδηγεί το σώμα της μητέρας να αναπτύξει αντισώματα κατά την γέννηση, το οποίο και μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο για τα επόμενα παιδιά!

Επειδή τα αντισώματα που βοηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να παρθούν από το πλάσμα του αίματος, το οποίο κάποιος μπορεί να δίνει ανά 2-3 μέρες σε αντίθεση με το κανονικό αίμα, ο Harrison κατάφερε να δίνει κατά μέσο όρο μία φορά κάθε τρεις εβδομάδες, για 57 ολόκληρα χρόνια. Τον Μάιο του 2011 έκανε την 1000ή καταγεγραμμένη αιμοδοσία του.

Με τα αντισώματα που προσέφερε ο Αυστραλός βοήθησε να αναπτυχθεί το εμβόλιο Anti-D και εν τέλει να σωθούν πάνω από 2,4 εκατομμύρια παιδάκια, ανάμεσά τους και η κόρη του Tracy. Μία στις δέκα γυναίκες των οποίων το αίμα είναι ασύμβατο με των παιδιών τους έχουνε εμβολιαστεί με τα αντισώματά του! Θεωρήθηκε μάλιστα τόσο πολύτιμος για την ιατρική, που είχε ασφαλισθεί για ένα εκατομμύριο δολάρια!

Έχει παρασημοφορηθεί από τη χώρα του, την Αυστραλία, και όπως έχει πει ο ίδιος, χαίρεται με την ιδέα κάποιος να σπάσει το ρεκόρ του και να τον ξεπεράσει, γιατί αυτό σημαίνει πως κάποιος έκανε πάνω από 1000 δωρεές!

TopGunZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου