14.2.13

What is παγκοσμιοποίηση;


Μπορεί εδώ και μια δυο δεκαετίες να κυριαρχεί η παγκοσμιοποίηση στην διεθνή οικονομία, αλλά πολλοί είναι αυτοί που αδυνατούν να τη συλλάβουν ως έννοια σε πρακτικό επίπεδο.

 
Βασικά, η παγκοσμιοποίηση δεν είναι κάτι το ασύλληπτο για τον μέσο νου, δεν είναι κβαντοφυσική, και δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει περί τίνος πρόκειται.
 


Έτσι, το πρόσφατο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη, και άγγιξε λίγο και την Ελλάδα, και που έχει σχέση με το αλογίσιο κρέας που μας "σερβίρεται", μας προσφέρει ένα καλό, χαρακτηριστικό, και κυρίως εύπεπτο παράδειγμα για το τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε «παγκοσμιοποίηση».
Σύμφωνα λοιπόν με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian, το συγκεκριμένο σκάνδαλο έχει στο κέντρο του την εταιρία τροφίμων Findus, τα προϊόντα της οποίας όπως αποκαλύπτεται  περιέχουν κρέας αλόγου, κάτι βεβαίως που δεν είναι παράνομο ή επικίνδυνο,  και το οποίο προερχόταν από εργοστάσιο της εταιρίας Comigel στο Λουξεμβούργο.
Με τη σειρά της, η Comigel  προμηθεύεται το κρέας από μια άλλη εταιρεία στη νοτιοδυτική Γαλλία  ονόματι Spanghero, η οποία  ανήκει σε μια άλλη εταιρία, την Poujol.
Και σαν να μην έφτανε αυτό το μπέρδεμα, έχουμε τον Γάλλο αρμόδιο υπουργό Benoît Hamon να δηλώνει πως η Poujol προμηθεύεται το δικό της κρέας  από έναν Κύπριο έμπορο, ο οποίος όμως έχει συμβόλαιο με έναν Ολλανδό μεσάζοντα, ο οποίος αγοράζει αλογίσιο κρέας από ένα σφαγείο στη Ρουμανία!!!!!!!!
Τουρλουμπούκι.
Ζαλιστήκατε;
Καλώς ήρθατε στην νέα παγκοσμιοποιημένη οικονομία.
Απολαύστε την.

Strange Attractor

2 σχόλια: