6.2.13

Ο Γέρος του Μοριά και ο ανιστόρητος δεσπότης.


Το γεγονός ότι ο Τσίπρας, και κάμποσοι άλλοι ντεμέκ αριστεροί μέσα στον Σύριζα δεν έχουν διαβάσει βασική μαρξιστική βιβλιογραφία, το έχω διαπιστώσει προ πολλού,  και το έχω στηλιτεύσει πάμπολλες φορές.

 
Έλα όμως που κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην αντίπερα όχθη.
Και αναφέρομαι στη δεξιά του τόπου, για να μη πω ακροδεξιά και παρεξηγηθώ, που όπως αποδεικνύεται δεν σκαμπάζει γρι από την ιστορία του Έθνους που ντε και καλά υπερασπίζεται!


Όπως λοιπόν γράφει και ο Τάσος Κωστόπουλος στην Εφημερίδα των Συντακτών, το γνωστικό επίπεδο των «εθνικιστών» μας δεν ξεπερνά τους ορίζοντες ενός μέσου ιεροκήρυκα της πάλαι ποτέ Χωροφυλακής.
Και το στηρίζει στον λόγο που απηύθυνε ο Αμβρόσιος Καλαβρύτων, με αφορμή την κηδεία του χουντικού Ντερτιλή, όπου μεταξύ άλλων είπε και το εξής: «Ο Σωκράτης τελείωσε τη ζωή του με κώνειο. Ο Κολοκοτρώνης στη φυλακή. Ο στρατηγός Ντερτιλής στη φυλακή. Αυτό και μόνο θα σε παρηγορεί. Στην εκκλησία έχομε μάρτυρες, εις την πατρίδα έχομεν ήρωες. Εγώ θα σ’ έλεγα μάρτυρα της πατρίδος και της ελευθερίας».
Αυτά, μεταξύ πολλών άλλων διαμαντιών, τα οποία όμως είναι άνευ σημασίας, ακόμη κι αν  αγγίζουν επικίνδυνα τον εγκωμιασμό αδικήματος, που από μόνος του συνιστά … αδίκημα.
Τέλος πάντων.
Άσχετα λοιπόν με τα όσα πιστεύει ο Αμβρόσιος, στη πραγματικότητα  ο γέρος του Μοριά ούτε εκτελέστηκε ούτε πέθανε στη φυλακή, στην οποία έμεινε συνολικά 21 μήνες (1833-1835) στη διάρκεια των οποίων απέκτησε μάλιστα και το στερνοπαίδι του με την καλόγρια που ανέλαβε να τον φροντίζει!
Ο Κολοκοτρώνης πέθανε τελικά το πρωί της 4ης Φεβρουαρίου 1843, οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την αποφυλάκισή του.
Δύο μέρες νωρίτερα είχε παντρέψει τον γιο του Κωνσταντίνο.
Η κηδεία του έγινε την επομένη, όχι μόνο δημοσία δαπάνη αλλά και με επίσημο πρόγραμμα καταρτισμένο απ’ το υπουργικό συμβούλιο.
Μάλιστα τη σορό του ήρωα συνόδευσε στην τελευταία της κατοικία τεράστιο (για τα δεδομένα της εποχής) πλήθος.
Το αν παρέστη σε αυτήν και κανένας ανιστόρητος μητροπολίτης που να εκστόμισε ανοησίες δεν είναι γνωστό (σε εμένα).
Είναι όμως πολύ πιθανό, αφού ανέκαθεν η ημιμάθεια κυριαρχούσε στη χώρα μας, ειδικά αναφορικά με την ιστορία της, ακόμη και ανάμεσα σε αυτούς που την προβάλλουν ως πυξίδα τους... 

Strange Attractor

2 σχόλια:

  1. Ποια Χρυση΄Αυγή;Την σοβαρή του Μπαλτάκου του Σαμαρά και του Βορίδη ή την άλλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. που αναφερει την χρυση αυγη; εκτος και αν εννοεις εκεινην που εβαλε φιλακη ο σαμαρας και την απελευθερωσε προψες ο τσιπρας.

      Διαγραφή